1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HÜKÜMETE SORDU: "NE KADAR SAMİMİSİNİZ?"
HÜKÜMETE SORDU: "NE KADAR SAMİMİSİNİZ?"

HÜKÜMETE SORDU: "NE KADAR SAMİMİSİNİZ?"

Hükümete sordu: "Ne kadar samimisiniz?"

A+A-

Toparlanıyoruz Hükümete sordu: "Ne kadar samimisiniz?"

Bugün,  20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü. Ne var ki, artan şiddet ve çatışma ortamının en büyük mağdurları olan çocuklar en temel yaşama hakkından bile mahrum bırakılıyorlar. Bu nedenle BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin her zamankinden daha fazla gündeme gelmesi gerekiyor. Peki, ülkemizde daha çok trajik haberlerle hatırlanan, onun dışında ne basında ne de meclis gündeminde gereken yeri bulamayan çocuk hakları konusunda durumumuz ne? Bu soruya cevap arayan Toparlanıyoruz Hareketi, hazırladığı dosyada çocuk hakları konusunda verilen vaatleri ve gelinen noktayı ele alıyor.

“Samimi misiniz?” başlıklı yazıda çocuk haklarının tanımını yapan Toparlanıyoruz Hareketi ‘ne göre 1983’den bu yana kurulmuş hükümetlerin programları incelendiğinde; çocuk hakları siyasilerimiz tarafından hala tam anlaşılamamış… Çocuklara eğitim ve sağlık imkânı sunulması, suça itilmiş çocuklar için yapılması planlananlar ve çocuk -aile sağlığı gibi en temel konuların bile hükümet programlarına girmesinin ancak son 10 yılda mümkün olduğuna vurgu yapılıyor.

Ülkemizde durum ne?

Hazırlanan yazıda ülkemizdeki durum şöyle özetleniyor:

İlk olarak sağlıklı bir ortamda büyüme hakkının KKTC’de ne durumda olduğunun incelendiği yazıda çocukların bu haktan yararlanabilmeler için çocuğun sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşabilmesi, kişisel gelişimi için oyun bahçeleri, kütüphane, spor ve kültür merkezi, bilimsel ve sosyal çalışma kulüplerinden yararlanabilmesi gerektiği söyleniyor.  Ayrıca çocukların her türlü zararlı madde ve zararlı bağımlılıktan korunabilmesi, temiz bir çevrede yaşamını sürdürebilmesi hakları olduğu hatırlatılıyor ve soruluyor:  “Ülkemizde, yukarıda saydığımız koşulların hangisi sağlanabilmektedir?

Şiddet, istismar, ihmal ve her türlü tehlikelere karşı korunmanın her çocuğun hakkı olduğu hatırlatılarak ülkemizde, bu konudaki verilerin yetersiz olduğunu, şiddet ve istismarın nerede ve ne şekilde yaşandığının devlet tarafından bilemediği bir ortamda bu sorunların nasıl denetlenebileceği sorgulanıyor.  

Toparlanıyoruz Hareketi en temel haklardan olan çağdaş normlara uygun, ilgi, ihtiyaç ve yeteneğine göre eğitim alma hakkının ülkemizde karşılanmadığının ve eğitimin içeriğinin ve eğitim unsurlarının yetersizliğinin altını çiziyor.

Ülkemizin kanayan yarası olan suça itilen çocuklar konusunda ise ;

 “Çocuklar farkında olarak kimseye zarar vermez. Suça itilen çocuklar yetişkinler gibi cezalandırılamaz, özel yasalarla topluma yeniden kazandırılırlar. Bir çocuk suça itilmişse ona uygulanacak ceza yaşına ve gelişimine uygun, onun eğitimini engellemeyecek ve topluma yeniden kazandırılacak şekilde olmalıdır. Ülkemizde yıllardır programlarda söz verilen Çocuk Mahkemeleri, suça sürüklenen çocukların eğitilmesi ve topluma tekrar kazandırılmasını sağlayacak çağdaş bir yapı hala yoktur. Yasalarda bu konularda yapılması gereken düzenlemeler hala yapılmamıştır” deniliyor.

Hükümetin çocuk hakları konusunda verdiği vaatler ne durumda?

Toparlanıyoruz Hareketi ülkemizdeki durumu özetledikten sonra son kurulan CTPBG-UBP hükümetinin programında çocuklarla ilgili vaatlerin yerine getirilip getirilmediğini sorguluyor.

İlk olarak 2009 yılındaki hükümet programında yer alan bu “Çocuk Mahkemeleri Kurulacak” vaadinin geçen 6 yıllık sürede hala vaat olarak kaldığını, mevcut hükümetin bu konuda doğru söyleyip söylemediğinin de yaklaşık 9 ay sonra belli olacağı belirtiliyor.

“Samimi misiniz? Başlıklı yazıda ”Suça itilmiş çocuklarla ilgili çağdaş normlara uygun düzenlemeler 18 ay içinde yapılacaktır” vaadi hatırlatılarak 2013 hükümet programında olan bu vaat için henüz bir girişim olmadığı söyleniyor.

“Çocuk hakları ile ilgili olarak ILO standardına uygun düzenlemeler yapılması”; “Çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması, suça itilmesinin ve istismarının önlenmesi için etkin önlemler alınması” konularında da bu önlemlerin neler olduğu ve nasıl uygulanacağının belirsiz olduğuna vurgu yapılıyor.

 “Özel eğitim yasası” on sekiz ay içerisinde çıkarılacaktır” vaadinin de hatırlatıldığı yazıda bu vaadin gerçekleşmesi için neler yapıldığı sorgulanıyor.

“Çocuk haklarının tam ve uygulanabilir olabilmesi için yöneticilerin bu konuda samimi ve karalı olmaları gerekmektedir

Toparlanıyoruz Hareketine göre çocuk haklarının tam ve uygulanır olabilmesi için, yöneticilerin bu konuda samimi ve niyetli olmaları gerekmektedir.  Ülkemizde çocukların yeterli eğitim imkânına, sağlıklı yaşam imkanına, tehlikelerden korunma imkanına sahip olmadığına vurgu yapılırken madde bağımlılığının çocuk yaşa indiği, suça itilen çocuklar korunmak ve yeniden kazanılmak yerine yetişkinlerle aynı ortamlarda suça daha da yatkın hale gelme koşuluyla karşı karşıya olduklarının altı çiziliyor.

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyet alanlarını sunamadığımız çocuklarımızın, teknoloji bağımlığına itilerek kültürel ve sosyal kimliklere yabancılaştırılmakta ve bireyselleştirilmekte oldukları ve denetimlerin yetersizliği nedeniyle, çevre ve gıda aracılığıyla alınan zararlı etkenlerle kanser gibi hastalıklarla daha sağlıksız bir nesil yaratıldığı konusunda uyarı yapan Toparlanıyoruz Hareketi “tüm bunlara rağmen, siyasetçilerimizin 20 Kasım'da çocuk hakları konusunda çekinmeksizin ahkam kesmeye devam edeceklerine şahit olacağız. Bu nedenle, o gün için mesaj verecek söz söyleyecek tüm siyasilerimizden önce cevaplamalarını istiyoruz” diyor ve soruyor: “Samimi misiniz?”

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.