1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Hıçkırık bazı sağlık sorunlarının nedeni olabilir!
Hıçkırık bazı sağlık sorunlarının nedeni olabilir!

Hıçkırık bazı sağlık sorunlarının nedeni olabilir!

Hıçkırık bazı sağlık sorunlarının nedeni olabilir!

A+A-

Diyaframın istemsiz kasılması olan hıçkırık, çeşitli hastalıklarla ilişkili olsa da genellikle zararlı değildir. Ancak nadiren bile olsa konuşma değişiklikleri, yeme veya uyku bozukluğu gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki, hıçkırık neden olur? Merak edilenler haberimizde...

Hıçkırık genellikle önemsizdir ancak bazen uzun süreli hıçkırık altta yatan başka sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Hıçkırığın ne olduğunu biliyoruz, ama neden oluştuklarını bilmiyoruz. Şimdi, Hıçkırık neden olur? Gelin hep birlikte öğrenelim…

HIÇKIRIK NEDİR?

Hıçkırıklar, diyafram kasının istemsiz kasılmalarına neden olur. Kas tekrar tekrar kasıldıkça, vokal kordlar arasındaki açıklık hava akışını kontrol etmek için kapanır ve hıçkırık sesi çıkarır. Boyundan göğüse kadar uzanan sinirlerin tahrişi hıçkırıklara neden olabilir.

Her birimizin göğsümüzü karnımızdan ayıran, akciğerlerimizin hemen altında düz bir kas plakası vardır. Buna diyafram denir ve nefes almamıza yardımcı olur. Aşağı doğru hareket ettiğinde, akciğerlerin burun ve ağızdan havada çekmesine neden olur. Ve yukarı doğru hareket ettiğinde, ciğerlerimizden havayı boşaltır. Diyaframın hareketi, diyaframda biten sinirleri aşağıya gönderen sinyalleri gönderen beyin tarafından yönlendirilir. Beyin diyaframın kuvvetlice aşağıya kayması için bir sinyal gönderdiğinde, aniden boğazın arkasına çok fazla hava çekerek bir hıçkırık meydana gelmesine neden olur. Basınçtaki ani değişiklik boğazdaki dar bir alanın geçici olarak kapanmasına neden olarak hıçkırık “hık” sesine neden olur. Beynin neden hıçkırıklara neden olan bu sinyalleri gönderdiği açık değildir.

Her ne kadar çeşitli hastalıklarla ilişkili olsa da (bazıları zatürree gibi ciddi olabilir veya kanda örneğin böbrek yetmezliğinden kaynaklanan zararlı maddeler ortaya çıktığında), hıçkırıklar ciddi değildir. Nadiren, hıçkırık konuşma değişiklikleri veya yeme ve uyku bozukluğu gibi sağlık sorunlarına neden olur.

HIÇKIRIK NEDEN OLUR?

48 saatten az süren hıçkırıklar için en yaygın tetikleyiciler şunlardır:

– Gazlı içecekler içmek
– Çok fazla alkol içmek
– Çok fazla yemek
– Heyecan ya da duygusal stres
– Ani sıcaklık değişiklikleri
– Sakızla hava yutmak veya şeker emmek

48 saatten fazla süren hıçkırıklar, aşağıdaki kategorilerde gruplandırılabilecek çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

– Sinir hasarı veya tahrişi

Uzun süreli hıçkırıkların nedeni, diyafram kasına destek olan vagus sinirlerinin veya frenik sinirlerin hasar görmesi veya tahrişidir. Bu sinirlerde hasara veya tahrişe neden olabilecek faktörler şunlardır:

– Kulağınızda kulak zarına temas eden kıl veya başka bir şey
– Boynunuzda bir tümör, kist veya guatr
– Gastroözofageal reflü
– Boğaz ağrısı veya larenjit
– Santral sinir sistemi bozuklukları

Merkezi sinir sisteminde bir tümör, enfeksiyon veya travma sonucu merkezi sinir sisteminde meydana gelen bir hasar vücudunuzun hıçkırık refleksinin normal kontrolünü bozabilir. Örnekler şunları içerir:

– Beyin iltihabı
– Menenjit
– Çoklu skleroz
– İnme
– Travmatik beyin hasarı
– Tümörler
– Metabolik bozukluklar ve ilaçlar

Uzun süreli hıçkırık aşağıdakiler tarafından tetiklenebilir:

– Alkolizm
– Anestezi
– Barbitüratlar
– Şeker hastalığı
– Elektrolit dengesizliği
– Böbrek hastalığı
– Steroidler
– Sakinleştiriciler

HIÇKIRIKTAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Nefesinizi tutmak, hızlı şekilde bir bardak su içmek, birisinin sizi korkutması, limon yemek, dilinizi sertçe çekmek ve şeker yemek ayrıca solunan havada karbondioksit miktarını artırmak için kısa aralıklarla kese kağıdı ve benzeri bir nesnenin içinde solumak da hıçkırığı ortandan kaldırabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.