1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HER SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERİLEN PROJE
HER SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERİLEN PROJE

HER SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERİLEN PROJE

Ne oldu o iş?

A+A-

 

Ne oldu bizim kapalı Pazar işi?

Ekmek parasını kazanabilmek için sağanak yağmura aldırmadan tezgah açan ve büyük sıkıntı yaşayan esnaf, her seçim döneminde söz verilen projeyi soruyor:

Lefkoşa Terminal Bölgesinde her haftasonu kurulan açık pazar yerini  yağmur vurdu. Pazar esnafı açık alanda tezgah açmak zorunda oldukları için her yağmurda kabus yaşadıklarını söyledi. Modern ve kapalı bir Pazar yerinin özlemini çektiklerini belirten esnaf, “Her seçimde belediye başkan adayları pazara gelerek bize, ‘Modern ve kapalı Pazar’ yapılacağını söylüyor. Biz bu projeleri dinlemekten usandık ama onlar anlatmaktan usanmadı. Belediye seçimlerinin üzerinden neredeyse 4 ay geçti, yeni başkan seçimden önce ekibiyle her hafta gelir burada propaganda yapardı. Seçildikten sonra buranın adresini unuttu. Kapalı Pazar yeri hayalimiz bu gidişle zor gerçekleşecek” diyerek duygularını aktardı.

Başkent Lefkoşa’yı etkisi altına alan sağanak yağmur,  Pazar esnafının tezgahlarını olumsuz etkiledi. Esnafın yanı sıra alışveriş için pazara çıkan vatandaşlarda olumsuz hava koşullarından etkilendi. Bu olumsuzluklara rağmen vatandaşın tezgahtaki ürünlere ilgisi yoğundu.  Meyve ve sebzelerin en iyisini seçmeye çalışan vatandaşlar, kültür sebzelerini arasa da hostez, ayrelli ve mantar için birkaç hafta daha beklemek zorunda.  Pazar yerinde kendi ürettikleri sebzeleri satmaya çalışan esnafın yanı sıra ithal meyveler de alıcı buldu. Muhabirin dün ziyaret ettiği pazarda, Kıbrıs Türk damak tadında farklı bir yeri olan Alıçın poşeti 4 ile 5 TL’den, kış aylarında soğuk algınlığından korunmayı sağlayan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve C vitamini deposu olarak adlandırılan  Portakal ve Mandalina 1 TL’den 3 TL’ye kadar alıcı buldu.

Yine mevsim sebzeleri arasında yer alan kolokas  da tezgahlarda   3 TL’den satışa sunuldu.


Pazar esnafı ne dedi

Tahir Kalaycılar
“Alıç var satışım iyidir çok şükür. Bir poşeti 4-5 Türk Lirasıdır. Bizi zorda bırakan müşteriler değil  çok şükür ilgi var,  sorun  yağmurlar. Yağmur düştü mü  insanlar kaçıyor bizim de malımız ıslanıyor. Benim ürünüm alıçtır sorun değil, ama başka arkadaşlar çok mağdur oluyorlar. Siyasilerin ve belediye başkan adaylarının verdiği kapalı Pazar sözü bu senede yalan oldu.”

Murat Yayman
“Benim bütün balıklarım tazedir. Sabah kalkar teknem ile balığa giderim tuttuğum bütün balıkları da pazara getiririm. İnsanlar vitamin deposu olan balığı tercih ediyor, en iyi müşterilerim hamile bayanlar diyebilirim. Piyasanın çok altındadır fiyatlarım. En çok deniz çipurası rağbet görüyor kilosu 15 TL, ikinci sırada hamsi kilosu 10 TL, mercan ise daha az tercih ediliyor, kilosu 15 TL, barbun ise en çok çocukların sevgilisi onun da kilosu 15 TL. Ben işlerden memnunum. Bir de aşırı yağış olmasa müşteri için daha iyi olacak.”

İsmail İlteriş
“Satışlarımız çok şükür iyi. Meyvelerin kilosu 3.5 TL ama yağmur yağınca insanlar gelmiyor bizde ıslanıyoruz. Benim tezgahım iyi yerdedir beni o kadar etkilemedi ama yağmurdan etkilenen arkadaşlarımız çoğunlukta.”

Erdinç Gönül
 “Çok şükür işlerimiz iyi. Vatandaşların ilgisinden memnunum. Mandalin en çok satılanlar arasında ben kilosunu 1 TL’ye satıyorum. Ispanak ise ikinci tercih edilen yine bağını 1TL’den satıyorum. Patlıcan ise 3 TL’den alıcı buluyor. Tek sorun yağmur. İnsanlar yağmura rağmen geliyor çünkü ucuz satıyoruz marketlerden ama çoluğu çocuğu olan için zor.”

Kazım Özçelebi
“Yağmur dışında bir sıkıntım yok. Satışlarımız marketlerden daha ucuz çeşit çok pazarda insanlar dilediği gibi seçip alıyor. Yani vatandaşla satışlarımız iyi gidiyor. Fiyatlar bakımından tercih ediliyoruz ama sadece fiyatlarımız değil ürünlerimiz de kalitelidir.”

Hasan Recaioğlu
“Satışlar idare eder. Kavunun zamanı geçiyor 4 tane kavunu 5 TL’den satıyorum iyi de sattım. Tek sorunum yağmur oldu. Branda yoktur tepemizde o yüzden sıkıntı oluyor bir de insanlar yağmurlu günde pek alışverişe çıkmaz. Ama uygun fiyatlardan dolayı tercih ediliyoruz ürünlerimiz de kalitelidir.”

Sevda Öztunç
“Ben öyle paraya pula çok önem vermem. Mehmetçik’ten geliyorum, Girne’ye de giderim. Ürünlerimin hepsi kendi ev yapımımdır zaten bana alışık olan müşterilerim vardır gelirler çok şükür yeni alan ve deneyenler de var. Benim için satışlar iyidir. Kendi öz kültürümüzden yiyecekleri yapıp satıyorum. Bulgur köftesi, susamlı ballı pasdelli, zeytinli, hellimli, reçeller her şey el yapımı.”

Mediha Yılsev
“Vallahi ne satış kaldı ne mal kaldı. Ben iç çamaşırı konfeksiyon satarım ama verdiğim 80 TL yer parasını helal etmem. Böyle belediyeye,  böyle hükümet edenlere  hepsine de yazıklar olsun. Kendi üreticisine , pazarcısına kendi vatandaşına bu kadar değer verir işte bunlar, oy istemeye gelince de kapı kapı gezerler. Kapalı Pazar yapacağız diye söz veriler. Bütün malım sırılsıklam oldu ben bunları nasıl satayım şimdi. Kim ödeyecek beni bilmem.”

 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.