1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''HÜKÜMET BOZULMADAN KİMSEYLE GÖRÜŞMEYİZ''
''HÜKÜMET BOZULMADAN KİMSEYLE GÖRÜŞMEYİZ''

''HÜKÜMET BOZULMADAN KİMSEYLE GÖRÜŞMEYİZ''

“Hükümet bozulmadan kimseyle görüşmeyiz”

A+A-

Üçlü koalisyon için teklif almadıklarını belirten Özyiğit, yeni bir koalisyon hükümeti kurulması için kimseyle görüşmediklerini, mevcut hükümet bozulmadan da bu konuyu kesinlikle konuşmayacaklarını söyledi.

Özyiğit: “Şu anki hükümet sadece CTP ve DP’den oluşmamaktadır. Cumhurbaşkanı da başından beri bu hükümetin içindedir. Hükümetin kuruluşunda da başrol oynamıştı, şimdi gelinen nokta da aynı rolü oynamaktadır.”
 
Gazeteci Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu, “Ayaküstü 1 Saat” programına konuk olan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümetin içinde bulunduğu durumu ve kurulması muhtemel yeni hükümette TDP’nin hangi koşullarda nasıl rol üstlenebileceği ve Kıbrıs müzakereleri konularında partisinin tutumu hakkında açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Özyiğit, vicdani ret konusunda meclise bir yasa sunduklarını hatırlattı ve “hükümetin, bu konuda artık anayasanın arkasına saklanmaması gerekir” dedi.

“Hükümet bozulmadan böyle bir görüşme yapmayız”
Hükümetin geçirdiği zor günler sebebiyle 3’lü koalisyon hükümeti tartışmalarının sorulması üzerine Cemal Özyiğit şunları söyledi: 

“Şu anki hükümet sadece CTP-BG ve DP-UG koalisyonundan oluşmamaktadır. Bunun dışında Cumhurbaşkanı da başından beri bu hükümetin içindedir. Hükümetin kuruluşunda da cumhurbaşkanı başrol oynamıştı, şimdi gelinen nokta da aynı rolü oynamaktadır. Her ne kadar UBP’nin yapmış olduğu yanlış politikaların düzeltileceği ve revize edileceği sözü halka verilmiş olsa da, hükümetin şu anda yürüttüğü bir ekonomik politika vardır. Bu her ne kadar yalanlansa da Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesi için de çalışmalarda sona gelinmiştir. UBP de aslında bu hükümetin içerisindedir. Tek fark Hüseyin Özgürgün ve çevresindekilerin bakanlık koltuklarında oturmamasıdır. Saray ise şimdi bunun yeniden olması için çaba harcıyor. DP de ikisinin arasında yapışkan görevi görmektedir. Bu hükümet halka yeterli hizmeti verememiştir. 

Kurulan geçici hükümet çok daha iyi tepkiler almış ve insanlarımız yeniden devlete güven duymaya başlamıştı. Ancak insanlarımız bu dönemden sonra TDP’ye yeterli desteği vermemiştir. Geçiş hükümetinde CTP-DP-TDP koalisyonu vardı. Şimdi TDP yok, ancak aylardır bu hükümet ne zaman dağılacak diye beklenmektedir. Bize henüz böyle bir teklif ulaşmadı ve hükümet bozulmadan biz kesinlikle böyle bir görüşme yapmayacağız.”

“Anayasanın arkasına saklanmayı bıraksınlar”
Son günlerde tartışma konusu olan “Vicdani ret yasası” ile ilgili konuşan Cemal Özyiğit şunları anlattı: “Hükümet bunun anayasaya aykırı olduğunu söylüyor. TDP bu konuda Zeki Çeler ve 2 diğer arkadaşımızın imzasıyla meclise bir yasa önerisi sunmuştur. Bu yasada vicdani ret hakkı da vardır. Hükümet askerliğin zorunlu bir vazife olduğunu söylüyor, ancak bedelli askerlik yasasını kendisi çıkartmıştır ve son düzenlemeyle de bir miktar para veren herkes terhis belgesi alıyor. Artık anayasanın arkasına saklanmaktan vazgeçsinler. TDP anayasanın değiştirilmesi konusunda kararlıdır. Sivil ve demokratik bir anayasanın gerekliliğinin bilincindeyiz.

“Hükümet halkın beklentisini karşılayamıyor”
“Hükümet bozulsun mu” yönündeki soru üzerine Özyiğit, “Biz hükümet bozulsun demiyoruz. Hükümet icraat yapsın diyoruz. Halk, sorunlarına çözüm üreten ve beklentilerine cevap veren bir hükümet istiyor. Bu hükümet, bu beklentileri karşılamıyor. TDP yeni kurulacak hükümette elbette ki yer almak ister, ama biz bu yolda her şey mubahtır demiyoruz. Şimdiki hükümet bu mantıkla hareket etmektedir. Bizim geçmişimizde bu kanıtlanmıştır. Biz geçmişte de hükümette olduğumuz dönemde bazı dayatmalara karşı durduk ve gerektiğinde hükümetten çekildik. Biz bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Şunu tekrar söylemek istiyorum ki biz asla hükümet bozulmadan hiçbir partiyle görüşmeyeceğiz ve hiç kimseyle en ufak bir görüşmemiz olmamıştır. Diğer yandan biz 26’nın üzerine hükümete gelme konusuna da pek sıcak bakmıyoruz.” 

“NATO’cu çözümlere kesinlikle karşıyız”
NATO’cu çözümlere TDP’nin nasıl baktığı yönündeki bir soruya Özyiğit’in yanıtı şöyle oldu: 
“Biz TDP olarak NATO’cu çözümlere kesinlikle karşıyız ve olası bir çözümde Kıbrıs’ın askersizleştirilmesini savunuyoruz. Kıbrıs’ın başına ne geldiyse NATO’cu çözümler yüzünden gelmiştir. Artık buna müsaade edilmemelidir. Bütün Kıbrıs’taki barış güçleri ayağa kalkıp ses vermelidir. Biz yapılacak yeni anlaşma planının içerisinde ne istediğimizi söylemezsek, yine getirip önümüze kendi çizdikleri planı koyacaklar. Karar makamı Kıbrıs halkı olmazsa düşeceğimiz durum yine budur.”
Haberal Kıbrıslı
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.