1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HIV KONUSUNDA NE KADAR BİLİNÇLİYİZ
HIV KONUSUNDA NE KADAR BİLİNÇLİYİZ

HIV KONUSUNDA NE KADAR BİLİNÇLİYİZ

HIV Konulu Seminer Düzenlendi

A+A-

MERT: “BİR BİLİNÇLENME OLDU MU DİYE SORARSANIZ? ÜLKEMİZ VE GERİKALMIŞ YERLER İÇİN DEĞİL”

Kıbrıs Türk Tabipler Odası ile Kuir Kıbrıs Derneği, Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu (AIDS)’e yol açan İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) hakkında  “Harekete Geç, Hemen Şimdi” isimli seminer düzenledi.

HIV Farkındalık Haftası etkinlikleri kapsamında Golden Tulip Otel’de yer alan seminerde yapılan sunumlar Tabipler Odası’nın www. saglikdunyamiz.org web sitesinde ve Oda’nın Sağlık Dünyamız isimli dergisinde de yayımlanacak.

Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanı Cemal Mert seminerde yaptığı konuşmada, Kuir Derneği ile bu alanda ilk kez bir çalışma yaptıklarını, bu tür çalışmaların çeşitlendirilmesi için önerilere açık olduklarını ifade etti.

1980’lerde ortaya çıkan AIDS’e karşı eski duyarlılık ve korkunun kalmadığını belirten Mert, ayni oranda bir bilinçlenmenin de KKTC ve geri kalmış ülkelerde yaşanmadığını belirtti.

Mert, “Eski duyarlılık ve korku kalmadı. Bir bilinçlenme oldu mu diye sorarsanız? Ülkemiz ve geri kalmış yerler için değil” dedi.

Mert, konuşmasında enfeksyon hastalıkları ve  yaşam tarzından kaynaklanan diğer rahatsızlıklardan korunmada bilinçlenmenin önemini vurguladı.

EZGİN: “SEMİNER, HIV’LE İLGİLİ ÖNYARGILARIN DEĞİŞMESİ VE DİĞER SORUNLARIN GİDERİLMESİ İÇİN VERİLECEK UZUN SOLUKLU MÜCADELENİN İLK ADIMIDIR”

Kuir Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgül Ezgin de yaptığı konuşmada, HIV ile mücadelede büyük ilerleme kaydedildiğini, erken teşhis durumunda virüsün artık ölümcül olmadığını söyledi. HIV taşıyan kişilerin oldukça sağlıklı bir yaşam sürmesinin mümkün olduğunu ifade eden Ezgin, 1996’da AIDS’in Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar katagorisinden çıkartıldığını söyledi.

Az gelişmiş ülkelerde gerek korunma, gerek önyargı, gerekse tedavide bilinçsizliğin virüsün kontrol altına alınmasını engellediğini ifade eden Ezgin, “Ülkemize baktığımızda, halen çok yanlış bilgilerin varlığı, virüsün nasıl bulaştığından, ondan nasıl korunabileceğine kadar bilgi eksikliği ve kirliliği, HIV pozitif teşhisi koyulan bireylerin toplum tarafından ciddi ayrımcılığa maruz bırakılması, HIV teşhisi konan yabancı uyrukluların insan haklarına aykırı bir şekilde ülkeden gönderilmesi gibi sorunlarımız var” dedi.

HIV ile mücadelenin Derneğin öncelikleri arasında olduğunu ifade eden Ezgin, “Seminer, HIV’le ilgili önyargıların değişmesi ve diğer sorunların giderilmesi için verilecek uzun soluklu mücadelenin ilk adımıdır” dedi.

Ezgin, misyonlarının sıfır yeni HIV enfeksiyonu yaşanan bir noktaya gelmek olduğunu söyledi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.