1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HIRSIZLIK VAKALARINDA PATLAMA!
HIRSIZLIK VAKALARINDA PATLAMA!

HIRSIZLIK VAKALARINDA PATLAMA!

Günübirlik hırsızlık!

A+A-

2018’in ilk 2 ayında gerçekleşen hırsızlık suçlarındaki rakamlar ülke ekonomisinin geldiği son noktayla ilgili korkutucu tabloyu da gözler önüne seriyor.

Özlem ÇİMENDAL

Ekonomik şartların her yıl biraz daha ağırlaştığı KKTC’de yeni yılın ilk ayı olan Ocak’ta “ev açma”, “dükkan açma”, “sirkat” ve “dolandırıcılık” suçları had safhaya ulaştı. 2018’in sadece ocak-şubat aylarını kapsayan iki ay içerisinde gerçekleşen ve mahkeme kayıtlarına yansıyan olay sayısı ise 26. Hırsızlık olaylarında bir diğer dikkat çeken nokta ise suçlu profillerinin ağırlıklı olarak ülkeye turist statüsünde gelenler ve müstahdem tarafından yapılan sirkatlar.

 

Gıda, içki, tütün hırsızlığı had safhada 

Bir ay içerisinde gerçekleşen hırsızlık olaylarının ağırlıklı olarak gıda işletmelerinde gerçekleşmesi de dikkat çekti. Genelde market ve içki dükkanlarına dadanan hırsızlar çeşitli marka gıda, tütün ve içkileri çalıyor ve başka işletmelere el altından satıyor. 

 

Müstahdem tarafından sirkat büyük ölçüde arttı

Suçlu profiline bakıldığında genel itibarı ile çalıştıkları yeri soyan zanlıların ağırlıkta olması da bir diğer dikkat çeken unsur oldu. Gerçekleşen hırsızlık olaylarında zanlıların ağırlıklı olarak işyerlerini soymaları ülkedeki “güven” duygusunu da her geçen gün biraz daha erozyona uğratır nitelikte. 

 

Gıda çalıyorlar

Yine market ve dükkan açma suçlarının işlendiği hırsızlık olayları da bir ay içerisinde işlenen suçların önemli bir bölümünü oluşturdu. Bir ay içerisinde muhtelif market ve kuyumcu dükkanları soyuldu. Dükkan açma olaylarında ağırlıklı olarak gıda işletmelerinin olması göze çarptı. 

 

Öğrenciler de ağırlıkta

Yine soygun, sirkat ve dükkan açma suçlarındaki suçlu profillerinin ağırlıklı olarak ülkeye ya turist olarak gelen kişiler ya da öğrenci statüsünde olan kişilerden oluşması göze çarpıyor. 

 

Günübirlik hırsızlığa geliyorlar 

Ülkeye turist statüsünde gelerek hırsızlık yapanların artışı da dikkatlerden kaçmadı. Ülkeye elini kolunu sallayarak giren şahıslar, adada birçok bölgede hırsızlık yaparken yakayı ele veriyor. Turist statüsünde gelerek KKTC’de hırsızlık yapanların artışa geçmesi ülke giriş-çıkışlarındaki denetim zafiyetini de gözler önüne seriyor. 

 

2018 Ocak ayında neler oldu?  

*Girne-Çatalköy’de yabancı uyruklu bir ailenin evine girip binlerce lira değerinde ziynet eşyası çalan İ. K. tespit edilerek gözaltına alındı. Hakkında soruşturma başlatılan zanlı tutuklama talebiyle Girne’de mahkemeye çıkarıldı.

*Ozanköy’de beraberindeki 4 kişi ile birlikte Nijeryalı bir şahsın evini basıp, evde bulunan iki kişiyi darp edip paralarını çaldığı öne sürülen zanlı W. B. S. yeniden mahkemeye çıkarıldı. Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlı hakkında 8 gün ek tutukluluk süresi talep edildi.

*Lefkoşa’da K.Kaymaklı bölgesinde iki farklı Nijeryalı çetesi arasında çıkan tartışma sonucunda bir evin kapısını balta ile kırıp içeriye girdikten sonra hırsızlık yaptıkları gerekçesi ile tutuklanan zanlılar E. S. A. ve H. B. O. Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

*Güzelyurt’ta faaliyet gösteren Ümra Kuyumculuk ile Gunna İletişim soyuldu. Soygun zanlısı olarak S. T. ve askeri bir personel tutuklandı.

*Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gelen ve bir süredir işsiz olduğu öğrenilen Türkmenistanlı S. M., aşırı derecede alkollü olduğu bir sırada üzerinde anahtar unutulan A.G isimli şahsa ait arabayı çaldı.

*Lefkoşa'da, Snap Bar isimli işyerine işletme sahibi ile kız meselesi yüzünden husumetli olmaları nedeniyle kapısını kırarak içeri giren zanlılar, O. K., U. A. ve R. K., iş yerini dağıtıp kaçtı. Kamera kayıtlarından tespit edilerek tutuklanan zanlılar teminat maksatlı mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

*Lefkoşa’da faaliyet gösteren bir kumarhanede temizlikçi olarak çalışan zanlı X. H. T. müşterinin düşürdüğü cüzdanı çalması üzerine tutuklanarak dün mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Girne’de meydana gelen olayda, alacakları olduğu gerekçesiyle bir şahsın evinden bilgisayar çalan S. B. ile Ö. S. gözaltına alındı. Zanlılar haklarında başlatılan soruşturma kapsamında dün tutuklama talebi ile Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

*Mağusa’da müşteri olarak girdiği 5 farklı iş yerinden muhtelif  kozmetik eşyaları ve giyim eşyasını çantasına atarak sirkat eden G. B. tutuklandı. “Sirkat” suçlamasıyla Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlı Bulat, 10 bin TL nakdi teminat ödeyerek serbest kaldı. 

*Lefkoşa’da 1001 Çeşit mağazası içerisinden 5 şişe Tekirdağ marka rakı çalan zanlı C. İ. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Erülkü Süper Market içerisinden kozmetik ürünü çalan Libya’lı öğrenci M. M. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Ülkemize 1 hafta önce turist olarak gelen ve daha sonra iş bulmak için başvurduğu makinist atölyesinin kendisine işe almaması üzerine öfkelenerek kapısını kırarak içerisinden hasar tespit cihazını çalan zanlı M. A. yakalandı.  

*Girne’de faaliyet gösteren Reşat Günhan İşletmeleri’nde tahsildar ve pazarlamacı olarak çalışan S. T. ile aynı işyerinde muhasebeci olarak çalışan kızı 30 yaşındaki G. T., işyerine ait parayı zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından dün mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Paşaköy ve Vadili köyünde 2 farklı ağıldan toplam 20 adet küçük baş hayvan sirkat eden H. T. ile O. G. ve sirkat edilen konu hayvanları satın alan A. C. tutuklandı.

*Mağusa’da polis memurunun eşine ait arabaya girerek hırsızlık yaptığı iddia edilen M. M. tutuklandı.

*Haspolat sanayi bölgesinden tellerle çevrili alan içerisinden hurda çalan zanlı H. K. teminata bağlanmak üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı.

*Girne’de farklı tarihlerde iki ayrı işyerinden çeşitli gıda ürünleri ile 300 TL para çaldığı gerekçesiyle gözaltına alınan E. S. Ç.,  tutuklama talebiyle Girne’de mahkemeye çıkarıldı.

*İnönü köyünde market işleten yeğeni İbrahim Özşen’e ait ambar olarak kullanılan oda içerisinden 1800 TL değerinde 30 kasa olmak üzere 720 adet kola sirkat eden sanık H. Ö. ile konu sirkat edilen kolaları Paşaköy’de satarak elde ettiği paraları sanık Ö.’ye veren sanık E. T. hakkındaki karar Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı.

 

2018 Şubat ayında neler oldu?

*Lefkoşa’da meydana gelen dükkân açma hırsızlık suçundan yargılanan sanıklar M. K., U. G. ve İ. Y. aleyhindeki karar açıkladı.

* Ercan Havaalanı Yolcu Geliş Salonunda, A. M. M. I. Z.’nin Muhaceret işlemi yaptırdığı esnada unuttuğu el çantasını çalan başka turist zanlılar Ş.C. ve C. C. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

* Gönyeli’de bir oto yıkamacıda park halinde bulunan aracın içerisinden para çalan zanlı R. S. tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı.

* Lefkoşa’da bir araç içerisinde oturan kadını darp edip elinden çantasını alarak kaçan zanlı Ü. Y., kamera kayıtlarından tespit edilerek tutuklandı.

* Girne - Ozanköy’de bir makinist dükkânının bahçesinden 50 adet akü çaldığı gerekçesiyle tutuklanan M. İ. Mahkemeye çıkarıldı. 

* Turist olarak ülkeye gelen kafeden başkasına ait cep telefonu çalan zanlı T.A., teminat için Girne’de mahkemeye çıkarıldı.

*Lefkoşa’da Kuğulu Park içerisinde faaliyet gösteren büfenin penceresini kırarak içeri giren zanlı A. C. V., tespit edilerek tutuklanmasının ardından mahkeme huzuruna çıkarıldı.

* Gönyeli’deki bir yarım inşaattan demir çalan zanlılar, teminata bağlanmak üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı.

 

* Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nde bulunan konteynerin mührünü kırarak 12 box sigara sirkat eden H. K. Tutuklandı

Haber Kaynağı: Yeni Bakış

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.