1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HIZ KAMERALARI İLE İLGİLİ KARAR ÇIKTI
HIZ KAMERALARI İLE İLGİLİ KARAR ÇIKTI

HIZ KAMERALARI İLE İLGİLİ KARAR ÇIKTI

“Karar umduğum doğrultuda olmadı”

A+A-

 

Sabit radar sistemleri ile ilgili Meclis Genel Kurulu’ndan geçen bir yasanın olmamasından dolayı yasal olmadığını iddia eden ve Yüksek Mahkemeye istinaf başvurusunda bulunan İsmet Üstüner duruşmasında dün oyçokluğu ile karar alındı.

Çoğunluk kararını okuyan Yüksek Mahkeme Yargıcı Narin Ferdi Şefik, sabit radar sistemleriyle ilgili yasal düzenlemenin arzu edilen seviyede olmasa da minimum seviyede yasal kabul etti. Ayrıca oybirliği ile alt mahkemede kesilen 1300 TL cezaya müdahale edilmemesini ancak kesilen 5 bin TL masrafın iptali kararı alındı.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Sabit radar sistemleri ile ilgili Meclis Genel Kurulu’ndan geçen bir yasanın olmamasından dolayı yasal olmadığını iddia eden ve Yüksek Mahkemeye istinaf başvurusunda bulunan İsmet Üstüner duruşmasında dün karar okundu.

Karar Yüksek İdari Mahkemesinde Yargıç Narin Ferdi Şefik ve Emine Dizdarlı tarafından iki ayrı okundu, Hüseyin Besimoğlu ise Yargıç Narin Ferdi Şefik İle hemfikir olduğunu belirtti.

Yargıç Narin Ferdi Şefik sabit radar sistemleriyle ilgili yasal düzenlemenin arzu edilen seviyede olmasa da minimum seviyede yasal kabul edildiğini söyledi.

Yargıç Emine Dizdarlı, Meclis Genel Kurulu’nun İçişleri Bakanlığı’nı yetkili kılan yasal bir düzenleme yapmadığının sabit olduğunu, alt mahkemenin İçişleri Bakanlığı’nın yetkili olduğunu göstermekle hata yaptığını belirtti. Meclis’in bu boşluğu doldurması gerektiğini ifade eden Yargıç Dizdarlı, istinaf eden sanığın mahkumiyet kararının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Yargıç Hüseyin Besimoğlu ise Yargıç Narin Ferdi Şefik’in söylediklerine katıldığını belirtti. Ayrıca alt mahkemede sanığa kesilen 5 bin TL masrafın oy birliğiyle iptali kararı alındı.

Üstüner: “Karar umduğum doğrultuda olmadı”

Kıbrıs Postası’na konuşan İsmet Üstüner, 2009 yılında Mağusa’da sabit kameraya yakalandığını, cezayı ödemediği için de kendisine 2010 yılında dava kağıdı geldiğini belirterek, söz konusu dava sonucunda Aralık 2012’de aleyhine karar verildiğini ve 1300 TL para cezası yanında Hollanda’dan gelen uzmanın masraflarını da dikkate alarak 5 bin TL masraf ödemeye mahkum edildi. Üstüner, birçok teknik ve yasal noktalar ileri sürerek Mağusa Kaza Mahkemesi’nin kararından istinaf ederek Yüksek Mahkemeye başvurduğunu belirtti. Üstüner, Yüksek Mahkemenin kararının umduğu doğrultuda olmasa da sabit radar sistemlerinin yasal olmadığının azınlık kararı olarak da olsa mahkemede ifade edildiğinden memnun olduğunu kaydetti.

Üstüner şunları söyledi: “Dün karar okundu. Oybirliği ile bana kesilen 5 bin TL masraf iptal edildi. Ancak çok önem verdiğim sabit kameraların yasal olmadığı iddiası oy çokluğu ile reddedildi. Kararın içerisinde oybirliği ile bir noktaya daha değinildi. Gelen ihbarda, eğer sürücü başkası ise 7 gün zarfında en yakın polis karakoluna bilgi vermeniz istenmektedir. Yüksek mahkemeye göre bu talebin yasal dayanağı yoktur ve araç sahibi dilediği zaman bu hususu ileri sürebilir. Mahkeme "İhtimaller dengesine" göre karar vermelidir yani mahkemeyi ikna ederseniz ki "muhtemelen" o gün arabayı siz kullanmıyordunuz beraat almanız gerekiyor. Bu husus bilhassa ticari araçlar için çok önem taşır. Şirketlerde arabaları kimin ne saat kullandığı belli olmayabilir”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.