1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İDDİALAR ASILSIZ ÇIKTI
İDDİALAR ASILSIZ ÇIKTI

İDDİALAR ASILSIZ ÇIKTI

Başsavcılık ve Interpol’ün raporlarını gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu,

A+A-

 

Başsavcılık ve Interpol’ün raporlarını gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, her ikisinde de organ nakli konusunda yasadışı duruma rastlanmadığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu ancak bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis’e geri gönderdiği doku ve organ naklini düzenleyen yasanın henüz kendisine geri gelmediğini, gelirse imzalayacağını söyledi. “KKTC’de gerek devlette, gerekse özelde organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur” diyen Eroğlu, bu şekilde, dünyadaki gelişmelerin takip edildiği mesajının, dünyaya verilmiş olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, Kıbrıs Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ve beraberindeki heyeti kabul etti.

BESİM: 'İNSAN YAŞAMINI KURTARAN BULUŞ'
Kabulde konuşan Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Organ Nakilleri ve Organ Yasası ile ilgili görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak ve destek istemek amacıyla ziyaret ettiklerini belirtti. Organ naklinin, insan yaşamını kurtaran, kalitesini artıran bir buluş olduğunu söyleyen Besim, ancak bu konunun çok fazla suiistimal edildiğini kaydetti.

Dünyada bu konuda neler yapıldığıyla ilgili bilgi veren Besim, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki 1991 yılındaki toplantısında, dünyayı organ naklinde yaşanabilecek sıkıntılara, organ ticaretine karşı uyardığını söyledi. KKTC’de organ nakline ilişkin ilk yasanın 1991 yılında çıkarıldığını belirten Besim, bu yasanın altyapı ve diğer alanlarda yeterli olmadığını, bunun üzerine yeni bir yasa için 6 yıldan beri çalışmalar yapıldığını anımsattı.

Bu yasanın ikinci kez Cumhuriyet Meclisi’nde tartışıldığını söyleyen Besim, dünya şartlarına, medikal etiğe uygun olarak, yasal zeminin sağlam olduğu şartları sağlayıp organ nakline başlanmasını istediklerini vurguladı. Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan bu konuda, Meclis’i motive etmesini istedi.

Yasa geçtikten sonra, nakil yapılması görüşünde olduklarını söyleyen Besim, basın üzerinden bu konunun konuşulması, siyasallaştırılmasından rahatsızlık duyduklarını kaydetti.
Tabipler Birliği’nin Etik Kurul oluşturduğunu açıklayan Besim, bu kurulun yasa geçene kadar denetim görevi üstleneceğini belirtti. Besim, yasanın en kısa sürede çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

EROĞLU: 'HÜKÜMET İÇ TÜZÜK VE ANAYASAYA GÖRE HAREKET ETMİYOR'
Cumhurbaşkanı Eroğlu da yaptığı konuşmada, “Bir doktor olarak günün birinde ülkemizde de organ nakli yapılacağına inandığım için, 1991’de, o günün koşullarına göre bir yasayı meclisten geçirmiştik” dedi. O yıllarda ülkemizde organ nakli yapmaya hazır hastanelerin bulunmadığını anımsatan Eroğlu, şimdi hükümetin yeni bir organ nakli yasası yaptığına dikkat çekti.

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“İlk önce şunu söylemeliyim ki; Cumhuriyet Meclis’imiz veya hükümetimiz ne iç tüzüğe göre hareket ediyor, ne de Anayasa’ya göre hareket ediyor. Cumhurbaşkanları, Anayasa ve iç tüzük gereği bazı yasaları incelemek, inceletmek ve eğer iadesi gerekirse; yani Anayasa’ya veya yasalara aykırılık içerirse, bir daha görüşülmek üzere meclise gönderme hakkına sahiptir. Bir ara vergilerle ilgili bir yasa geldi. Anayasa’ya aykırılık bulunduğu için, bir daha görüşülsün diye geri gönderdim. Yine Anayasa gereği, en geç bir ay içerisinde bu yasa meclisten Cumhurbaşkanına geri gönderilmelidir. Cumhurbaşkanı’nın iade ettiği bir yasa meclise geldiği zaman, ivedi yasaların önüne geçer ve 15 gün içerisinde görüşülüp Cumhurbaşkanlığına gönderilmesi gerekirken, arkadaşlar görüşmüyorlar. 1 hafta içerisinde komisyon bu yasa görüşmezse, Meclis Başkanı, komisyonda görüştürmeden genel kurulda görüştürme yetkisine de sahiptir. Bunlar yapılmadı. Ne yapıldı? Bakanlar Kurulu’nda yasa gücünde kararname çıkarıldı.Ş imdi bu Organ Nakil Yasası’nı da bana bir hafta, bilemediniz 15 gün içerisinde görüşüp iade etmeleri gerekirken, gazetelere reklam oldu.

“İYİ NİYETİMİ İSTİSMAR EDİYORLAR”
Ben arkadaşları uyardım ve bir soru sordum. Niye 5 yıl yapılmayacak? Bu sorunun cevabını da verirseniz, çok memnun olurum dedim. O yüzden bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdim. 2 ay oluyor. Bildiğim kadarıyla komisyon bu konuyu görüşmeye başladı. Birinci toplantıyı yaptılar. İkinci toplantıyı bu günlerde yapacaklar. Bana gelirse, değiştirilmiş veya mevcut şekliyle ben bu yasayı imzalayacağım. Benim iki alternatifim var. Ya meclise iade ederim ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderirim. Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiğim zaman en erken 45 gün sonra yasa meclise oradan da bana gelir. Dolayısıyla ben kısa yolu seçiyorum ama arkadaşlar benim iyi niyetimi istismar ediyorlar.”

“YDÜ DAHA ÖNCE YAPAY KALP NAKLİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”
Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı, böyle bir yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Bu konunun içerisine biraz da iç siyasetin girdiğinin altını çizen Eroğlu, “Şimdi bir önceki hükümet bildiğim kadarıyla mevcut üniversiteye organ nakli yapabilirsiniz diye bir yazı göndermiş. Benim o yazından haberim yoktu. Tabii gazetelerden ve ilgili yerlerden öğrenmiş olduk” dedi. Hatta YDÜ Hastanesi’nin yapay kalp nakli yaptığını da anımsatan Eroğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
“Böbrek nakli yapsınlar diye bir kişi de YDÜ hastanesine gönderildi. Ama ya verecek olanın ya da alacak olanın vazgeçmesi nedeniyle böbrek nakli olmadı. Dolayısıyla, gerek devlet hastanesinde, gerekse de özel bir hastanede organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur. Biz de dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz mesajını dünyaya vermiş oluruz. Ama burada, ben biraz kibar davrandım. Herhalde dil sürçmesidir dedim. Sayın Bakan’ın ‘organ mafyası var. Şüpheleniyorum’ demesi ve İnterpol’den soruşturma başlatması, bir kere adımızı uluslararası alanda zedelemiştir. Sanki bizde organ mafyası varmış gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Ben ondan dolayı da rahatsız oldum ve nezaket kuralları içerisinde bir açıklama yaptım.”

'BAZI GENÇ MİLLETVEKİLLERİNİN BENİ SUÇLAYARAK YAZI YAZMASI ONUN AYIBIDIR”
Yasanın, komisyonda görüşülüp kendisine gelmesi durumunda imzalayacağını belirten Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, komisyon başkanıyla da görüştüğünü ve yasanın istismar edilmeden bir en evvel kendisine gönderilmesini istediğini söyledi.
Bu konuda Tabipler Birliği’yle aynı fikirde olduğunu belirten Eroğlu, “Benim ülkede organ nakli yapılmaya başlanması da benim iftiharımdır” dedi. Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:
“Meclis Başkanı, komisyonu geçip genel kurulda görüştürüp bana yollayabilir. Bu kadar imkan ve kolaylıklar varken, bunun gazetelere dökülmesi ve bazı genç milletvekillerinin beni suçlayacak şekilde yazılar yazması, bana göre onun ayıbıdır.”

“SAVCILIK VE İNTERPOLUN RAPORLARINA GÖRE MAFYA YOK”
Kabulde bir gazetecinin “Organ nakli konusunda Interpol raporundan söz ediliyor. Sizin bir bilginiz var mı? Şeklindeki soruya ise Eroğlu, Cumhurbaşkanı olarak bu konuları takip ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Savcılığa araştırma yapması emri verildiğini belirterek, “Başsavcılık da polis aracılığıyla gerekli araştırmasını yapmıştır. Raporunu hazırlamıştır. İnterpol’den görüş istemişlerdir ve rapor gelmiştir. Her iki rapora göre de, Kıbrıs’ta yasa dışı bir şey olmadığı ortaya çıkmıştır. Yani organ nakli mafyası olmadığı net bir şekilde oraya çıkmıştır. Her zaman bu gibi olayların takip edilmesi doğaldır. Kendi kendimize problem yaratmadan gerekli çalışmaları ve araştırmaları yapmalıyız. Önce bir şeyin olduğuna emin olacağız, ardından da açıklama yapacağız. Aksi durumda yanlış mesajlar verilmiş olur” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.