1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İDRAR KAÇIRMA SEBEPSİZ DEĞİL
İDRAR KAÇIRMA SEBEPSİZ DEĞİL

İDRAR KAÇIRMA SEBEPSİZ DEĞİL

İdrar Kaçırma Sebebsiz Değil

A+A-

 Kişinin idrarını istemli veya istemsiz olarak tutamama durumunun idrar kaçırma olarak adlandırıldığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Sarıer, idrar kaçırmanın hem yaşam hem de sağlık kalitesini bozabilen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.  
 
  “STRES TİPİ HASTA, FARKINDA OLMADAN İDRAR KAÇIRIR”
 
  İdrar kaçırmanın 5 farklı tipi olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Sarıer, “Klinik olarak görülme sıklığı açısındansa stres ve sıkışma tipi olmak üzere iki tip idrar kaçırma vardır. Stres tipi idrar kaçırmada hasta; öksürünce hapşırınca, gülünce, ayağa kalkınca yani karın içi basıncı arttıran durumlarda farkında olmadan idrar kaçırır. Özellikle doğumlara ya da yaşa bağlı olarak leğen kemiği içerisinde mesaneyi asılı tutan kaslarda bir deformasyon meydana gelir. Bunun sonucunda öksürme, hapşırma gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda mesane üzerinde baskı artar. Böylece hasta farkında olmadan idrar kaçırır” diye konuştu.
 
  “İDRAR KAÇIRMA TİPLERİNİN TEDAVİLERİ DE FARKLIDIR”
 
  Sıkışma tipi idrar kaçırmadaysa hastanın idrarı geldiğinde idrarını tutmak istediğini ama tuvalete yetişemeden tutamama durumu yaşadığını söyleyen Op. Dr. Sarıer, idrar kaçırma tipini bilmenin önemli olduğunu söyleyerek, “Tedavi algoritmasının düzenlenmesinde idrar kaçırmanın tipinin belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü daha önce bahsettiğim bu iki tip idrar kaçırmanın tedavileri tamamen farklıdır. İdrar kaçırma tipinin belirlenmesi sırasında iyi bir fizik muayene, laboratuvar analizi, ürodinami ve gerekirse mesane içerisine kamerayla bakılması teşhisin doğru konulabilmesi için gerekmekte” dedi.
 
  Op. Dr. Sarıer sözlerine şöyle devam etti: “Stres tipi idrar kaçırması olan hastalara bugün için ilk seçenek cerrahidir. Urge tipi idrar kaçırmada ise ilk seçenek ilaç tedavisi olmalıdır. Stres tipi idrar kaçırmada bugün için kadın yolundan yaklaşım altın standardı oluşturmaktadır”.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.