1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. HEMŞİRELER GÜNÜ KUTLANDI
HEMŞİRELER GÜNÜ KUTLANDI

HEMŞİRELER GÜNÜ KUTLANDI

HEMŞİRELER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

A+A-

KÖSE: “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DARP EDİLMESİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ”

HASİPOĞLU:”HEMŞİRELERLE İLGİLİ YASA DÜN TEKNİK KOMİTEYE GÖNDERİLDİ”

BOZER: “HEMŞİRESİZ DOKTOR, DOKTORSUZ HEMŞİRE OLMAZ”

EROĞLU: “TÜM SORUNLAR KARŞILIKLI ÖZVERİYLE AŞILIR”

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü Thallasaemia Konferans Salonu’nda yapılan törenle kutladı.

6-12 Mayıs Hemşireler Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen tören saat 10.30’da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı.

Açılış konuşmalarını sırasıyla Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, hemşirelik hizmetleri uzmanı İsmet Çoban, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yaptığı törene, sendika temsilcileri, eski Sağlık Bakanı UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif, bürokratlar ve hemşireler katıldı.

KÖSE

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse konuşmasına, geçen yıl Sağlık Bakanı Hasipoğlu’nun böyle törenlerde sıkıntılardan değil mutluluklardan bahsedilmesi gerektiğini söylediğini anımsatarak, aradan geçen bir yılda sıkıntılarının giderilmediğini, bu nedenle de konuşulacak ilk konunun yaşadıkları sorunlar olduğunu belirtti.

Hemşirelerin yaşadığı sorunları anlatan Köse, bunların başında hemşirelerin istihdamı ve uzun zamandır yaşanan şiddet olayları olduğunu belirtti. Sendika olarak sağlık çalışanlarının darp edilmesini şiddetle kınadıklarını ifade eden Köse, bu tür olaylara bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

Köse, konuşmasında Bakan Hasipoğlu’na istihdamları ve geçen yıldan bugüne hangi sorunları çözdüğünü sordu.

ÇOBAN

Hemşirelik hizmetleri uzmanı İsmet Çoban, Florence Nightingale’in doğum gününün yıllardır hemşireler günü olarak kutlandığını anımsatarak, her yıl kutlamaların Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tema çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

1977 yılında yayınlanan sağlık bildirgesinin 2000 yılında hedefine ulaşamadığının belirlendiğini kaydeden Çoban, 2015 yılında 8 maddelik yeni hedefler belirlendiğini belirtti. Çoban, bu 8 maddenin ilk üçünün açlık ve yoksunluk, ilköğretimin yaygınlaştırılması ve kadın sağlığı olduğunu; bunun haricinde de sağlıklı çevre ve küresel işbirliği hedeflendiğini ifade etti.

Çoban, her ülkede sağlık sorunlarının farklılık gösterdiğini dile getirerek, ülkede tansiyon ve kanser hastalıklarının öncelikli sorunlardan olduğunu ancak hemşirelerin her zaman sağlık konusunda kilit rolde bulunduğunu belirtti.

HASİPOĞLU

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu ise, 1990 yılında ilk bakan olduğu zamandan bugüne kadar hemşireler için yaptıklarını anlatarak, “Kimse hemşireler için bir şey yapmadığımı söylemesin” dedi

Hemşirelerle ilgili yasa tasarısının dün teknik kurula gönderildiğini de açıklayan Hasipoğlu, tasarının içeriği hakkında örnekler verdi.

Kimsenin hemşireleri ve ya sağlık çalışanlarını darp etmesine müsaade etmeyeceğini belirten Hasipoğlu, bu tür olaylarda sorumluların gerektiği şekilde cezalandırılması için elinden geleni yaptığını söyledi.

Hasipoğlu, çalışmalarını teknik donanım, fiziki altyapı ve yasalar olmak üzere üçe ayırdıklarını kaydederek, bu kapsamda yapılanları anlattı.
Hemşire istihdamı konusunda da şikayetleri değerlendiren Hasipoğlu, “Bugüne kadar hemşire sayısının arttırılmasını hep destekledim ancak sesimi çıkarmadıkça eleştirilerin dozu artıyor. Ben istesem Girne hastanesindeki 56 hemşireye karşılık Mağusa’daki 133 hemşireyi transfer ederim, tüm sorunları giderirdim ama kimseyi yerinden etmek istemedim” dedi.

Toplamda hemşire sıkıntısının ihtiyacın çok altında olmadığını, yapılan yasayla da 5-15 yıldır vardiya çalışanları mesaiye geçirmeyi amaçlayarak kadro belirlediklerini ifade eden Hasipoğlu, hemşirelerin hep kendisinin bakanlığı döneminde terfilerinin açıldığını da  kaydetti

Sağlık Çalışanları Yasa Tasarısının da 1 ay içerisinde meclis gündemine getirileceğini ve gelecek yıl uygulamaya geçirileceğini umut ettiğini söyleyen Hasipoğlu, öncelikli amaçları arasında ise otomasyon sisteminin hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

Hasipoğlu, sağlık taramaları konusunda da önemli bir mesafe kat ettiklerini, okullarda yaptıkları taramaların da kaynak sağlanırsa özel bir şirkete verilebileceğini ve DAÜ ile işbirliği içerisinde araç alarak taramaları bu gezici araçla hızlandırmayı planladıklarını belirtti.

Hasipoğlu, eleştirilere her zaman açık olduğunu ancak yıllar içerisinde kat edilen yola da şükretmek gerektiğini söyledi.

BOZER

Meclis Başkanı Hasan Bozer de, hemşiresiz doktor, doktorsuz hemşirenin olamayacağını belirterek, hizmet adına atılan adımlarda haksızlık yapılmaması gerektiğini, kendisinin Girne Hastanesi’ndeki tecrübelerinden dolayı hemşire sıkıntısından haberdar olduğunu söyledi.

Kurallar dahilinde yaşamanın ve hizmet etmenin her kesimin hayatını kolaylaştıracağını belirten Bozer, hemşireler ve sağlık çalışanlarıyla ilgili yasanın meclise gelmesi halinde kendisi sonuna kadar destek olup elinden geleni yapacağını ifade etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, bu tür toplantılarda kat edilen yolu görme fırsatı olduğunu ifade ederek, KKTC’de sağlık sektörünün nerden nereye geldiğini yakından gözlemleme fırsatı bulmuş biri olarak mesleğe ilk başladığı zamanki şartları anlattı.

Teknolojinin ve eğitim düzeyinin artmasıyla geçmişten farklı yeni sorunların ortaya çıkmasının son derece normal olduğunu dile getiren Eroğlu, “Bu mutlu günde yüzünüzde sıkıntıların izlerini de görüyorum.  Tüm sorunlar karşılıklı özveriyle aşılır ” dedi.

Eksik olan yasal düzenlemelerin meclise gönderilmiş olmasının sevindirici bir haber olduğunu belirten Eroğlu, yasanın kendisine gönderilmesiyle hemşirelerin itirazı olmaması koşuluyla hemen imzalayacağı sözünü verdi.

25 YIL PLAKETLERİ

Törende, meslekte 25 yılını tamamlayan ve yıl içinde emekli olan üyelere ve hemşirelerin sorunlarına değinen medya mensuplarına da plaket verildi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.