1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HER ŞEYİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR
HER ŞEYİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR

HER ŞEYİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR

Elektrik fiyatlarına yapılması düşünülen zammın elektrik sorununa çözüm olmayacağı gibi, ülkedeki her şeyi daha da kötüleştireceğini savundu.

A+A-

“FİYATLARIN ARTIRILMASI EKONOMİK DARALMANIN HIZ KAZANMASINA NEDEN OLACAK. HERŞEY DAHA KÖTÜ OLACAK”

Ekonomik Örgütler Platformu, elektrik fiyatlarına yapılması düşünülen zammın elektrik sorununa çözüm olmayacağı gibi, ülkedeki her şeyi daha da kötüleştireceğini savundu.

Bugünkü koşullarda elektrik fiyatlarının artırılmasının, pek çok işyerinin kapanmasına veya hizmet kalitesinin düşmesine, sonuç itibariyle ekonomik daralmanın hız kazanmasına neden olacağını ifade eden Platform, “Böyle bir gelişme, elbette hükümetin ve bizzat Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun gelirlerinde de azalmaya neden olacaktır. Elektrik fiyatlarına yüzde 20 veya 25 oranında zam yapılmasına karşın, ayni miktarda elektrik tüketileceğini ve kurumun tahsilatının zam oranı kadar artacağını düşünmek, ekonomik gerçeklerden habersiz olmak demektir. Bu zam, ne Kurum’u kurtarmaya yetecek; ne de Hükümet’in işini kolaylaştıracaktır. Bu zamdan sonra ülkemizde her şey daha kötü olacaktır” dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve  Zanaatkârlar Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası ve Genç İşadamları Derneği’nden oluşan Ekonomik Örgütler Platform’unun  konuyla ilgili olarak yayınladığı bildiride, “Son günlerde, elektrik fiyatlarına zam yapılacağına ilişkin haberler basın-yayın organlarında yaygın olarak yer almaktadır. Gerek Hükümet üyeleri, gerekse Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri bu haberleri yalanlamayarak elektrik fiyatlarına zam yapılmasının gündemde olduğunu teyit etmişlerdir” denildi.

“FATURALAR ZATEN ZORLA ÖDENİYOR”

Ekonomik Örgütler Platformu bildirisinde, elektrik faturalarının ödenmesinde, şimdiki durumda bile zorluklar yaşandığı ve zamdan sonra tahsilât miktarının artacağını düşünmenin doğru olmadığı ileri sürülerek, şunlar kaydedildi:

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun, özellikle siyasilerin tahsilat süreçlerine müdahalesi ve diğer popülist (halk yardakçısı) davranışları nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek olmakla birlikte, bu sorunların kaynağı elektrik fiyatlarının düşüklüğü değildir.

Şimdiki durumda, ülkemizdeki elektrik fiyatları yaşamak ve ekonomik faaliyette bulunmak için oldukça yüksektir. Konutlarımızda ve işyerlerimizde kullandığımız elektriğe karşı ödediğimiz faturaların oldukça yüksek olduğunu, bütün işletmeler ve ailelerin bu elektrik faturalarını öderken zorladığını bilmeyenimiz yoktur.

Durum bu olduğu halde, elektrik fiyatlarına zam yapılmasının düşünülmekte olması, Hükümetimizin hangi koşullarda yaşadığımızı ve ekonomik faaliyette bulunduğumuzu bilmediği izlenimi yaratarak bizleri endişelendirmektedir.”

ÖNERİLER

Bildiride, Ekonomik Örgütler Platformu’nun önerileri de özetle şöyle sıralandı:

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun bugünkü maliyet/fiyat dengesi ile yoluna devam edemeyeceği bir gerçek olsa bile, bu sarmaldan kurtulmanın yolu sadece elektrik fiyatlarına zam yapmak değildir. Kıb-Tek’in sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için bütünlüklü bir çözüm içeren bir yol haritası şarttır. Bu yol haritası en az aşağıdaki konuları içermelidir:

Belediye ve kamu kuruluşlarının borçlarının, Kıb-Tek’in toplam borçlarının yüzde 75-80’i olduğunu dikkate alarak, Hükümet, Bankalar Birliği kanalıyla maksimum sayıda bankadan oluşacak bir sendikasyondan orta ve uzun vadeli makul faiz oranlı kredi sağlamalı. Belediye ve kamu kuruluşlarında elektik tasarrufu için gereken ceza/mükâfat sistemi süratle geliştirilmeli.

Kıb-Tek’in verimliliği için bilimsel çalışma yapılıp maliyet azaltıcı önlemler derhal yürürlüğe konmalı. Bu bağlamda son 15 yılda fiyatı yüzde 460 artan fuel-oil’e alternatif yakıt kaynağı olarak LPG ciddi olarak projelendirilmeli. Bu alternatifin, ayni zaman hava kirliliğini de ciddi şekilde çözmüş olacağı dikkate alınmalı.

Türkiye’den kablo ile elektrik getirilme projesi, ivedilikle değerlendirilmeli. Bu projenin yalnız daha ucuz elektrik sağlamakla kalmayacağı, ayni zamanda ciddi bir sorun olan hava kirliliğine karşı da ciddi bir önlem olacağı unutulmamalı.

Dağıtım sistemi yenilenmeli, kayıpları minimuma indirmek ve daha efektif ve esnek operasyon için elektronik sayaca geçilmeli, tahsilâtı iyileştirmek, vatandaşa ve işletmelere daha verimli hizmet vermek ve maliyetleri düşürmek için gerekli önlemler alınmalı.”

Ekonomik Örgütler Platformu tarafından yayınlanan bildiride, Hükümet’ten esas beklentinin elektrik enerjisiyle ilgili kalıcı önlemler alınması olduğu da dile getirildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.