1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. “HIV İLE ENFEKTE KİŞİLER, DEŞİFRE OLMADAN TEDAVİ EDİLİYOR”
“HIV İLE ENFEKTE KİŞİLER, DEŞİFRE OLMADAN TEDAVİ EDİLİYOR”

“HIV İLE ENFEKTE KİŞİLER, DEŞİFRE OLMADAN TEDAVİ EDİLİYOR”

“HIV İLE ENFEKTE KİŞİLER, DEŞİFRE OLMADAN TEDAVİ EDİLİYOR”

A+A-

SAĞLIK BAKANI AHMET GÜLLE: “HIV İLE ENFEKTE KİŞİLER, ULUSLARARASI KODLAMA SİSTEMİ İLE HİÇBİR ŞEKİLDE DEŞİFRE OLMADAN TEDAVİ EDİLİYOR”

 “AİDS VE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR KONUSUNDA, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN DE ÖNGÖRDÜĞÜ GİBİ, GENÇLERİMİZİN FARKINDALIĞINI ARTIRMAK İÇİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ”

SAĞLIK BAKANLIĞI, ARALIK AYI BOYUNCA, ÜLKE GENELİNDEKİ LİSE VE ÜNİVERSİTELERDE GENÇLERE YÖNELİK KONFERANSLAR DÜZENLEYECEK; AIDS VE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR KONUSUNDA BİLGİ VEREN AFİŞ VE BROŞÜRLER DAĞITILACAK

 Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, hastaların, deşifre olmadan güven içerisinde sağlık hizmeti alabilmeleri için, Mayıs ayından itibaren, Uluslararası kodlama sistemi ile izlendiğini açıkladı.
 
Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yayımladığı mesajda, “KKTC’de kayıt altına alınıp takip edilen 34 hasta” olduğunu belirten Gülle, hastaların bir bölümünün toplumsal kaygılar nedeniyle kayıt dışı olarak KKTC makamlarının dışındaki farklı merkezlerde, tedavilerini sürdürdüklerine dair tespitlerinin olduğunu söyledi.

Kayıt dışılığı ortadan kaldırmak ve hastalarımıza ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilmelerini sağlayabilmek için gerekli önlemleri aldıklarını belirten Gülle,  HIV ile enfekte olan veya olduğuna şüphe duyan bireylerin resmi makamlara başvurmalarını istedi.

“HASTALARIN, DEŞİFRE OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL. MAYIS AYINDAN İTİBAREN HASTALAR, ULUSLARARASI KODLAMA SİSTEMİ İLE İZLENMEKTEDİR…”

Hastaların, ilaçlarını ve tetkiklerini yaptırırken kimliklerinin saklı kalması için, deşifre edilmeden güvenli bir şekilde sağlık hizmeti almalarının çok önemli olduğunu belirten Gülle, bu amaçla, HIV ile enfekte kişilerin, Mayıs 2014’ten itibaren uluslararası kodlama sistemi ile izlenmekte olunduğunu ve böylelikle de hastaların güvenli sağlık hizmetine ulaşabilmesine olanak sağlandığını kaydetti.

“ŞÜPHELİ CİNSEL TEMASTA BULUNAN BİREYLER, GEÇ KALMADAN ENFEKSİYON SERVİSİNE MÜRACAAT ETMELİ…”

Şüpheli cinsel temasta bulunan veya cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri görünen yurttaşlara da çağrıda bulunan Bakan Gülle,  söz konusu bireylerin gecikmeden Devlet Hastanesi’nin “Enfeksiyon Hasarlıkları Servisi”ne başvurmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.

DÜNYADA AIDS, İLK KEZ 1981’DE ORTAYA ÇIKTI…

AIDS’in Dünya’da ilk kez 1981 yılında homoseksüellerde ortaya çıkmasına karşın, homoseksüellere özgü bir hastalık olmadığını da belirten Gülle, AIDS’in heteroseksüel ilişki ile de bulaşabileceğini ifade etti.

Hastalığın çok partnerli bireyler ve homoseksüel bireylerle benzer oranlarda görüldüğün bilinmekte olduğunu da belirten Bakan Gülle,  HIV enfekte kişilerin sıklıkla,  diğer  cinsel yolla bulaşan hastalıklara da eş zamanlı olarak yakalanabildiklerinin de saptandığını söyledi.

DÜNYA’DA YAKLAŞIK 35 MİLYON KİŞİ HIV VİRÜSÜ TAŞIYOR…

Mesajında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine de yer veren Bakan Gülle,  AIDS’ten, Dünya’da son 30 yılda, 30 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre de şu an dünyada 35 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını kaydetti.

Uluslararası sağlık örgütlerinin, 2030 yılında HIV’in sıfırlanmasını hedeflemekte olduğuna da değinen Bakan Gülle,  bunun için erken  tanı, tedavi kadar hastalığın bulaştırılmasının önünün kesilmesi için koruyucu tedbirlerin artırılmasının önemine işaret etti.

TÜM LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİLECEK…

Sağlık Bakanlığı’nın, Aralık ayı boyunca, ülke genelindeki özel ve devlete ait hem Lise hem de Üniversitelerde öğrencilere yönelik konferanslar düzenleneceğini de kaydeden Bakan Gülle, tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS konusunda da kişilerin bilgili ve bilinçli olmasının önemine vurgu yaptı.

Bakan Gülle, “Bu bakış açısıyla, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Bakanlığı, genelde toplumun özelde de gençlerin AIDS’e karşı bilinçlendirilmesi için çeşitli eğitim çalışmaları için gerekli programlar yapılmıştır” dedi.

AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi veren afiş ve broşürler dağıtılacak…

Ahmet Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın ‘AİDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar’ konulu afiş ve broşürler bastırdığının da altını çizdiği mesajında, söz konusu eğitici materyallerin Lise ve Üniversitelere dağıtımının gerçekleştirileceğini belirtti.

FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ…

“Tüm hastalıklarda olduğu gibi AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda da farkındalık ve buna bağlı olarak erken tanı önemli” diye sözlerini sürdüren Gülle, böylesi özel günlerde gerçekleştirilecek kampanyalarla, halkın farkındalığının artırılacağını vurguladı.

AIDS’TEN KORUNMANIN BAŞLICA YOLLARI…

Açıklamada, AIDS’ten korunmanın yolları şöyle sıralandı:

“HİV virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.

Tek eşliliğe dikkat edilmelidir. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

Şırınga, iğne, piercing, dövme, jilet, manikür, pedikür aletleri ve her türlü delici ve kesici alet başkalarıyla paylaşılmamalıdır.  Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalıdırlar.

HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.”

1417342643-001.jpg

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.