1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. HER GÜN YAKLAŞIK 7000 KİŞİ HIV ENFEKSİYONU ALMAKTA
HER GÜN YAKLAŞIK 7000 KİŞİ HIV ENFEKSİYONU ALMAKTA

HER GÜN YAKLAŞIK 7000 KİŞİ HIV ENFEKSİYONU ALMAKTA

HIV Pozitif kişilerin enfekte olmayan cinsel partnerlerine hastalığı bulaştırma riskinin 96% azaldığı ...

A+A-

 

USAM: "HIV önleme ve tedavisi arasındaki farkı kapatmak"

Bugün 1 Aralık, Dünya Aids Günü ve bu yılın ana teması "HIV önleme ve tedavisi arasındaki farkı kapatmak ” olarak belirlenmiştir.

Dünyada, 2013 yılı sonu itibarıyle, yaklaşık 35 milyon kişinin HIV virüsü ile enfekte olduğu, 20143 yılında 1.5 milyon kişinin HIV bağlantılı nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği ve her gün yaklaşık 7000 kişinin HIV enfeksiyonu aldığı tahmin edilmektedir.

İlk kez olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde tanımlandığı 1981 yılından itibaren, tüm dünyada din, dil, ırk, cins ve ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam eden AİDS Hastalığı halen dünyadaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer almakta ve Birleşmiş Milletler Raporuna göre, 2005-2012 yılları arasında AİDS’ten ölen gençlerin oranı 50% artmış bulunmaktadır.

Bu nedenle, Dünya Aids Günü dolayısıyle Dünya Sağlık Örgütü, 10-19 yaş arası gençlere yönelik, hastalığa karşı önlemler alınmasını talep etmiştir.Dünya genelinde bu yaş grupları arasında yaklaşık 2 milyon insanın HIV Virüsü taşıdığı ve çoğunun gerekli tedavi ve desteği alamadığı tespit edilmiştir.

AİDS, Kazanılmış İnsan Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamını taşımakta ve HIV Virüsünün neden olduğu, vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğinin bozulduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Enfeksiyon, bulaştıktan birkaç hafta sonra gribal bir enfeksiyon gibi başlayıp daha sonra yıllar süren sessiz bir döneme girmekte ve bu süreçte virüsün bağışıklık sistemini mikroplardan koruyan hücrelerde çoğalarak, bağışıklık sisteminde yetersizlik ortaya çıkmakta, kandaki virüs miktarı artmakta ve sonuçta bağışıklık sistemi çökmektedir.

HIV enfeksiyonunda cinsel temas en sık görülen bulaşma şekli iken, ikinci sırayı damar içi uyuşturucu madde kullananların ortak paylaştıkları iğneler, almaktadır Halen, 16 milyon uyuşturucu bağımlısından, 3 milyon kişinin HIV virüsüne yakalandığı ve hastalık görülme sıklığının bağımlılarda 22 kat fazla olduğu tespit edilmiştir.Dolayısıyle, damar içi uyuşturucu kullanımının azaltılması ve bu kişilerde ortak iğne kullanımının önlenmesi ile bulaşma azalabilecektir.

AİDS, sadece tıbbi bir hastalık olmayıp, ekonomik, kültürel, psikolojik ve sosyal boyutları da olan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastalığın önlenebilmesi için yılda 10 milyar dolar harcanması gerekirken, “korunma” mücadelenin temelini oluşturmaktadır. Güvenli cinsellik ,tek eşlilik, kan nakillerine dikkat ve ortak yaşanılan ortamlarda vücut sıvıları veya kanla temas etmemeye azami özen gösterilmesi ve antiretroviral ilaç kullanılması başlıca korunma faktörleri olarak bilinmektedir. Özellikle, antiretroviral tedavisi gören HIV Pozitif kişilerin enfekte olmayan cinsel partnerlerine hastalığı bulaştırma riskinin 96% azaldığı saptanmıştır.

Dolayısıyla, tedavi olanaklarının artırılması ve ulaşılabilir olması, hastalığın önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde AİDS’ten ölün sayısı 4, halen kayıt altında olup takip edilen hasta sayısı 34 olmasına rağmen, kayıt dışı olan gizli AİDS enfekte populasyon ihtimalini de gözden kaçırmamak ve gerekli önlemlerin alınarak denetimlerin sürekliliğini sağlamak gerekmektedir.

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur.Bu nedenle, çocuklar ve gençler cinsellik konusunda aydınlatılmalı, korunma yolları

hakkında bilgilendirilmeli, cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalı, evlenmeden önce AİDS Testi yaptırılmalı, asla ortak enjektör kullanmamalı, cerrahi aletlerin temizliği ve sterilizasyonundan emin olunmalı, virüsü taşıyan kadınlar hamile olmaktan kaçınmalı ve uyuşturucuların zararları konusunda gençler eğitilmelidir.

Bu bağlamda, hastalığın ikinci önemli nedeni olan uyuşturucudan uzak durulması ve uyuşturucu ile mücadeleye etkin destek verilmesi, AİDS’le mücadelede de çok önemli bir rol oynayacaktır.

Yönetim Kurulu Adına,

Ayşe Gökyiğit

( Başkan)

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.