1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HUKUK VE SİYASİ İŞLER KOMİTESİ TOPLANDI
HUKUK VE SİYASİ İŞLER KOMİTESİ TOPLANDI

HUKUK VE SİYASİ İŞLER KOMİTESİ TOPLANDI

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi bugün, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında, saat 10.00’da toplanarak Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı.

A+A-

CEZA YASASI DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ SONRAKİ TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLMEYE DEVAM EDİLECEK

TRAFİK DEĞİŞİKLİK YASASI KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi bugün, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında, saat 10.00’da toplanarak Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı.

Komite, Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni sonraki toplantıda görüşmeye devam edecek.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre komite toplantısına, CTP/BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, CTP/BG Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat ve Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) Milletvekili Fikri Ataoğlu katıldı.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ali Pilli mazeret bildirirken, DP/UG Milletvekili Hüseyin Alanlı ve UBP Milletvekili İzlem Gürçağ toplantıya katılmadı.

KKTC Başsavcılığı’ndan Mahmut Atakara, Lefkoşa Mahalli Barosu’ndan Faika Deniz Paşa, Lefkoşa Mahalli Barosu’ndan Mesut Mesutoğlu, Güzelyurt Mahalli Barosu’ndan Aslı Murat, Mine Atlı ve AB Koordinasyon Merkezi’nden Hüseyin Silman ise toplantıya davetli olarak katıldı.

Komite, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ ve 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, CTP/BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’nın sunduğu Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüştü.

Komite ayrıca Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyeliği için yapılan başvuruları değerlendirdi.

Komite, gündeminde bulunan ve trafik ile ilgili tüm birimlerin, tek çatı altında toplayarak var olan yetki karmaşasına son vermeyi amaçlayan 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı madde madde görüşerek oy birliği ile kabul etti.

Komite YÖDAK üyeliği için Necdet Osam, Sadık Ülker ve Prof. Dr. Nerin Bahçeciler tarafından yapılan başvuruları değerlendirerek Genel Kurul’a sevk etti.

Komite, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı, ve Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni ise bir sonraki toplantıda ele almaya devam edecek.

CEZA DEĞİŞİKLİK YASASI GENEL GEREKÇESİ

Yapılan açıklamada Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Genel Gerekçesi şu şekilde açıklandı:

“İngiliz Sömürge İdaresi döneminde yürürlüğe giren Fasıl 154 Ceza Yasası, birçok hükmü açısından, günümüz modern hukuk devletlerinin insan hakları alanında ulaştığı noktanın çok gerisinde kalmıştır.

Bu hükümlerin başında, ölüm cezasına ilişkin olanlar gelmektedir. Bu ceza, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası’nın 15’inci maddesinde ve Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yer almasına karşın on yıllardır hiç uygulanmamış, yargı organı bu cezayla ilgili görüşünü bu şekilde ortaya koymuştur. Bunun yanında Avrupa Konseyi de önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek 6’ncı Protokolle bu cezanın uygulanma alanını daraltmış, daha sonra da ek 13’üncü Protokolle cezayı tamamen kaldırmıştır. Bu Öneri’yle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının Avrupa’da var olan insan hakları seviyesinde bir modern hukuk devletine sahip olma iradesinin hayata geçirilmesi amacıyla, ölüm cezası Fasıl 154 Ceza Yasası’ndan çıkarılmıştır.

Ölüm cezasının Esas Yasa’dan çıkarılması ile bağlantılı olarak, ölüm cezasına tabi suçlar, ölüm cezası ile ilgili kısımları çıkarılmak üzere, Esas Yasa’daki orijinal metne bağlı kalınarak, yeniden düzenlenmiştir.

Öneri, ayrıca, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın cinsel suçlar alanında modern hukuk devletlerinde ulaşılan seviyenin çok gerisinde kalan hükümlerini de kaldırmış ve/veya değiştirmiştir. Her şeyden önce, günümüzde bu suçların, modern hukuk devletlerinde, “ahlaka” değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş cinsel nitelikli suçlar olarak kabul edilmelerinden hareketle, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın Dördüncü Kısmının Üçüncü Bölümü’nün başlığı “Cinsel Nitelikli Suçlar” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca bu suçların mağdurlarının yalnızca kadınlar olabileceğine ilişkin çağ dışı yaklaşım terk edilmiş ve cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun her insanın bu suçların mağduru olabileceğini kabul eden bir yaklaşım benimsenmiştir.

Buna ek olarak, bu bölümdeki hükümler modern hukuk devletlerindeki uygulamalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir.

Bu bağlamda, “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçu kaldırılmış, kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler getirilmiştir.

Benzer biçimde, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezalar artırılmış ve bu sosyal gruplar cinsel nitelikli suçlara karşı daha yoğun bir koruma kalkanına sahip kılınmıştır.

Kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerde de değişiklikler yapılmış ve günümüzde maalesef hala yoğun biçimde etkili olan bu soruna Ceza Hukuku araçları kullanılarak çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

Öneriyle birlikte ülkemizde fuhuş konusunda ortaya çıkan adaletsiz uygulamaları gidermesi hedeflenen yeni düzenlemeler getirilmiş ve bu konuda yasa dışı faaliyet gösterenlerin çarptırılacakları cezalar belirginleştirilerek artırılmıştır.

Önerinin temel amacı, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın günümüzde kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmesidir.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.