1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HÜKÜMET RESMEN SINIFTA KALDI
HÜKÜMET RESMEN SINIFTA KALDI

HÜKÜMET RESMEN SINIFTA KALDI

Hükümet resmen sınıfta kaldı

A+A-

CTP-UBP koalisyon hükümeti ilk sınavını veremedi ve sınıfta kaldı.

Koalisyon Hükümeti ilk sınavını veremedi ve sınıfta kaldı. DAÜ’nün özerkleşmesi yönünde adım atacağını savunmasına karşı tam tersi çalışmalar yapan CTP-UBP hükümeti bu kez ise hedef şaşırtama çalışıyor.

 100 GÜN GEÇTİ HEDEF TUTMADI

CTP – UBP Hükümeti hedef olarak gösterdiği ilk büyük icraatında sınıfta kaldı. 15 Temmuz 2015 tarihinde kurulan Ömer Kalyoncu hükümeti, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin özerkleşmesi yönünde ilk sınavını geçemedi. Yeni hükümetin, hükümet programının Cumhuriyet Meclisi’nden 27 Temmuz’da onay alması ile resmen başlayan takvime sürekli işaret eden hükümet ortakları, şimdi yeni bir manevra ile yılsonunu hedef gösteriyor.

 YAN ÇİZDİLER

Hükümet Programı’nda “DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline getirilmesini sağlayacak yasa üç ay içerisinde çıkarılacaktır” ifadesi net şekilde ortaya konulurken, hazırlanan yıllık planlamada da bu tarih Ekim ayı sonu ile sınırlandırılmıştı. CTP Genel Merkezi’nde de hükümet programı net şekilde hazırlanan pankartlar ile takvimin belirtilmiş olmasına karşın, hükümet ortakları şimdi ise softa şaşırtması ile “DAÜ yasasının çıkışı konusundaki sürenin ekim başından itibaren 3 ay olarak belirlendiğini” savunuyor.

OSHAN SABIRLI

  Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) – Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümeti ilk büyük yenilgisini DAÜ’nün özerkleşmesi yönünde aldı. Hükümet programında Yüksek Öğretim başlığı altında 3. Sırada olan “DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline getirilmesini sağlayacak yasa üç ay içerisinde çıkarılacaktır” ifadeleri ile hükümet ortaklarının da DAÜ’nün ilk büyük sınav olduğunu belirtmesine karşın ilk fire verilmiş oldu.

15 Temmuz 2015 tarihinde kurulan Ömer Kalyoncu hükümeti, DAÜ’nün özerkleşmesi yönünde meclisin yaz tatilinde olmasına karşın, tatil yapmayan bir AD-HOC komite kurmasına ve bu komitenin çok aktif çalıştığı yönünde açıklama yapılmasına rağmen başarısız oldu. İlk sınavını geçemeyen hükümet şimdi ağız değiştirdi ve takvimin Ekim ayında başladığını iddia etmeye başladı.

ÇATLAK KEMAL DÜRÜST’ÜN YAZISIYLA BAŞLADI

Yeni hükümetin, hükümet programı 27 Temmuz’da Cumhuriyet Meclisi’nden onay almadan kendisi ile çelişkiye düşmeye başladı. 22 Temmuz 2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst imzası ile DAÜ’ye gönderilen mektup ile 3 ay programına uyulamayacağı ve hükümetin DAÜ’nün özerkleşmesi yönünde çalışmalarının tıkanacağı anlaşılmıştı.

Bakan Dürüst DAÜ’ye gönderdiği yazı ile üniversiteye yaptığı ilk siyasi müdahale ile hukuki dayanağı olmadan ihtiyati tedbir kisvesi altında, yetkisini aşarak, “DAÜ’de yapılacak olan genel ve tüm işlemlerin ve uygulamaların ve benzer sair tüm işlemelerin durdurulması” yönünde bir talepte bulunduğu gözlemlendi.

VYK’DA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

DAÜ’den el çekmeye niyeti olmayan CTP-UBP hükümeti Ağustos ayında ise 3 ay hedefi konulmasına karşın Bakanlar Kurulu kararı ile Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda değişikliğe gitme kararı üretti. Bakanlar Kurulu, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter, yönetim kurulu üyeleri Dr. Mehmet Faydalı ve Hayri Orçan’ın görevlerine son verilmesi hususunun Cumhurbaşkanı’na önerilmesini karara bağladı.

HEDEF ŞAŞIRTMA YAPILIYOR

Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere oluşturulan geçici (Ad-Hoc) komitenin  Başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk hedef şaşırtmaya çalışırken yaptığı açıklamalar ile şaşkınlık yarattı. Komite başkanı amacın daha demokratik, özerk, şeffaf ve rekabet gücü yüksek bir üniversite yaratmak olduğunu savundu. Hükümet programında yapılacak işler konusunda belli tarihler konduğunu da söyleyen Özcenk, DAÜ yasasının çıkışı konusundaki sürenin de ekim başından itibaren 3 ay olarak belirlendiği iddiası ile hedef şaşırtmaya çalıştı.

Hükümet programında Yüksek Öğretim başlığı altında 3. Sırada olan “DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline getirilmesini sağlayacak yasa üç ay içerisinde çıkarılacaktır” ifadeleri ile hükümet ortaklarının da DAÜ’nün ilk büyük sınav olduğunu belirtmesine karşın ilk fire verilmiş oldu.

HEDEF EKİM SONUYDU

Hükümetin Cumhuriyet Meclisi’nden onay almasının üzerinden 100 günü aşkın zaman geçti. İlgili komite çalışmalarına yaz boyunca devam etti. Tüm bunarın yanı sıra hedefin gayet net şekilde Ekim sonu olduğu da defalarca dile getirildi. Üstelik hedefin Ekim ayı oluğu ve hükümetin meclisten onay olan hükümet programına uyma amacı çerçevesinde hazırlanan bilgisayar programı ile  son tarih olarak Ekim ayının sonu olduğu hem komite üyelerinde hem de hükümet ortaklarına da bildirildi. Tüm bunlara karşın pankartlar asılarak hükümetin hedefleri de farkındalık yaratmak amacı ile gözle görülür şekilde altı çizildi. Ad-Hoc komitenin  Başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk’in yeni takvimlendirme yapması ise akademik çevrelerde de rahatsızlık yarattı.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.