1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ PLAJLARA GİRİŞTE ÜCRET ALINMASINI ELEŞTİRDİ
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ PLAJLARA GİRİŞTE ÜCRET ALINMASINI ELEŞTİRDİ

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ PLAJLARA GİRİŞTE ÜCRET ALINMASINI ELEŞTİRDİ

MAMALI: “ANAYASA VE YASALAR PLAJLARA GİRİŞTE ÜCRET ALINMASINI YASAKLAR… HALK PLAJLARA GİRERKEN ÜCRET ÖDEMEMELİ”

A+A-

Hukukun Üstünlüğü Hareketi, anayasa ve yasaların plajlara girişte ücret alınmasını yasakladığına dikkat çekerek, halka plajlara girerken ücret ödememe çağrısı yaptı.

Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, ülkede yıllardır bazı plajlara giriş için kanunsuz olarak ücret alınarak suç işlenmekte olduğuna işaret ederek, “Bugüne kadar bu suçların işlenmesine karşı herhangi bir hukuki ve etkin hiçbir mücadele yapılmamıştır” dedi. 

Mamalı, “Yasalarını uygulatamayan bir devlet artık devlet olma olgusunu da kaybeder, çünkü otoritesi artık ortadan kalkmış olur. Bir kanun ya vardır ve ona uyulur ya da yoktur, bunun bir başka alternatifi olamaz” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın 38. maddesinin 1. fıkrasına göre “Kıyıların” devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve yine aynı maddenin 4. fıkrasına göre, Yasayla bir sınırlandırma yoksa veya plajların olduğu bölge özel mülkiyete ait değilse ‘Yurttaşların yüz metrelik kıyı şeridi içerisine girmesinin kimse tarafından engellenemeyeceğini ve girişin ücrete bağlı tutulamayacağını’ belirten Mamalı, “Yani Anayasamız, kıyı şeritlerinde bulunan arazileri devletten kiralayan, tahsis eden veya işletmesini alan özel veya tüzel kişilere hiçbir koşulda plajlara girerken giriş ücreti alma hakkı vermemekte, bilakis yasaklamaktadır” dedi.

Mamalı şöyle devam etti:

“26/93 Sayılı Plajların Kullanım ve Denetimi Yasası’na göre plaja girişte ücret almak suçtur ve bu suçu işleyenlere para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası veya her iki cezanın birden verilmesi gerekmektedir. Ve ayrıca plaja girişte ücret alan işletmenin mahkeme kararıyla kapatılabilmesi de yasada yer almaktadır.

Plajlarda işlenen bu suçları tespit edip mahkemelere sevk etme görev ve yetkisi Belediyeler ile Kaymakamlıklara verilmiştir. Ancak bu kanunsuzluklara yıllardır göz yumulmakta ve vatandaşın ensesinden yıllardır haksız kazanç sağlanmasına bizzat devlet tarafından müsaade edilmektedir.

Halkımıza açık çağrımızdır; “Plajlara girişte her ne ad altında olursa olsun talep edilmesi halinde kesinlikle ücret ödemeyiniz.”

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.