1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. HER YIL 250 BİN KİŞİ TIBBİ HATALARDAN ÖLÜYOR
HER YIL 250 BİN KİŞİ TIBBİ HATALARDAN ÖLÜYOR

HER YIL 250 BİN KİŞİ TIBBİ HATALARDAN ÖLÜYOR

"Tıp hataları, kalp krizi ve kanserlerden sonra en çok ölüme yol açan üçüncü sebep"

A+A-

 ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre her yıl yaklaşık 250 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan "tıbbi hatalar", kalp krizi ve kanserin ardından ölüm sebepleri arasında üçüncü sırada geliyor.
 
ABD'nin önemli sağlık kuruluşlarından olan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden Martin Makary öncülüğünde ülke genelinde yapılan araştırma, Amerikan sağlık sistemi hakkında ilginç sonuçlar ortaya koydu.
 
British Medical Journal'da yayımlanan araştırmaya göre, Amerikan hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında tıbbi hatalar sonucu her yıl 250 bin civarında kişi hayatını kaybediyor.
 
Bu sonucun oldukça çarpıcı bir gerçeğe işaret ettiğini dile getiren Makary, kalp hastalıkları ve kanserin ardından tıbbi hataların trafik kazaları, Alzheimer, felç ve solunum sistemi kaynaklı hastalıklardan daha fazla can aldığını vurguladı.
 
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin raporlarına göre ise ölüm sebepleri sıralamasında kalp hastalıkları ve kanserin ardından solunum sistemi kaynaklı ölümler geliyor. Araştırma, merkezin bu istatistiklerinin de sorgulanmasına sebep oldu.
 
Makary, merkezin, hastanelerin mahrem bilgileri olduğu gerekçesiyle tıbbi hata kaynaklı ölümlerin istatistiklerini tutmadığını kaydederek, "Havacılıkta bir uçak düştüğünde kimse oradaki ölümlerle ilgili bilgilerin havayolu şirketinin mahrem alanı olduğunu iddia etmez. Hastaneler de kamu güvenliği ile ilgili kurumlardır ve bizce aynı standartlara göre ele alınmalıdır" değerlendirmesini yaptı.
 
Makary'ye göre Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, hastanelerden tıbbi hata kaynaklı ölümlerle ilgili düzenli olarak bilgi toplamalı ve bunları ülkedeki sağlık personelinin bilgisine sunmalı.
 
Araştırmada ayrıca, merkezin ölüm sebepleri ile ilgili istatistiksel bilgi kodlarının 1949'da yazıldığına ve o tarihte tıbbi hata kaynaklı ölümlerle ilgili yeterince bilgi ve farkındalık olmadığına dikkat çekilerek artık bu ölümlerin kayıtlarının toplanması gerektiğine işaret edildi.
 
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin raporlarına göre 2014 yılında ABD'de kalp hastalıklarından 614, kanserden 591 ve alt solunum yolları hastalıklarından 147 bin kişi hayatını kaybett

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.