1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. HÜKÜMET GİZLEDİ, MEDYA PATLATTI
HÜKÜMET GİZLEDİ, MEDYA PATLATTI

HÜKÜMET GİZLEDİ, MEDYA PATLATTI

AP bombayı patlattı, meğer

A+A-

Amerikan AP haber ajansı, yedi yıl önce İran’da kaybolan eski FBI görevlisi Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada CIA için görevde olduğunu ortaya çıkardı. Beyaz Saray, AP’yi Levinson’ın hayatını tehlikeye atmakla suçladı. AP, ise CIA’in usulsüz bir biçimde yürüttüğü operasyonu deşifre ederek “Bu gazeteciliktir” dedi.

ABD’de haber ajansı AP, hem içeriği hem de basın özgürlüğü açısından son yılların en önemli haberlerinden birine imza attı ve Mart 2004’te İran’ın Kiş Adası’nda kaybolan eski FBI Ajanı Robert Levinson’ın kaybolduğu sırada CIA adına görevde olduğunu ortaya çıkardı.

YÖNETİM HEP REDDETTİ
ABD yönetimi, Levinson’ın hükümet adına çalıştığı iddialarını şimdiye kadar her fırsatta reddetmişti. CIA yetkilileri de Levinson olayıyla ilgili ABD Kongresi’ne verdikleri ifadelerde Levinson’ın kendileri için çalışmadığını söylemişlerdi. Beyaz Saray, İran’la yakınlaşmanın başladığı bir dönem en son geçen ay yaptığı açıklamada da, “Levinson, bir iş seyahati sırasında kayboldu” demişti.

AP ise uzun süredir izini sürdüğü hikâyenin resmi açıklamalardan farklı olduğunu gösterdi ve Levinson’ın İran’a normal şartlarda operasyon yürütme yetkisi olmayan CIA’deki bir analist grubu tarafından görev için gönderildiğini ve ailesine de bu yüzden hükümete dava açmamaları karşılığında 2.5 milyon dolarlık sus parası verildiğini yazdı.

KURUMDAN ATILDILAR
CIA’de çalışan arkadaşı Anne Jablonski ile olan yazışmalarına göre Levinson İran’a rejime yakın bir kaynağıyla buluşmak için gitmişti. CIA yetkilileriyle de görev sırasında yapacağı harcamaları müzakere ediyordu. Olaydan sonra CIA içinde başlatılan iç soruşturmada, olayda usulsüz davranan birçok CIA görevlisi kurumdan uzaklaştırıldı. Ancak soruşturma detayları hiçbir zaman dışarıya sızdırılmadı. Öyle ki, ABD Kongresi’ne bile bu konuda yanlış ifade verildi.

ÜÇ YIL SONRA BASTILAR
2010’dan beri Levinson’ın CIA bağlantısının farkında olan AP ise ABD yönetiminin isteğiyle hikâyeyi yayınlamayı daha önce üç kere erteledi. Çünkü Yönetim, AP’yi her seferinde Levinson’ın serbest bırakılmasına çok yaklaştıklarını söyleyerek ikna etti. Ancak Levinson’ın serbest bırakılacağı umutları son üç yıl içinde birer birer boşa çıkınca, dün akşam saatlerinde AP haberi en sonunda yayına soktu.

BEYAZ SARAY SUÇLADI
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Haydlen, haberin ardından yazılı bir açıklama yaparak AP’yi Levinson’ın hayatını tehlikeye atmakla suçladı. Hayden, açıklamasında, “Levinson ve ABD Hükümeti arasında var olduğu iddia edilen ilişki hakkında hiçbir yorumda bulunmadan, Beyaz Saray ve hükümetin diğer unsurları, Levinson’ın hayatından duyulan endişe nedeniyle AP’yi bu hikâyeyi yayınlamaması konusunda güçlü bir şekilde uyardı. AP’nin Levinson’ın eve dönüşüne yardımcı olmayacak bu haberi yayınlamasından dolayı üzgünüz” dedi.

BU GAZETECİLİKTİR
AP adına açıklama yapan Başkan Yardımcısı Kathleen Carroll ise bu haberi yayınlamanın kendileri için zor bir karar olduğunu belirterek, kararı savundu. Carroll da açıklamasında CIA’in olaydaki usulsüz uygulamalarının önemine değinerek şöyle dedi: “Bu hikâye, ABD Hükümeti’nin en önemli istihbarat teşkilâtının içindeki ciddi hataları ve usulsüz davranışları ortaya çıkarıyor. Bu davranışlar, soruşturma ve sonuçları, kamuoyundan gizlendi. Gazeteciliğin bir amacı da, kamuoyunun hükümetlerini yaptıkları işlerden sorumlu tutmalarını sağlayacak haberler yayınlamaktır. Levinson’ın nerede olduğuna dair somut bir bilgi yokken, yayının onu riske attığı yargısına varmak imkânsızdır. Kaçıranların ise CIA bağlantısından haberi olduğu neredeyse kesindir. Kaçıranların kim olduklarını bilmeden Levinson’ın CIA görevinin yayınlanmasının onlar için herhangi bir fark yaratıp yaratmayacağını bilmek zor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.