1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HÜKÜMETİ ŞEFFAF OLMAYA ÇAĞIRDI
HÜKÜMETİ ŞEFFAF OLMAYA ÇAĞIRDI

HÜKÜMETİ ŞEFFAF OLMAYA ÇAĞIRDI

Türkiye’den KKTC’ye getirilmesi projesi konusundaki anlaşmalar;

A+A-

CESURER: “ANLAŞMALAR HALKTAN GİZLENİYOR”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, hükümetin, Türkiye’den KKTC’ye elektrik getirilmesi projesi konusundaki anlaşmaları halktan gizlediğini iddia etti. Cesurer, Bilgi Edinme Hakkı (Değişiklik) Yasası ile ortaya konan demokratik anlayışla bu tutumun çelişki arz ettiğini savundu.

Cesurer tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şubat ayında, hükümet yetkilileri ile Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin Ankara’da üst düzeyde yapılan bir toplantıda, TC’den deniz altına döşenecek kablo ile elektrik getirilmesi yani, elektrik şebekesinin TC ve KKTC arasında enterkonnekte edilmesi konularını görüştüğü; bu görüşme esnasında varılan anlaşma veya anlaşmaların halktan gizlendiği iddia edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Elde edilen bilgilere göre, eğer doğru ise, üst düzey görüşmenin gündemi, doğal enerji kaynakları ve kablo ile elektrik getirilmesi projelerini kapsayan iki alanda devletlerarası anlaşma yapılmasına ilişkindi. Doğal enerji kaynakları ile ilgili olarak her iki devlet arsında üzerinde mutabık kalınan bir metin ortaya çıktı mı? Kablo ile elektrik getirilmesi konusunda bazı pürüzleri henüz gidermemiş olmalarına rağmen bu konuda da niyet birliktelikleri olduğu doğru mudur?”

CESURER: “FİZİBİLİTE RAPORU YOK”

Bu projenin mühendislik, ekonomi, risk ve siyasi sonuçları bakımından ele alınmaya ihtiyacı olduğunu belirten Cesurer, bu konuda, bağımsız uluslararası uzman kuruluşlara hazırlatılmış  bilimsel fizibilite raporu olmadığını iddia etti.

Cesurer, Malta ile Sicilya adası arasında elektrik hattı döşenmesi projesini örnek göstererek, başlangıçta öngörülen maliyetin aşıldığını belirtti. Cesurer, Türkiye’den KKTC’ye elektrik getirilmesi projesinin maliyetinin 180 milyon doları bulacağını ileri sürdü.

Cesurer, “Olası bir çözümden sonra doğal gaz olanağı ve çok daha ucuz elektrik üretme kapasitesi de söz konusu olabilecekken bu acele niye? Niye KKTC tarafı çözüm öncesinde alelacele doğal enerji kaynakları ile elektrik enerjisi konusunda devletlerarası anlaşma yapmaya zorlanmaktadır?” diye sordu.

Hükümetin fizibilite raporunun nerede olduğunu da soran Cesurer, “Hani halkın bilgi edinme hakkı vardır? Hani şeffaf olunacaktı?” sorularını da yöneltti.

Cesurer, ülkenin enerji politikalarının toplum yararına “Özerk KIB-TEK” bünyesinde oluşturulacak komisyonlarda teknik uzmanlar ile sendikanın görüşlerinden de yararlanılarak geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Cesurer, hükümeti daha şeffaf ve bilimsel çalışmalarla politikalar üretip uygulamaya, KIB-TEK’i özerkleştirecek yasal değişikliği gerçekleştirmeye davet etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.