1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HER YERDE FUHUŞ VAR
HER YERDE FUHUŞ VAR

HER YERDE FUHUŞ VAR

Ülkemizde seks pazarı yön ve yöntem değiştirerek gittikçe büyüyor.

A+A-

Gizem ÖZGEÇ

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, ülkemizin kanayan yarası fuhuşla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başel’in verdiği bilgiye göre, yabancı uyruklu kadınların çalıştığı gece kulüpleri varlığını sürdürürken,  ülkemizde arka sokaklar,  bazı restoran ya da kafe görüntüsü veren yerler, ara yollara park eden “Genel ev” hizmeti veren araçlar, yurt görünümlü evler ve internet üstünden “Ucuz seks pazarı” haline de geldi.

Barış Başel’e göre, bugün birçok bölgede (Daha çok surlar içi ve arka sokaklarda) ve özellikle sosyal medya üzerinden kontrol dışı kadın ve erkek pazarlanıyor. Pazarlıklar bazen restoran veya kafe adı altında hizmet veren iş yerlerinde, bazen kahvehanelerde ve bazen de internet üstünden yapılıyor. Sokağa düşen fuhuş, kontrolsüz ortamlarda her türlü cinsel hastalığa açık bir tehlike haline de geldi.

Yıllardır bilinse de, halk sağlığı için de tehlike çanlarını çaldıran, kontrolsüz fuhşun önü alınamıyor. Hatta seks pazarı yön ve yöntem değiştirerek gittikçe büyüyor.

Barış Başel, “Kaçak işçilere” ve “Askere” yönelik hizmet veren “Ucuz kadın sektörünün”  ürküttüğünü belirterek, şu bilgileri veriyor:

“Restoran veya kafe olarak hizmet veriri gibi görünen bazı iş yerleri, kahvehaneler, pansiyonlar ve öğrenci yurtlarında fuhuş yapılıyor. Batakhane haline gelen bu yerlerde yaşları çok küçük kızlar ve hatta erkek çocuklar da çalıştırılıyor.

Küçük yaştaki erkek ve kız çocuklar için pazarlık yapılıyor, küçük yaşta seks kölesi olan bu çocukların daha çok asker ve işçilere pazarlandığı belirtiliyor.  Bunun için de arka sokaklar ve suriçleri ‘bataklık mekanı’ olarak kullanılıyor.”

“Denetim yok, sağlık kontrolü yok!”

Barış Başel’in verdiği bilgiye göre, arka sokaklarda yaşanan kontrol dışı fuhuş halk sağlığı açısından da tehlike çanlarını çaldırıyor. Ülkemizde çok sayıda gece kulübünde çalışan yabancı uyruklu kadının rutin sağlık kontrolleri yapılırken, arka sokaklarda fuhuş yapan kadınlar hiçbir sağlık kontrolünden geçmiyor. Her türlü sağlık denetiminden ve koşulundan uzak yapılan fuhuş, vatandaşın da sağlığını ciddi anlamda risk altında bırakıyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara davetiye çıkaran bu durum, sağlıkçıları da tedirgin ediyor. Sağlıkçılar, viral yolla bulaşan bazı hastalıkların ileriki zamanlarda kansere de dönüşebileceğine ve AIDS tehlikesine dikkat çekiyor.

Başel, “İhbar alan ve gerekli incelemeleri yerinde yapan ilgili ekipler ise yine de bu yerleri kapatma kararı alamıyor ve fuhuş sektörüne hizmet veren bu yerler tehlike saçmaya devam ediyor. Hele de internet üzerinden dönen fuhuş pazarına dokunmak ve tespitte bulunmak ne mümkün” diyor.

“Park edilen araçlarda...”

Ülkemizde şimdi değil, uzun bir süreden beridir,  bazı kadınların,  müşterileriyle pazarlık yaptığı, ardından içi özel olarak döşenip, yatak konulan minibüs tipi araçlarda para karşılığı seks yaptıkları belirtiliyor.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, bu iddiaları doğruluyor. Başel, bazı bölge isimleri de vererek, vito araçların park edilerek, özellikle hafta sonları izinde olan askerlere genel ev hizmeti verdiğini söylüyor.

Başel,  “Bu evlatların hepsiden biz sorumluyuz.  Öğrenciden de askerden de herkesten sorumluyuz” dedi.

“İnternet… Ve on altı, on yedi yaşında kızlar...”

Sadece bu da değil… Şimdilerde internet üzerinden kadınlar ve erkekler de pazarlanıyor. Gönderilen bazı elektronik postalarla müşteri ile kızlar ve erkekler arasında iletişim sağlanıyor. İnternet üzerinden KKTC’de faaliyet gösteren gece kulüplerinin kızların ve erkeklerin reklamları da yapılıyor.

Başel, bu bilgiyi de doğruluyor. Barış Başel, daha da ürkütücü bilgiler vererek, 16- 17 yaşındaki kız çocuklarının bu çarkın içinde olduğunu söylüyor.

“Bazı manken ajanslarına dikkat”

Barış Başel, internet üzerinden eleman arayan bazı manken ajanslarının fuhuş pazarına aracılık yaptığını söylüyor.

Başel, “Aile içinde iletişimsizlik yaşayan ve aile bağı zayıflayan çocuklar avcıların eline düşebiliyor.  Ailelere sesleniyorum,18 yaşından küçük çocuklarınızın barlara, clublara gitmesine izin vermeyin. Avcıklar var bu yerlerde. Devlet bu yerleri denetlemeli ve şunu da söylemeliyim ki, dürüst ve etik çalışan manken ajanslarının yanında, buna çanak tutan ajanslar da var” dedi.

“Yurt görünümlü binalarda”

Başel, üniversite olan bölgelerde yurt gibi hizmet veren bazı evlerde de fuhuş yapıldığını ileri sürdü.

Barış Başel, birkaç örnek de vererek Lefkoşa’da surlar içinde, Ortaköy’de ve Taşkınköy’de bu tarz evlere dikkat çekti.  Başel, “Bunlar genelde öğrenci yurdu görünümündedir. Size bazı yerleri de gösterebilirim. Neler oluyor o binalarda bir bakın. Daha çok öğrencilere ve işçilere atı evi tarzındadırlar” diye konuştu.

Otostop yoluyla…

Barış Başel, üçüncü dünya ülkelerinden gelen bazı öğrencilerin yol kenarlarında otostop çekerek, sürücülere fuhuş teklif ettiği iddialarına da “Yalan” demedi.

Başel bu sorumuza şu yanıtı verdi:

“Genelde üçüncü dünya ülkelerinden gelenlerin bazıları için fuhuş gelir kapısı olabiliyor. Eğer bu insanların yaşam koşulları için hiçbir şey yapmazsanız bu sonuç kaçınılmaz hale gelir.  Fuhşa yönelirler. Buna iten nedenlerin en başında okul parasını ödemek geliyor. Kan ihtiyacımız olanların, kan alırken çok dikkatli olması, AIDS testini mutlaka ihmal etmemesi gerekiyor, aksi halde kan alan insanlar AIDS olacak, sonradan anlaşılacak. Sonuçlar hepimizin için kötü olacak. Şimdi Suriyeli kızların da fuhuş için ülkemize geldiğini duyuyorum. Doksan günse ülkede kalış izinleri bu kadar gün fuhuş yapıyor olabilirler. İşte bu gibi nedenlerden dolayı artık kimlikle gelişlerin olmaması gerekir. Hepsi bunun sonucudur...”

“Kondom kullanmıyoruz…”

Başel, kontrolsüz fuhuşla birlikte gelen sağlık risklerine de dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Çok bilinçli bir toplum değiliz. Erkeklerimiz kondom (prezervatif) kullanmıyorlar. Rakamlara bakıldığında ya hiç seks yapmıyorlar ya da neredeyse hiç kondom kullanmıyorlar.  Hatta gece kulüplerinde kondom kullanmasını ısrar eden bazı müşterilerine iki katı para teklif ettiklerini de biliyoruz. Birisi bana bir seferinde ‘Lastik eldivenle el sıkışmayı sevmem’ demişti. Dolayısıyla gelecek olan hastalıkların farkında değiliz...”

“Erkek fuhuş pazarı da var…”

Barış Başel, ülkemizde sadece kadın pazarından bahsetmenin doğru olmayacağını, bugün erkek fuhuş pazarının da varlığından bahsedebileceğimizi dile getirdi.

Birkaç internet sitesi örneği veren Başel, erkeklerin de para karşılığı hem erkeklerle hem de kadınlarla seks yaptığını dile getirdi.

“Hizmetçi ve bakıcı diye geliyor, sonra…”

Barış Başel ülkemizdeki başka bir gerçeğe de dikkat çekerek, bugün üçüncü dünya ülkelerinden ülkemizde “Hizmetçi”, “Yardımcı” veya “Bakıcı” olarak hizmet vermeye gelen bazı kadınlara bu yerlerde seks yaptırıldığını söyledi. Başel, “Bu kişilerin pasaportlarına da el konulduğu için, bırakıp gidemiyor” dedi.

Günü birlik kiralanan villalarda…

Ülkemizde özellikle turistik bölgelerde kiralanan villalar ve bungalowlarla da fuhuş yapıldığını öne sürdü ve “Adamız resmen şehvet adası. Çok renkli bir toplum olduk” diyerek güldü.

“Toplu tecavüzler de var…”

Başel’e bugüne kadar karşısına gelen ve en çok etkilendiği olayı soruyoruz ve Başel, Kıbrıs’ın nüfusunun az olduğu kuzey kısmı için tüyler ürperten bir bilgiyi paylaşıyor...

Başel şunları anlatıyor:

“15 yaşında bir kız çocuğu. Bir akşam aldığı bonzainin(Uyuşturucu) etkisiyle 6 yetişkinle birlikte oluyor. Bu ülkede yaşadığım en kötü zamanlardan biriydi. Aile, kızlarının bonzai kullandığını biliyor ve onu istemiyor. Onu reddettiler. Yaşından dolayı Sosyal Hizmetler Dairesi kızı almak istemedi. Koruyucu bir aileye verilecekti ki, akrabalardan birileri ona sahip çıktı. Ancak o evde de ailenin oğlu tarafından tacize uğradı. İşte bu anlattıklarım konuştuğumuz fuhuş çarkının içindedir. Bu anlattığım aslında toplu tecavüzdür.  Bunlar ne acıdır ki bu ülkede yaşanıyor ancak bir şey yapılamıyor.”

“Tek başına polis yeterli değil”

Barış Başel, polisin tek başına fuhuşla, cinsel suçlarla mücadele etmesinin mümkün olmadığını da kaydetti ve “Suçların önlenmesi için devlet politikası olması gerekiyor. Hangi suçla nasıl mücadele edileceği bir politika haline gelmeli. Bizde yasal boşluklar var. Biz insan ticaretini meşru kılıyoruz.  Ülkemizde fuhuş sektörü var ama okullarda yeterli cinsel sağlık eğitimi yok” dedi.

“Müşteri değil tecavüzcü…”

Fuhşun artık bir kültürel pazar haline geldiğini söyleyen Başel, toplumda kültürel cinselliğe değindi. Başel,  “Kadın bedenine para karşılığı sahip olanlar, gece kulüplerine giden her erkek potansiyel tecavüzcüdür” dedi. Başel, bugün ülkemizde gece kulüplerinde çalıştırılan seks köleleri için “Rızasıyla yapıyor” dendiğini anımsatarak, aslına bu hizmeti satın alan erkeğin cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Başel ayrıca şunları söyledi:

“Cinsel iletişim becerisi güçlü olmayanların, sağlıksız cinsel yaşam döngüsü olduğunu görüyoruz. Sosyal ortamlarda becerilerini geliştirerek tek eşli olmak varken gece kulübünden veya mobil hizmet veren, internet üzerinden sitelerden para karşılığı bu hizmeti almak bir erkeklik algısı ve bana cinsiyetçi gelen bir bakış açısına göre acizliktir.  Bu iş devlet tarafından da normalize ediliyor. Seks işçileri ile birlikte olmak, erkeğin omzuna yıldız takmak gibi sosyal ortamlarda kabul görüyor. Toplum bazı şeyleri gözden kaçırıyor. Bu olay gönüllü olmuyor. Para verilerek kişi ikna ediliyor.  Yani, bu gönüllü tecavüzdür. Erkekler de potansiyel tecavüzcü Artık kadın erkek fark etmiyor. Fuhuş aslında insanların söyleyemedikleri fantezileri gerçekleştirdikleri, düdüklü tenceredeki ‘fıss’ sesidir ve unutmamamız gerekir ki, en büyük cinsel organımız beynimizdir.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum