1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İDAM KARARI ÇIKAN KIBRISLI TÜRK'ÜN AİLESİ İLK KEZ KONUŞTU!
İDAM KARARI ÇIKAN KIBRISLI TÜRK'ÜN AİLESİ İLK KEZ KONUŞTU!

İDAM KARARI ÇIKAN KIBRISLI TÜRK'ÜN AİLESİ İLK KEZ KONUŞTU!

İdam kararı çıkan Kıbrıslı Türk'ün ailesi ilk kez konuştu!

A+A-

Zehra Sığdeniz sitem etti

Havadis Gazetesi'nden Nadire Bahadi'nin haberine göre, Muhammet Ali Sığdeniz’in kız kardeşi Zehra Sığdeniz, Mehmet Tosun ve Muhammet Ali Sığdeniz’in Malezya’da idam edildiğine yönelik çıkan haberlere tepki gösterdi

Güney Kıbrıs’ta ikamet ettiği 2011 yılı içerisinde Dubai üzerinden Malezya’ya 8 buçuk kilo uyuşturucu madde sokmaya çalışırken yakalanan Muhammed Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun isimli Kıbrıslı Türklerin Malezya’da idam edildiği ile ilgili çıkan haberler tepkiye yol açtı. Muhammet Ali Sığdeniz’in kız kardeşi Zehra Sığdeniz, ailesi olarak kendilerine böyle ciddi bir olay ile ilgili resmi bir bilgi verilmediğini söyleyerek, abisi Muhammet Ali Sığdeniz’in idam edildiği ile ilgili asılsız haberleri gazete manşetlerinde okumaktan rahatsız olduğunu açıkladı

“Aileler düşünülmeden haber yapılıyor”

2011 yılından bu yana abisi Muhammet Ali Sığdeniz’in uyuşturucu ithali suçu ile ilgili Malezya yasalarına göre yargılandığını söyleyen Zehra Sığdeniz, abisi Muhammet Ali Sığdeniz’in idam edildiğine yönelik kendilerine bildirilen resmi bir bilginin bulunmadığını kaydetti. Abisi Sığdeniz ile ilgili bir süredir devam eden mahkemenin verdiği kararı ve Muhammet Sığdeniz ile Mehmet Tosun’un bazı gazete manşetlerinde verilen idam edildikleri yönündeki haberle sarsıldıklarını belirten Zehra Sığdeniz, “Haber yapılırken aileler hiç düşünülmüyor. Annem birkaç ay önce vefat eden babamın üzüntüsünü atlatamamışken, gazete ve internetlerde idam edildiklerine yönelik çıkan haberler bizi perişan etti” şeklinde konuştu.

Karar çıktı, uygulanıp uygulanmadığı araştırılacak

Aldıkları haberle bazı yetkililere ulaşıp Muhammet Ali Sığdeniz ile ilgili bilgi edinmeye çalıştıklarını belirten Zehra Sığdeniz, 15 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşen mahkeme kararınca idam cezasının verildiğini ancak bu uygulamanın hemen gerçekleşmeyip sığdeniz ile Tosun’un istinaf mahkemesi sürecinin olduğu bilgisine ulaştıklarını kaydetti. Evli ve 1 kız çocuğu olan Muhammet Ali Sığdeniz’in 2008 yılından beri Güney Kıbrıs’ta yaşadığı ve ailesi ile görüşmediği öğrenilirken, Zehra Sığdeniz abisi Muhammet Ali Sığdeniz’in her mahkeme öncesinde Mağusa’da yaşayan annesini aradığı ve en son 14 Nisan tarihinde abisinin annesini arayarak mahkemesi olduğunu, daha sonra yine arayacağını söylediğini kaydetti.

Malezya mahkemesi kararı temyiz edilecek

Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Malezya Mahkemesi tarafından. Kıbrıs vatandaşı olan Muhammet Ali Sığdeniz ile Mehmet Tosun’un idam cezasına çaptırılması hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Muhammet Osman ve Mehmet Uçaner Oktay’ın uyuşturucu suçundan Kasım 2011’de yakalandıkları günden beri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, diplomatik ve hukuki yardımla birlikte Malezya Makamlarına yönelik girişim yaparak hızlı ve koordineli biçimde hareket ettiğinin kaydedildi. Davanın sona ermesinin ardından15 Nisan 2015 tarihinde tutukluların mahkemece idam cezasına çarptırıldığının belirtildiği açıklamada mahkeme kararının temyiz edileceği ve ülkedeki AB Temsilciliği aracılığıyla nota verme olasılığının incelendiği bildirildi.

Rum Yönetimi Dışişleri: Gereken girişimler yapıldı

Rum Yönetimi (Kıbrıs Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığı, iki Kıbrıslı Türk’ün Malezya’da idama mahkum edilmesi ile ilgili yazılı açıklamaya yaptı. Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Muhammet Osman Sığdeniz ve Mehmet Uçaner Oktay için yapılan girişimler listelendi. Bakanlığın açıklaması şöyle: “Kıbrıs Cumhuriyeti iki vatandaşının Malezya’daki bir Mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldığı haberi ile ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı, Muhammet Osman ve Mehmet Uçaner Oktay’ın uyuşturucu suçundan Kasım 2011’de yakalandıkları günden beri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, diplomatik ve hukuki yardımla birlikte Malezya makamlarına yönelik girişim yaparak hızlı ve koordineli biçimde hareket ettiğini kaydetmektedir.  Özellikle, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ aşağıdaki hareketlerde bulundu:

- Sanıkların Malezya Mahkemesi önündeki savunması ile ilgili tüm masrafları karşıladı.
- Malezya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın dikkati, diplomasi yoluyla, konuya çekildi.
- Yeni Delhi’deki Yüksek Komiserliğin bir Yetkilisi, Malezya makamları ile temasta bulunmak ve tutuklularla görüşmek için altı kez o ülkeye gitti.
- Yeni Delhi’deki Yüksek Komiserlik aracılığıyla, tutuklulara çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mali yardımda bulundu.

Cumhuriyetin Konsolosu ile yaptıkları son görüşmede, tutuklular cumhuriyetin kendilerine sağladığı yardım ve destek için teşekkürlerini ifade ettiler.

Davanın görüşülmesi sona erdiğinde, 15 Nisan 2015 tarihinde tutuklular Mahkemece idam cezasına çarptırıldı. Söz konusu karar temyiz edilecek ve ülkedeki AB Temsilciliği aracılığıyla nota verme olasılığı incelenmektedir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.