1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HIZLA BÜYÜYEN VE GELİŞEN KÖYLERDEN BİRİ
HIZLA BÜYÜYEN VE GELİŞEN KÖYLERDEN BİRİ

HIZLA BÜYÜYEN VE GELİŞEN KÖYLERDEN BİRİ

Eski adı Aysergi olan Yeniboğaziçi, ülkemizin hızla büyüyen ve gelişen köylerinden biri oldu

A+A-

Güney Kıbrıs’taki Aytotoro’dan gelen göçmenlerin yerleştiği eski adı Aysergi olan Yeniboğaziçi, ülkemizin hızla büyüyen ve gelişen köylerden bir tanesi…

Doğal güzellikleriyle ülke turizmi açısından büyük önem taşıyan ve adeta bir sahil kasabası olan Yeniboğaziçi’nde, 4 bine yakın nüfus yaşam sürüyor…

Belediyesine bağlı Mormenekşe, Muratağa, Atlılar, Sandallar, Akova ve Alaniçi köyleriyle nüfus, 6 bin 578’i buluyor.

Yeniboğaziçi nüfusunun büyük bir bölümünü de, 1974’ten sonra Türkiye’nin Karadeniz bölgesinden gelerek köye yerleşen kişiler oluşturuyor.

Köyden tarihi Salamis Kenti Harabeleri’ne, Kral Mezarları’na, St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi’ne ve St. Barnabas Manastırı’na kolaylıkla gidilebiliyor.

Son yıllarda büyük bir inşaat patlaması yaşanan köyde, dış ülkelerden gelip yerleşenlerin sayısı da oldukça fazla… İngiliz ve Almanlar, köye oldukça rağbet gösteriyor…
Memur ve özel sektörde çalışanların dışında, köylü geçimini sanayi, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak sağlıyor.   

Birçok esnafın güçlükle ayakta durduğu, meyhaneleriyle ünlü Yeniboğaziçi’nde, marketten, kasaba, hediyelik eşya satıcısına, turizm acentesine, çiçekçiye kadar her türlü işyeri, vatandaşa hizmet veriyor.

Köyün, başarılı bir de futbol takımı var.  Folklor ekibinin yanı sıra, futbol okulu, tiyatro ve Türk müziği korosu da çalışmalarını belediye bünyesinde başarıyla sürdürüyor.

Ayrıca her yılın ağustos ayı da köyde, “Pulya Festivali” ve “Uluslararası Aysergi Pulya Karikatürcüler Buluşması” düzenleniyor.

Belediye, bir de Yeniboğaziçi adında aylık gazete çıkarıyor.

Su sorunu tarih olacak
1952’de Larnaka kazasına bağı Aytotoro Köyün’de doğan Cemal Biren, iki dönemdir, Yeniboğaziçi’nde belediye başkanlığı görevini yürütüyor.

Süleyman Pektunç, Hüseyin Arat, Ertan Akbelli ve Katip Demir’den sonra seçildiği 2006 yılında göreve başlayan Cemal Biren, vatandaşların daha temiz, daha güvenli, daha sağlıklı bir beldede yaşaması için büyük uğraş verdiğini anlattı.

Başkan Cemal Biren, belediyede 93 çalışan olduğunu belirterek, bu çalışanların bin 500 ile 4 bin 700 TL maaş aldığını söyledi ve şöyle devam etti:
“2006’da belediyenin 13 iş aracı varken şimdi 38 araçla bölgeye hizmet veriyor. Alan olarak ülkenin altıncı büyük belediyesidir. Köylere hizmet götürme konusunda en ciddi sıkıntı temizliktir. Devletin katkı payı sadece nüfusa göredir. Bu yanlıştır…
Belediye sınırları içerisindeki toplam su saati 3 bin 500’dür. Her evde en az 3 kişi yaşar. 3 bin 500’ü 3 ile çarpsak, 10 bin 500 eder. Nüfusumuz 6 bin 578 nasıl olur? Bu bize, kayıtlı olmayan kişilerin köyde yaşadığını gösterir. Biz bu kişilere hizmet veriyoruz, ancak katkı payı almıyoruz…

Belediye için bu büyük bir gelir kaybıdır. Burada kalır, Gazimağusa, Lefkoşa’ya kayıtlıdır. Belediye kendi kaybını yapsa, hane hane kaydetse çok daha iyi olacak.

Su en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesiydi, çözdük. Ay sonuna kalmaz, köyde su sorunu tarih olacak. Yıllardır, süre gelmiş bir sıkıntıydı. 1980’lerde nüfusu bin iken, şimdi 4 bin kişi yaşıyor.

Mormenekşe’de su depolarının olduğu bölgeye Arıtma Tesisi kuruldu. Bölgede su kuyuları kazıldı. Bu kuyulardan çıkan su arıtılıp vatandaşa verilecek. Günde yaklaşık 500 ton su arıtılacak. Bu köylüyü rahatlatacak.”

Biren: Halkın alım gücü düştü
Yeni Boğaziçi’nde işsizliğin en büyük sorunlarından biri olduğunu da dile getiren Cemal Biren, memleketin saymakla bitmeyen birçok sorunu olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan Cemal Biren, vatandaşın alım gücünün düştüğünü dolayısıyla esnafın da zor günler geçirdiğini kaydederek, vatandaşların geçimine katkı sağlayacak, Yavaş Şehir (Cittaslow) isimli projelerini hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı.

Proje kapsamında, köydeki tarihi bir binanın tamir edilerek, Pazar Meydanı’na dönüştürüleceğini anlatan Cemal Biren, bu sayede köylülerin kendi yaptığı ürünleri, yöresel yemekleri, tatlıları ve yetiştirdikleri organik yiyecekleri satışa sunma imkanı bulacağını söyledi.

“Çöplük zeytinlik oldu”
Geçmişte, çöplüğün başlarına adeta bela olduğunu anımsatan Cemal Biren, belediyenin çöplüğü kaldırarak, yerine zeytin ağaçları diktiğini anlattı.

Köye sanayi sitesi kurduklarını, modern bir salhane inşa ettiklerini ve atıl durumdaki binaların tamir ve restore ettiklerini dile getiren Cemal Biren, Kocareis ve Park Otel arasına yapılan deniz gazinosunun da tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Cemal Biren, ayrıca, her ay düzenli olarak, 65 yaş üzerindeki vatandaşlara sağlık ve bakım hizmeti verdiklerini dile getirerek, “Çöplük başımıza belaydı. Yanı başımızdaydı. Dumandan, kokudan duramazdık. Bunu kaldıracağımız sözünü verdik. 300 milyar para harcayarak, çöplüğü tamamen kaldırdık ve yerinde zeytin ağaçları diktik. Yıllardır molozların da yığıldığı, futbol sahamızın yanındaki 30 yılın atıklarını tamamen kaldırdık. Çöplüğü doldurduk. O bölgeyi de sanayi bölgesine dönüştürdük.

Çöplük sorununu çözdükten sonra, köyün içerisindeki kesimhaneyi de ortadan kaldırdık. Yeni modern bir kesimhane yaptık. Daha sağlıklı oldu.”

Şenyapılı: İnsanlar sıkıntıda
Muhtar Şemsi Şenyapılı, gençlere yıllardır kırsal kesim arsası dağıtmadıklarını kaydederek, ev yapmak isteyen gençlerin mağdur edildiğini anlattı.

Şemsi Şenyapılı, ülkenin ekonomik durumunun kötüye gittiğini de dile getirerek, “İnsanların alım gücü düştü. Geçim derdinden başka dert düşünemez oldu” dedi.
 
Bazı köylüler şikayetçi oldu
Belediye başkanı su sorununun çözümlendiğini söylerken, KIBRIS’a konuşan bazı vatandaşlar yıllardır süren su sorununun tam olarak son bulmadığını iddia etti.

Bazı köylüler, güzel işler yapılmasına rağmen, Yeniboğaziçi’nin daha iyisine layık olduğunu vurguladı. Köylüler, Yeniboğaziçi’nde gerektiği gibi temizlik yapılmadığını da ileri sürdü.

Bazı köylüler şöyle konuştu: “Yollar keyfi süpürülüyor, daha itinalı olunmalı. Başkanımız Yeniboğaziçi’nden daha çok Yıldırım ve Akova köyleriyle ilgileniyor. Örneğin, evde bir tadilat yapmışsak, çıkan çöpleri almaları için 10 defa aramamıza rağmen, ilgilenen olmuyor. Dahası, boş araziler pislik içerisinde. Marangoz, boyacı, demirciler köy içerisinde. Yani yapılacak daha çok iş var.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.