1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HRİSTODULİDİS: ‘İLERLEME VAR’
HRİSTODULİDİS: ‘İLERLEME VAR’

HRİSTODULİDİS: ‘İLERLEME VAR’

Hristodulidis: ‘İlerleme var’

A+A-

Rum Hükümet Sözcüsü hristodulidis, mülkiyetle ilgili belgelerin sunulduğunu ve kriterlerin tartışıldığını söyledi

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun mülkiyet başlığında kriterlerin görüşülmesinin sürdüğünü ve tarafların kendi kriterlerini sunduklarını iddia etti.

Fileleftheros gazetesi “İki Taraflı Tek Anlaşma- Mülkiyet: Kıbrıslı Rumlar İade ve Kıbrıslı Türkler Tazminat İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde, müzakere gruplarında mülkiyet konusunda yapılan görüşmelerde kriterlerin belirlenmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini savundu.
Gazete, kriterlerin belirlenmesinin bugünkü duruma, yani “yasal mal sahipleri, kullanıcılar, yerleşikler, yasadışı ya da yasal şekilde taşınmaz mal edinen yabancılar, devlet arazileri, kilise malları vs.” ilişkin olduğunu öne sürdü.

Şu ana kadar gerçekleştirilen görüşmelere bakıldığında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in 1 Eylül’de yapacakları görüşmeye kadar bir uzlaşı sağlanmasının beklenmediğini belirten gazete, her gün toplanan ve uzun saatler boyunca görüşme gerçekleştiren müzakere gruplarının gündeminde başka konuların da bulunduğunu yazdı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis basına yaptığı açıklamada mülkiyet konusuna değindi ve “tarafların kendi kriterlerini sunduğunu” açıkladı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu kriterlerinin “çift haneli bir rakam olduğunu söyleyebileceğini” belirterek “şu anda müzakerelerin yapıldığını ve belirli kriterlerde anlaşmaya varılması durumunda da ilgili açıklamanın yapılacağını” ifade etti.

Konunun zor bir konu olduğunu vurgulayan Hristodulidis, devam eden diyalog sonrasında anlaşmaya varılmasını umut ettiklerini söyledi.

Hristodulidis, üzerinde uzlaşıya varılan unsurun “mülkteki kişi hakları” olduğunu iddia ederek “Kıbrıs Türk tarafının önceki tezi göz önüne alınınca bu anlaşmanın ne kadar önemli olduğuna” vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk tarafının “mülk sahibini ortadan kaldırıp konuyu komiteye taşıma çabası olduğuna” ilişkin yöneltilen bir soruya karşılık ise Hristodulidis, “Konu komiteye havale edilmiyor. Komite, üzerinde uzlaşıya varılacak kriterler temelinde faaliyet gösterecek ve bu kriterler şu anda müzakere ediliyor” yanıtını verdi.

Hristodulidis, “henüz önümüze konmayan bir anlaşmaya şimdiden ‘evet’ ya da ‘hayır’ denmesinin yanlış olduğunu belirterek Anastasiadis’in kendisinin onaylamadığı ve Kıbrıslı Rumların beklentilerine cevap vermeyecek bir anlaşmayı referanduma sunmayacağını vurguladı.

Şu anda temkinli iyimserliğe sahip olabilmelerini sağlayan bazı unsurların bulunduğunu ifade eden Hristodulidis, olumlu sonuca ulaşılabilmesi için sıkı müzakere ve yoğun çalışmanın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.