1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “HİZMETLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ YASASI DÜZENLENMELİDİR”
“HİZMETLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ YASASI DÜZENLENMELİDİR”

“HİZMETLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ YASASI DÜZENLENMELİDİR”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), çalışma hayatıyla ilgili sorunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın dikkatine getirerek çözümü için hassasiyet istedi.

A+A-

“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANMALI... KAMU-NET HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), çalışma hayatıyla ilgili sorunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın dikkatine getirerek çözümü için hassasiyet istedi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, bugün Bakan Gürpınar’a gönderdiği ve basına da açıkladığı yazısında, sendika yönetim kurulunun çalışma yaşamındaki sıkıntılarla ilgili kararlarını iletti.

Yazıda, “Sosyal Sigortalar, Sosyal Güvenlik ve İhtiyat Sandığı yasalarından kaynaklanan sorunlar”; “Sosyal Hizmetler Dairesi ve Çalışma Dairesi ile ilgili sorunlar”; “geçici memurlar, Özelleştirme Yasası ve Özürlüler Yasası kapsamında istihdam edilen personelle ilgili sorunlar” ve “genel sorunlar” başlıkları altında talepler sıralandı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’a gönderdiği yazı şöyle:

“Kamuda örgütlü ve yetkili olan sendikamız KTAMS’ın çalışma hayatıyla ilgili yaşanan sıkıntıları yönetim kurulumuzun almış olduğu karar doğrultusunda dikkatinize getiririz.

A) SOSYAL SİGORTALAR, SOSYAL GÜVENLİK VE İHTİYAT SANDIĞI YASASI

1- 16/76 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası ile 73/2007 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası arasında Hizmetlerin Birleştirilmesi Yasası düzenlenmelidir. Bu düzenleme ile işsizlik, evlilik ve malullük gibi konularda yaşanan haksızlıklar önlenmiş olacaktır. Sosyal Sigortalar Yasasında kesintisiz yatırımı olan bir sigortalının devlet kadrolarına geçmesi durumunda Sosyal Güvenlik Yasasına tabi olacaktır. Sosyal Güvenlik Yasasına tabi olduğu tarihe istinaden 2 yıl içerisinde bu sigortalının evlenmesi durumunda alması gereken evlilik yardımını alamamaktadır.

2- Sosyal Güvenlik Yasası’nda belirtilen fon ve fon yönetiminin ivedi olarak kurulması ve Sosyal Güvenlik Yasası altında yatırım yapan sigortalıların fonları ayrılmalıdır. Ve yine Sosyal Güvenlik Yasası’nda belirtilen tüzüklerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

3-  34/1993 Sayılı İhtiyat Sandığı Yasası’nda gerekli değişiklikler yapılarak kamu görevlilerinin İhtiyat Sandığı prim oranları %5 çalışan, %5 işveren olarak yeniden düzenlenmeli ve kuruma prim yatıran kamu görevlilerinin de temsiliyeti açısından kamuda örgütlü sendikaların da yönetim kurulunda yer alması sağlanmalı ve bu temsiliyet sağlanıncaya kadar da herhangi bir tayin ve terfi işleminin yapılmamalıdır.

6- Kamu Görevlileri Yasası’na binaen eşleri, devlet görevi nedeniyle yurt dışında görevlendirilen kamu görevlilerine, talep etmeleri halinde eşinin görev süresince Bakanlar Kurulu tarafından ödeneksiz izin verilmekte ve bu kamu görevlilerine emeklilik iştirak payı ödemesi halinde bu süreleri emeklilik açısından hizmet eklemesi olarak kabul edilmektedir.

Bu düzenlemeye binaen 2008 sonrası işe giren kamu görevlileri ile 2008 öncesi işe giren kamu görevlileri arasında ki anomaliyi kaldırmak ve diğer kurumlarda çalışan kişilere de bu hakkın verilmesi adına 6/1976 Sayılı Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası ve 73/2007 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasasında sınırları belli olmak koşulu ile kişilere prim yatırma hakkı verilmesi için ivedilikle değişiklik yapılmasını;

B)SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ VE ÇALIŞMA DAİRESİ İLE İLGİLİ SORUNLAR

1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nde bazı kamu görevlileri çalışma saatlerinin üzerinde çalıştırılmakta ve ek mesai ödeneği alamamaktadır. Yasalara göre ek mesai çalışan herkes başka şekle dönüştürülmeden ek çalışma saatleri saat başı ücretine göre ödenmelidir. Bu yönde gerekli idari işlemin biran önce yapılmasını;

2-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nde çalıştırılan geçiciler yasal olmadığı halde çalışma hayatıyla ilgili denetimlere çıkartılmakta ve bu denetimlerde tuttukları tutanaklar ile ilgili mahkemelerde tanıklık etmektedir. Bu durum bir tür hukuksuz işlem doğurmaktadır. Çünkü yaptıkları görev asıl ve sürekli kadrodaki bir kişinin yapması gereken görevdir. Bu hukuksuz işlem sonucunda yapılan raporlar da geçersiz olmaktadır. Bu kamunun genel bir sorunudur. Sorunun köklü çözümü için ihtiyaç duyulan kadroların münhal ilan edilip Kamu Hizmeti Komisyonu’nca doldurulmasını;

3-Sosyal Hizmetler Dairesi’nde mevcut teşkilat yasasının ivedilikle ele alınarak günün koşullarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini;

4-İskele Kaza Sosyal Hizmetler Dairesi’ndeki çalışanlar arasında yaşanan husumet vatandaşlara verilen hizmetleri dahi etkileyecek bir safhaya ulaşmıştır. Bu nedenle ivedi olarak idari tedbir alınması gerekmektedir.

C) GEÇİCİ MEMURLAR, ÖZELLEŞTİRME YASASI VE ÖZÜRLÜLER YASASI   KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN PERSONELLE İLGİLİ SORUNLAR

1- Ek 1’de görüldüğü üzere 30 Eylül 2013 tarihinde sizlere yolladığımız yazı ile geçici memur ve eski KTHY çalışanları için talep ettiğimiz toplu sözleşme sürecine yönelik yaşadığımız sıkıntılara çözüm bulunmasını talep etmiştik. Ancak üzerinden bir ay geçmesine karşın tarafımıza hiçbir geriye dönüş yapılmamış ve yasalar çiğnenmeye devam edilmiştir. Bu çerçevede yasaların ön gördüğü işlemlerin bir an önce başlatılmasını;

2-Özürlüler Yasası kapsamında istihdam edilen personele, başarılı olarak bitirdiği yüksek öğrenimdeki her yılına karşılık barem içi artış verilmesi yönünde gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını;

D) GENEL SORUNLAR

1- Özel sektörde çalışanlar yasalara rağmen haftalık çalışma saati olan 40 saatin üzerinde çalıştırılmalarına rağmen asgari ücret veya altında ödenmektedir. Çalışma Dairesi’nin denetimlerini artırmasını talep etmekteyiz. Örnek işyeri vermek gerekiyorsa Ercan Devlet Hava Limanı temizlik işlerinde çalışanlar ve süpermarketler.

2-  Oluşan hayat pahalılığı karşısında açlık sınırının altında kalan asgari ücretin yeniden belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun acilen toplanıp yeni asgari ücreti belirlemesini;

3-Kamu-Net’in ivedi olarak hayata geçirilmesi. Özellikle merkezi işlem yapan (Sosyal Sigortalar Dairesi, Çalışma Dairesi, Muhaceret Dairesi, Tarım Dairesi, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi v.b.) Bilgisayar ve internet sistemi altyapılarının tamamlanıp ortak bilgi işlem ağına geçilmesi. Buna bağlı olarak örneğin Çalışma Dairesi’nin beyana dayalı işsizlik belgesi verilmesinin engellenmesi, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin beyana bağlı olarak dar gelirli sağlık kartı vermesinin engellenmesi v.s. Yani devlette bürokratik işlemler yerine hızlı ve kaliteli hizmete geçilmesinin teşvik edilmesini;

Yukarıda dile getirdiğimiz sorunların çözümü için gerekli hassasiyeti göstereceğinize inanır, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.