1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HIZLI DOĞAL GAZ ÜRETİMİ
HIZLI DOĞAL GAZ ÜRETİMİ

HIZLI DOĞAL GAZ ÜRETİMİ

DAHA HIZLI DOĞAL GAZ ÜRETİMİ İÇİN YÖNTEMLER

A+A-

“SPAR PLATFORUMU” SEÇENEĞİ

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’nci parselde keşfedilen doğal gazın daha çabuk kullanılması için “Spar” platformundan yararlanılması gibi yöntemleri incelediği haber verildi.

Politis gazetesi “Afrodit İçin Spar... Daha Hızlı Doğal Gaz Çıkarmak İçin Noble ile Temaslar Yeniden Başlıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, 12’nci parsel içerisinde Afrodit yatağında gerçekleştirilen teyit sondajı ön sonuçlarının, doğal gaz sıvılaştırma terminalinin inşasını, buna bağlı olarak elektrik üretiminde kullanılması amacıyla 12’nci parselden Güney Kıbrıs’a doğal gaz naklini daha ileri bir tarihe attığını belirtti.

Rum Devlet Doğal Gaz Şirketi’nin (DEFA), “ara çözüm” çerçevesinde Itera ve Vitol ile olan müzakerelerinin başarısızlığa uğramasının süreci sonlandırmaya götürdüğüne de değinen gazete, ancak, doğal gazın Güney Kıbrıs’a naklinin hızlandırılmasına ilişkin çabaların durmadığını, umutların yitirilmediğini kaydetti.

Gazete elde ettiği bilgilere göre Rum Elektrik İdaresi (AİK) ve Rum Enerji Dairesi’nden bir grup teknokratın, ayrıca hidrokarbonla ilgili konularda bakana danışmanlık yapan  Mike Hacıtofis ve Panos Papanastasiu’nun, Amerikan şirketinin, “Spar” tipi platformun kullanılmasıyla ilgili ortaya koyduğu öneriyi görüşmek üzere bugün Noble Energy International’ın ofisindeki toplantıya katılacağını yazdı.

Habere göre Spar platformunun kullanılmasıyla Afrodit yatağındaki doğal gazdan yararlanılmasına daha hızlı başlamasının (2016 yılının sonları) mümkün olduğu umut ediliyor.

Noble’ın yaz aylarında yaptığı baştaki önerisinin, yıllık bir milyar metreküpe yakın miktarlarda doğal gaz çıkarılmasıyla, altı yıllık bir dönem için Spar platformunun kullanılmasını öngördüğünü aktaran gazete, Vasiliko’ya nakli için 12 inç çapında boru hattının döşeneceğini kaydetti.

Doğal gaz teslimatıyla ilgili fiyatının, bir milyon BTU için yaklaşık 12 Dolar olarak hesaplandığını belirten gazete, DEFA’nın açtığı ihale çerçevesinde Itera’nın önerisinden 2,7 Dolar daha ucuz olduğuna dikkat çekti.

Haberde öneriyle ilgili bazı çekincelerin bulunduğu, öte yandan geçen zaman içerisinde Spar platformunun kullanılmasıyla ilgili birçok gayri resmi temasların yapıldığı kaydedildi.

Tak

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.