1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HER NE OLURSA OLSUN BİR DENİZ ÜSSÜ OLACAKTIR”
“HER NE OLURSA OLSUN BİR DENİZ ÜSSÜ OLACAKTIR”

“HER NE OLURSA OLSUN BİR DENİZ ÜSSÜ OLACAKTIR”

RMMO’DA SONBAHARDA ASKERLİK SÜRESİNİN KISALTILMASI PİLOT UYGULAMASI BAŞLIYOR

A+A-

FOTİU: “İSRAİL’DEN İKİ AÇIK DENİZ DEVRİYE GEMİSİ ALIMI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR. HER NE OLURSA OLSUN KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN BİR DENİZ ÜSSÜ OLACAKTIR”

Rum Savunma Bakanlığı ile Rum Milli Muhafız Ordusu’nun, Rum Yönetiminin tek yanlı ilan ettiği Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgede doğal gaz saptanması ve Güney Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu ekonomik krizin yarattığı olgular temelinde sonbaharda önemli alanlara eğileceği bildirildi.

Politis’in haberine göre bu çerçevede askerlik süresinin azaltılması konusunda pilot uygulama başlatılacak, 5 yıllık paralı gönüllülük (EPY) ile gönüllü kadın asker kurumları yeniden gündeme gelecek. Buna paralel olarak silah sistemlerinin modernizasyonunun ileri götürülmesi ve boşlukların da başka ülkelerle işbirliği ile doldurulması bekleniyor.

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu Politis’e yaptığı açıklamada sonbaharda askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili açıklama yapılacağını ancak henüz bu azaltmanın kapsamı ve nasıl uygulanacağını söyleyebilecek durumda olmadığını, önce bir pilot uygulama başlatacaklarını ve nihai kararın, yapılacak incelemeden sonra alınacağını söyledi.

Askerlik süresinin, RMMO’nun reorganizasyonu ile mümkün olduğunu belirten Fotiu, eskiden 8-10 personel gerektiren silah sistemlerinin, teknolojinin gelişmesiyle sadece 2 kişiyle kullanılabildiğini söyledi ve “personel ve para tasarrufu sağlayabilecek güvenilir gözlem programları varken artık ateşkes hattında her 100 metrede bir gözcü olmasına gerek yok. bütün bunlar gerek ekonomik maliyet gerek sonuç getiricilik açısından inceleniyor” ifadesini kullandı.

Gazete geçmişte RMMO’ya alınan 5 yıllık paralı gönüllü (EPY) personelden bazılarının emeklilik yaşına ulaştığını belirterek RMMO’ya yeni EPY ve kadın gönüllü alınması düşünceleri de olduğunu yazdı.

Habere göre son yıllarda silahlanmaya ayrılan bütçelerde önemli düşüşler yaşandığını kabul eden Fotiu ekonomik krizi dikkate alarak önceliklere bakmaları gerektiğini ancak güvenliğin de savunmanın da öncelikli olduğuna işaret etti. “Bu nedenle, boşlukları doldurmak için iki şey yapmamız gerek. Kendi zafiyetlerimizi kapatmak için başka ülkelerle işbirliği yapmak ve  fazla mali bedeli olmayan ancak hedeflerimize uygun silah sistemleri üzerinde odaklanmak” diyen Fotiu şunları ekledi:

“İSRAİL’DEN İKİ AÇIK DENİZ DEVRİYE GEMİSİ ALIMI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

“Bilindiği gibi, İsrail’den iki açık deniz devriye gemisi alımı çalışmaları devam ediyor, Avrupa programları da kullanılabilir. Avrupa’da güvenlik ve savunma konularında pooling&sharing tartışılıyor. Paylaşmak için hep birlikte ne bileceğimize bakmamız gerek. AB üyesiyiz ve bu stratejiyi izleyebiliriz.”

İtalyan mevkidaşının daveti üzerine eylül ayında İtalya’yı ziyaret edeceğini açıklayan Fotiu ENI isimli İtalyan şirketin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramalarına katılması nedeniyle enerji güvenli konularını ele alacaklarını söyledi. Fotiu “Bir şirket bölgeye gelip milyonlar harcayacaksa kendini güvende hissetmelidir, devletin görevi de budur” ifadesini kullandı.

“HER NE OLURSA OLSUN KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN BİR DENİZ ÜSSÜ OLACAKTIR”

Fotiu, bölgeye (Vasiliko) doğal gaz tesisleri inşa edileceğinden, (hemen bitişiğindeki) “Evangelos Florakis Deniz Üssü”nün başka yere taşınması ihtimaline de değindi “karar her ne olursa olsun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir deniz üssü olacaktır” dedi, şunları ekledi:

“Gemi satın almayı tartışırken bir deniz üssümüz olmaması mümkün değildir.  Kişisel görüşüm, deniz üssünün şu anda bulunduğu yerde, doğal gaz tesisleriyle birlikte var olabileceği yönündedir. Bir tehlike varsa bu deniz üssü yüzünden olmayacaktır. Bazı uzmanlar üssün varlığının daha çok güvenlik sağlayabileceği görüşündedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.