1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HERKES BU PLANI BEKLİYOR
HERKES BU PLANI BEKLİYOR

HERKES BU PLANI BEKLİYOR

“Ülkesel Fizik Plan, ülke ölçeri imar planı değildir”

A+A-

KILAVUZ OLACAK: Ülkesel Fizik Plan, alt ölçekli planların geleceğe yönelik kalıcı politikalarla belirlenmesinde yol gösterici olacak. Ülkesel Fizik Plan kılavuzluğunda, imara açılan yerlerin ve şehirlerin büyüme stratejileri belirlenecek. Tarım arazileri korunacak, doğal afet risk bölgeleri bilinecek. Kıt kaynaklar daha verimli kullanılacak, kontrolsüz gelişme ise tarih olacak

PLAN WEB SİTESİNDE: Ülkesel Fizik Plan taslağı, 5 değişik bölgede, 11 ayrı toplantı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının görüş ve önerilerine sunuldu. 8 ay boyunca, tartışmaya açık tutulan planın taslağına Şehir Planlama Dairesi’nin web sitesinden de ulaşmak mümkün

“İmar Planı ile karıştırılmamalı”
Ülkesel Fizik Plan’ın birçok kişi tarafından “İmar Planı” ile karıştırıldığını kaydeden Ertan Öztek, İmar Planı dahil tüm planların Ülkesel Fizik Plan kılavuzluğunda yapılacağını söyledi.
Öztek, İmar Planı üzerinde Ülkesel Fizik Plan tamamlandıktan sonra yerel yönetimlerin görüşleri de dikkate alınarak çalışılacağını kaydetti.
Ertan Öztek, mevcut yanlış yapılaşmalar hususunda yürürlükteki yasa doğrultusunda nasıl bir çalışma yapılacağı yönündeki sorusuna ise “İmara ilişkin mevcut sorunlara yönelik çözümler, İmar Planı üzerinde çalışılırken üretilecek” şeklinde yanıt verdi.

 

“İki tane plan yok”
Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Ülkesel Fizik Plan’ın Şehir Planlama Dairesi tarafından yapıldığını, yasa gereği planı onaylayacak merciinin ise Bakanlar Kurulu olduğunu söyledi.
Toplumda iki ayrı plan olduğu algısı oluştuğunu kaydeden Öztek, başka bir plan hazırlanmadığını halen üzerinde çalışılan Ülkesel Fizik Plan’ın Arallık ayında İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı aracılığı ile Bakanlar Kurulu’na sunulan plan olduğuna vurgu yaptı.
Öztek, “Plan dairemiz tarafından hazırlanır, Bakanlığımız aracılığı ile Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulur. Bakanlar Kurulu, planı inceler ve eğer üzerinde değişiklik yapılması gerektiği bir nokta olursa daireye geri iade eder. Bakanlar Kurulu da bunu yaptı. Yeni bir plan hazırlanmıyor. İlgili paydaşların da dahil olduğu bir çalışma ile mevcut plan gözden geçiriliyor, eksiklikler tamamlanıyor” dedi.

Mesutoğlu: Ülkesel Fizik Plan ülke ölçeri imar planı değil

Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini ve Proje Yöneticisi Layık Topcan Mesutoğlu da Ülkesel Fizik Plan’ın ülke ölçeri bir imar planı olmadığını dolayısıyla insanların malları üzerinde belirleyici olmayacağını kaydetti.

Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan’ı “Bundan sonra yapılacak olan çalışmalara, izlenecek politikalara, tutumlara ve işlerin hangi zamanda yapılacağına ilişkin yol gösteren bir doküman” olarak tanımladı.

Mesutoğlu, “Ülkesel Fizik Plan’ın, nüfusun nerede olacağı ile ilgili öngörüleri var. Hangi bölgede ne tür ekonomik gelişme olacak, istihdam nereye kayacak, hangi sektöre yönelik bir gelişme olacak, plan bunları belirleyecek. Tüm bunlar olurken de insanların ihtiyacı için daha fazla alana, toprağa ihtiyaç var. Fakat diğer taraftan yine bu gelişmeler olurken korunacak, kesinlikle dokunulmayacak yerler var. Plan bunları da içermektedir. Plan ayrıca tehlikeli yerleri gösteriyor ve riski ortaya koyuyor” dedi.

“Ortak akla dayalı devlet planı”

Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan’ın Şehir Planlama Dairesi’nin koordinasyonunda yapılmış kurumlar arası bilgi, veri ve ortak akıla dayalı devletin bir planı olduğunu kaydetti.
Mesutoğlu, planı hayata geçirme sorumluluğunun da tüm sektörlerin olduğunu ifade etti.

“Plan web sitesinde”

Proje Yöneticisi Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan taslağının detayları ile dairenin web sitesinden rahatlıkla ulaşılabileceğini belirtti.

Ülkesel Fizik Plan’ın 8 ay boyunca tartışmaya açıldığını, paydaşların plana ilişkin görüş bildirebilmesi için 5 ilçede sergi açıldığını, 11 bölgede de sektörlerle toplantı yapıldığını kaydetti.
Layık Topcan Mesutoğlu, “Yasal süreç 40 gün olmasına rağmen biz planı 8 ay boyunca tartışmaya açık tuttuk ve sergiler yaptık, toplantılar gerçekleştirdik. Bu katılım sürecinde daha önceden tüm çabalarımıza rağmen toplantılara katılmalarını sağlayamadığımız kişilere de görüş bildirmesi için ikinci bir fırsat tanıdık” dedi.

Mesutoğlu, “Biz memlekette görülmemiş bir şey yaptık. Şeffaflık ilkesini gözettik ve herkes plandan haberdar olsun dedik, Bakanlar Kurulu’na sunulmuş planı web sitesine koyduk” diye konuştu.

“Sona yaklaşılıyor”

Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan çalışmalarının ilgili paydaşların da çalışmaları dikkate alınarak hazırlandığını ve tamamlanmasına az bir zaman kaldığını kaydetti.

Mesutoğlu, “Şimdi bütün o kendi görüşünün planda olmadığını veya görüşünün eksik girdiğini düşünen kesimler bir araya geldi ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) hakemliğinde bir takım çalışmalar yürüttüler. Sonuç olarak, tüm kesimlerle bir uzlaşma tavrı içinde sona ilerleniyor. Çalışmalara ilişkin, şuanda aktif olan süreçte Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde çevre gurupları, ekonomik çevreler ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası var” dedi.

“Bu kılavuz bir plandır”

Proje yöneticisi Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan’da üzerinde tartışılan konuları da açıkladı.

Mesutoğlu, “Tarım alanları, kıyılar önemli bir konuydu. Deprem, taşkınlar gibi bir takım potansiyel çevresel riskler vardı. Onlar tartışılıyor” dedi.
Layık Topcan Mesutoğlu, “Ancak, neresi inşaat alanı olacak, neresi olmayacak, planda öyle bir düzenleme yok. Planda tıbbi atıklarla ilgili de bir kural yok. Yani plan detaylarla ilgili değil. Bu kılavuz bir plandır, yol gösterici bir misyonu vardır” diye konuştu.

“İmara ilişkin sorunlara ayrı politikalar üretilecek”

Layık Topcan Mesutoğlu, gelişmekte olan bölgelerdeki çarpık yapılaşmaya mevcut yasa dahilinde nasıl düzenleme yapılabileceği sorusuna ise İmar Planı üzerinde çalışılırken öncelikle ileriye dönük politikalar üretileceğini, mevcut sorunlar için de ayrı politikalar üretileceğini belirtti.
KKTC imara ilişkin birçok emirname olduğuna vurgu yapan Mesutoğlu, bu emirnameler yürürlüğe girmeden önce inşa edilen yapılar için de fazla yapacak bir şey olmadığını kaydetti.

SIRADA İMAR PLANI VAR: Şehir Planlama Dairesi, Ülkesel Fizik Plan’ın tamamlanmasının ardından “İmar Planı” üzerinde çalışmalarına başlayacak. Bundan sonra oluşabilecek çarpık yapılaşma riski İmar Planı’nın hayata geçirilmesi ile ortadan kalkacak. Mevcut imar sorunlarına yönelik çözüm politikaları ise “İmar Planı” üzerinde yapılacak çalışmalar neticesinde üretilecek

Tarihsel dokuya, çevreye ve kültürel varlıklara zarar vermeden ülkenin varlıklarının en verimli bir şekilde nasıl kullanılacağını göstermek amacı ile hazırlanan Ülkesel Fizik Plan çalışmalarında sona yaklaşıldı. İmar Planı da dahil bundan sonra yapılacak olan tüm çalışmalara Ülkesel Fizik Plan kılavuzluk edecek.

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Ülkesel Fizik Plan’ın alt ölçekli planlar hazırlanırken yol gösterici bir misyonu olduğunu kaydetti.

Ertan Öztek, “Ülkesel Fizik Plan, kamunun teknik ve sosyal altyapıya yönelik yatırımlarına kılavuzluk edecek. Plan kılavuzluğu ile örneğin Sağlık Bakanlığı, 5 yıl sonra ne kadar sağlık ocağına ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyaçların hangi bölgelerde olduğunu bilecek. Yatırımcı, nereye hangi alanda ve tür bir yatırım yapacağını bilecek” dedi.

Şehir Planlama Dairesi Müdür Muavini ve Proje Yöneticisi Layık Topcan Mesutoğlu da Ülkesel Fizik Plan’ın ülke ölçeri bir imar planı olmadığını dolayısıyla insanların malları üzerinde belirleyici olmayacağını söyledi.

Layık Topcan Mesutoğlu, Ülkesel Fizik Plan’ı “Bundan sonra yapılacak olan çalışmalara, izlenecek politikalara, tutumlara ve işlerin hangi zamanda yapılacağına ilişkin yol gösteren bir doküman” olarak tanımladı.

Öztek: Alt ölçekli planlara kılavuzluk yapacak

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, Ülkesel Fizik Plan’ın hazırlanacak diğer tüm planlara yol gösterici bir misyonu olduğunu kaydetti.

Öztek, “Ülkesel Fizik Plan, örneğin Karpaz’ı genel anlamda tarımsal gelişme bölgesi olarak niteliyor ve Karpaz bölgesinde ne türde tarım, ne tür turizm yapılacağını veya yerleşim türü nasıl olacak, bu politikaları belirliyor. Plan,  ‘burada bu, şurada o yapılacak’ demediği gibi ‘Şu yerdeki şu sorun şu şekilde çözülecek’ de demiyor. Ama o bölgelerde belirli sorunlar varsa o sorunları belirliyor ve o sorunlara yönelik çalışma yapılması gerektiğini söylüyor” dedi.

Havadis

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.