1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. HURDA VE KARPUZ SATARAK GEÇİNİYORLAR
HURDA VE KARPUZ SATARAK GEÇİNİYORLAR

HURDA VE KARPUZ SATARAK GEÇİNİYORLAR

Hurda ve karpuz satarak geçiniyorlar

A+A-

Sıcakların basmasıyla Güzelyurt’tan gelerek Akova yakınlarında çadır kuran bir grup vatandaşımız, yıllardır sürdürdükleri geleneklerini değiştirmedi
 
İsmail VOLKAN

Yıllardır geleneklerini hiç değiştirmeyen bazı vatandaşlarımız, sıcakların basmasıyla göç yollarına düştü. Hemen her yıl birkaç aylığına Güzelyurt’tan göç ederek ekmeğini kazanabileceği açık alanlarda çadır kurarak yaşamaya başlayan bu vatandaşlarımızın şu andaki adresi Akova köyü yakınları.

Karpuz toplayıp satmak için bölgedeki zeytin ağaçlarının bulunduğu tarlalara çadır kuran gurbetler, hurda ticaretiyle de uğraşıyor.

60 yılı aşkın bir süredir atalarının yolunda giden bu vatandaşlarımıza, bazı bölgelerde patates ve şiş satarken de rastlamak mümkün.

Karpuz toplamak için 60 yılı aşkın süredir her yaz Akova bölgesinde kurdukları çadırlarda üç aylığına kamp yapan vatandaşlarımız, geçtiğimiz günlerde yine bölgeye taşındı.

Bir vatandaşımız, çadırda yaşamanın onların geleneği olduğunu ve elektrik olmadan da yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti. Yemeklerini de kendi yaktıkları ateşte pişirdiklerini anlattı.

Büyük bir çoğunluğun Güzelyurt ve bölgesinde yaşadığını anlatan vatandaşlar, Kıbrıs kültüründe önemli bir yere sahip olduklarını anlattı.

Günlük kazançlarının zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğinden yakınan vatandaşlar, geçimlerini, yaz aylarında karpuz, patates, kış aylarında da hurdadan sağladıklarını söyledi.

Geçmişte, "Gurbet" ya da "Çingene" olarak adlandırılan bu vatandaşlar, yerel yönetim veya merkezi hükümetin, meslek bulma, barınma, sağlık, eğitim gibi sorunlarına çözüm üretmekten uzak olduğunu belirterek, atalarından bu yana hep zorluklarla mücadele ederek yaşadıklarını kaydetti.

Kıbrıs

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.