1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, pazar günü Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine kayıtsız kalınarak hak aranamayacağını ileri sürdü.

A+A-

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, pazar günü Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine kayıtsız kalınarak hak aranamayacağını ileri sürdü.

Söz konusu seçimin yerel anlamda bir seçim olmadığının idrak edilmesi gerektiğini öne süren  Mamalı, “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimlik kartına sahip Kıbrıslı Türklerin seçimde oy kullanma hakkına sahip olduğunu, seçimde 500 milyon nüfusu temsil eden AB’nin yasama organı olan AP’ye “Kıbrıs”ı temsilen 6 ye seçileceğini kaydetti. 

AP’ye seçilecek olan 6 üyeden 2’sinin Kıbrıslı Türk olması gerektiğini ancak kontenjan olmaması nedeniyle bunun mümkün olmadığını ileri süren bazı siyasi partilerin seçimleri protesto ettiğini belirten Mamalı, haksızlık olduğuna inanılıyorsa; bunu kaldırmanın en etkili yolunun yargı mekanizması olduğunu kaydetti.

Mamalı, “Sadece iç siyasete yönelik söylemler ile yetinmeyi tercih ederek uluslararası hukukun işaret ettiği idari ve yargı mekanizmalarını kullanmaktan imtina etmemiz nedeniyle bu sahada sürekli olarak mahkum olmaktayız. Söz konusu 2 üyelik hak konusunda samimi isek, önce bu seçimlere katılmak ve ardından doğacak somut mağduriyeti kullanarak konuyu AB hukuk sistemine taşıyıp bağlayıcı bir yargı kararı üretmek zorundayız” dedi.

Mamalı, bir kenara çekilerek sadece yakınmakla veya hareketsiz kalmakla hukuki hak arayışına girilemeyeceğini, AİHM ve ABAD dahil hiçbir mahkeme başvuru yapılmadan kendi kendine bir konuyu ele alıp karar üretmeyeceğini belirtti.

Mamalı Pazar günü yapılacak olan seçimin bir fırsat olarak görüp önemsenmesi, etkili bir katılım göstererek buna rağmen hakkaniyetsizlik ortaya çıkması durumunda  uluslararası yargıya taşıyarak Kıbrıslı Türklerin hukuki haklarının tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.