1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HENÜZ 19 YAŞINDA BİR GENÇ…
HENÜZ 19 YAŞINDA BİR GENÇ…

HENÜZ 19 YAŞINDA BİR GENÇ…

19 yaşındaki genç kızın yaşama acı vedası...

A+A-

Eski Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde bulunan Tuzla kavşağı’nda 14 Kasım 2012 tarihinde yönetimindeki TJH 482 plakalı minibüs ile yolu karşıdan karşıya geçmeye çalışan 19 yaşındaki Merve Yüzçelik’e çarparak ölümüne sebebiyet veren minibüs şoförü Mümtaz Tanrıverdi dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

Diyalog- Hüseyin Çiçek

Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı ile heyet yargıçlarından Mesut Mesutoğlu, sanığın 1 yıl hapse gönderilmesi yönünde görüş bildirirken, Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler sanığın 2 yıl hapse gönderilmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak sanık Mümtaz Tanrıverdi çoğunluk kararı ile 1 yıl hapse mahkum edildi.
Davanın kararını okuyan Yargıç Mesut Mesutoğlu İddia Makamının mahkemeye aktardığı olgulara özet ile değindi. Sanığın 14 Kasım 2012 tarihinde saat 11.45’te yönetimindeki TJH 482 plakalı minibüs ile eski Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde bulunan Tuzla kavşağında yolu karşıdan karşıya geçmekte olan Merve Yüzçelik’e çarptığını söyledi. Merve Yüzçelik’in ağır yaralanarak Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını anlatan Mesutoğlu,  Yüzçelik’in burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak saat 12.15’te hayatını kaybettiğini anımsattı. Mesutoğlu, sanığın Tuzla kavşağına geldiği esnada, yol kenarında Yüzçelik’i gördüğünü ve kornaya bastığını söyledi.

Müteveffiyenin yola atıldığını, sanığın frene basarak direksiyonu yolun sağına kırdığını ve müteveffiyenin de yolun sağına doğru koşmaya devam etmesi sonucu bu kazanın gerçekleştiğini belirten Mesutoğlu, sanığın süratli olmadığının anlaşıldığını söyledi.
İlk anda fren yapması gerekirdi
.

Sanığın işlemiş olduğu suçun 7 yıla kadar hapislik öngören çok ciddi ve vahim bir suç olduğunu belirten Mesutoğlu, ülkemizde her geçen gün artmakta olan ölümlü trafik kazalarının büyük acı ve üzüntülere neden olduğunu ifade etti. Sanığın müteveffiyeyi 50 metre kala gördüğünü ve kornaya bastığını söyleyen Mesutoğlu, sanığın aynı ayda frene basıp yavaşlayarak durması gerekirken bunu yapmadığını belli bir mesafeyi aynı süratte katederek süratini salim hadde indirmediğini, 13 metre  kala frene basıp direksiyonu sağ şeride kırdığını ve müteveffiyenin de sağ şeride kaçması sonucu bu kazanın gerçekleştiğini anımsatan Mesutoğlu sanığın ilk anda yapması gerekenin korna ile beraber fren yapması ve şeridini değişmemesi olduğunu kaydetti. Sanığın fren yapıp sol şeritte kalması halinde konu kazanın gerçekleşmemiş olacağına dikkat çeken Mesutoğlu, bunun sanık aleyhine ağırlaştırıcı faktör olduğunu kaydetti.

15 bin TL tazminat ödedi

Yaya geçidinin olmayan kavşakta dikkatsizlik ile yola fırlayan müteveffiyenin de kazanın oluşmasında katkısal rolü bulunduğunu belirten Mesutoğlu, müteveffiyenin babasının açtığı 15 bin TL’lik tazminat davasını kazanmasını ve sanığın suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını da sanığın lehine hafifletici nedenler olarak değerlendirdikten sonra sanık Mümtaz Tanrıverdi’yi 1 yıl hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Güzeler: Ölümle sonuçlanan kazalar maalesef olağan hale geldi

Azınlık kararını okuyan Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler ise birçok ocağı söndüren ve aileleri perişan eden ölümlü trafik kazalarının ne yazıkki olağan hale gelecek kadar arttığına dikkat çekti. Kimsenin dikkatsiz bir şekilde araç kullanarak bir başkasının ölümüne yol açmaya hakkının olmadığını vurgulayan Güzeler, ölümlü trafik kazalarının önüne geçilmesinin tek yolunun bu suçu işleyenlere ibret verici ve caydırıcı cezaların verilmesi olduğunu belirtti.

Sanığın minibüs içinde yolcular olduğu sırada ihtiyatsız ve aceleci bir şekilde kullanarak konu kazayı yaptığını belirten Güzeler, 50 metre kala frene basmayıp çok az bir mesafe kala frene basarak kazaya sebebiyet verdiğini söyledi. Kazada yola fırlayan müteveffiyenin katkısının bulunduğunu belirten Güzeler, ancak sanığın  kazanın oluşumundaki katkısının çok daha büyük olduğunu belirterek sanığın 2 yıl hapse mahkum ettiğini söyledi. Ancak çoğunluk kararının 1 yıl olması nedeni ile sanık Mümtaz Tanrıverdi 1 yıl hapse mahkum edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.