1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. HIRSIZLAR ONUN PEŞİNDE!
HIRSIZLAR ONUN PEŞİNDE!

HIRSIZLAR ONUN PEŞİNDE!

Denizli horozuna hırsız tehdidi

A+A-

Denizli'de ötüş saniyesine göre fiyatı 2 bin liraya kadar çıkan Denizli horozu yetiştiricileri, hırsızlardan tavuklarını korumak için kümesleri çatıya taşıdı

Denizli'de ötüş saniyesine göre fiyatının 2 bin liraya kadar çıktığı bildirilen Denizli horozunun yetiştiricileri saf ırkı koruma mücadelesi verirken, son dönemlerde yaşanan hırsızlıklara karşı da önlem almaya çalışıyor.

Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam, Denizli horozunun kent için önemli bir değer olduğunu, saf ırkı korumak amacıyla yetiştiricileri bir çatı altında toplamak için dernekleştiklerini bildirdi. Derneğin 43 üyesinin bulunduğunu, Denizli horozu ırkını saf olarak sonraki nesillere aktarmak için çalıştıklarını dile getiren Sağlam, şu bilgileri verdi:

"Denizli horozunun 5 ana varyetesi var, bunlar pamuk kır, demir kır, pekmez kefi, al ve siyah horoz. Ayrıca üç ses tonunda öterler ve gırtlak yapılarının uzu oluşu nedeniyle de ötme süreleri de 13 ile 35 saniye arasında değişir. Irkının karakteristik özelliği gereği balta ibik, siyah gaga, siyah ayak renkleri, siyah tırnaklar, siyah, siyaha yakın koyu kahverengi gözleri vardır. Hepsinin bir araya gelmesinden ırkın saf olup olmadığını anlayabiliyoruz."

Denizli horozu fiyatlarının, ötüş saniyelerine ve karakteristik özelliklerine göre belirlendiğini dile getiren Sağlam, "Bir horozun ötüş saniyesi çok uzun olur, bazı meraklıları bundan hoşlanırlar. Fiyatı da ona göre belirlenir. İyi bir Denizli horozunun fiyatı 300 liradan başlıyor, ötüşünün uzunluğuna göre 2 bin lira fiyat verenler oluyor. Biz horozumuzu para ile değişmiyoruz, iyi horozun bizde olmasını istiyor, damızlık yapıyoruz" diye konuştu.

Denizli horozu yetiştiriciliğini büyük çapta yapan 10 kişinin kaldığını söyleyen Sağlam "Kayıtlarımıza göre bu yetiştiricilerde yaklaşık 500 horoz ve 500 tavuk mevcut. Denizli horozunun ırkı gerçekten tehlike altında. Bu ırkın korunması için gerekli çalışmanın yapılması lazım, destek bekliyoruz" dedi.

Sağlam, Denizli tavuğu ve civcivlerinin de değerli olduğunu, fiyatlarının da yüksek olduğunu ifade etti.

Yetiştiricilerinin hırsızlarla başı dertte
Yemleri, bakımı, aşılaması gibi masrafları göz önüne alındığında yetiştiriciliğin külfetli bir iş olduğuna işaret eden Sağlam, yetiştiriciliğin gönül işi olduğunu belirtti.

Yetiştiricilerin son dönemlerde hırsızlarla da uğraşmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Sağlam, üç yetiştiricinin kümesinden farklı tarihlerde 14 horoz, 22 tavuk ile beraber 20'ye yakın da civcivin çalındığını belirtti.

Hırsızların ırkları ve yüksek fiyatı nedeniyle Denizli horozunun peşinde olduğunu savunan Sağlam, yetiştiricilerin horozlarını korumak için çeşitli önlemler almaya çalıştığını kaydetti. Bunlardan birinin de kümeslerin güvenli yere taşınması olduğunu ifade eden Sağlam, "Çalınmasından korktuğumdan 18 bin liraya çatıda kümes yaptırdım. Horozlarımız burada daha güvende. Bazı arkadaşlarımız da benzer önlemlerle hayvanlarını hırsızlardan korumaya çalışıyorlar. Emniyet ekiplerinden Denizli horozu yetiştiricilerinin kümeslerin bulunduğu bölgelerde devriyeleri artırmalarını istiyoruz" dedi.

SABAH

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.