1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İFLASIN PROJESİ...
İFLASIN PROJESİ...

İFLASIN PROJESİ...

Lefkoşa’da hayata geçirilen “1. Etap Asmaaltı Yayalaştırma Projesi” halkın ayağını çarşıdan kesti, esnaf ise iflasın eşiğine geldi. Çarşı yayalaştı, esnafın tadı tuzu kalmadı;

A+A-

Başkent Lefkoşa’da kasım ayında “Her Kültür Kendi Yolunda Yürür” sloganını ile ilk etabı hayata geçirilen “Asmaaltı Yayalaştırma Projesi” bölgede faaliyet gösteren esnafın işlerini olumsuz etkiledi.

Çarşının yayalaştırıldığından beri siftah yapamadan dükkan kapattıklarını söyleyen bazı esnaflar, projeden geri adım atılmadığı taktirde hem Asmaaltı’nda hem de Arasta Çarşısı’nda birçok iş yerinin kısa zaman sonra kepenk indireceğini kaydetti.

Öte yandan projenin ne yayaya ne de esnafa hizmet etmediğini öne süren esnaf, ayrıca projenin altyapı sorunu çözülmeden hayata geçirilmesinin de mantıksız olduğunu iddia etti.

Çarşı esnafı şikayet etti, taleplerini sıraladı

“Asmalatı Yayalaştırma Projesi” ile ilgili düşüncelerini anlatan esnaflar, yolun trafiğe kapatılması ile birlikte bölgedeki güvenlik sorununu iyice derinleştiğini kaydetti.

Esnaflar, “4 kazık çakıldı, yol trafiğe kapatıldı. Ancak bölgede halen daha tek bir aydınlatma direği bile yok. Akşam saat 18.00 deyince bölge zifiri karanlık. Yol trafiğe kapandığından polis bile devriye gezemiyor. Ambulans veya itfaiye ise bölgeye kesinlikle giremez. Hem canımız hem de malımız tehlikede” dedi.

Projenin yeniden gözden geçirilmesini isteyen bazı esnaflar, eğer projeden geri adım atılmayacaksa en azından akşam saat 18.00’den sonra olası bir yangın, hırsızlık veya hastalık durumunda kamu hizmet araçlarının bölgeye girebilmeleri için yolun trafiğe açılmasını istedi.
Bazı esnaflar ise Girne Çarşısı’nı örnek göstererek “Amaç yayaya daha çok yol hakkı vermek ise yol tek araç geçecek şekilde daraltılarak, kaldırımlar genişletilsin. Ama trafik tamamen kapatılmasın” dedi.

Projenin ne yayalara ne de esnafa hiçbir şekilde hizmet etmediğini savunan esnaflar ise tamamen geri adım atılmasını istedi.

Çarşı esnafı ne dedi? Çarşı esnafı ne dedi? Çarşı esnafı ne dedi? Çarşı esnafı ne dedi?

Osman Sakallı: Tanık olduğum en saçma proje

“Yayalaştırma Projesi, gördüğüm en saçma projedir. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde çarşıların yayalaştırıldığını söylediler. Ama o ülkelerde çarşıda güvenli toplu taşımacılık var. Bizimkiler de şeytanların bile geçmediği bölgeyi yayalaştırdılar. Proje hayata geçmeden önce zaten işlerimiz düşüktü, şimdi tamamen bitti. Öte yandan dünyanın hiçbir yerinde altyapısı olmayan bir bölge yayalaştırılmamıştır ama bizde bu da oldu.

4 tane kazık çaktılar yayalaştık dediler, bunu ben de yapardım. Bölgede ya bir yangın olsa veya birine bir şey olsa itfaiye ve ambulans nasıl girecek içeri düşündüler mi? En azından akşam 18.00’den sonra yolu trafiğe açsınlar. Bölge zaten karanlık, yayalaştırıldığı için polis de devriye gezemiyor. Çarşının güvenliği nasıl korunuyor veya korunacak?”


Ersoy Bullici: Alacaklılar bile çarşıya ayak basmaz oldu

“Perişan durumdayız. Zaten ülkede mevcut olan ekonomik krizden ötürü azalan işlere bir darbe de yayalaştırma projesinin hayata geçmesiyle geldi. Siftah yapmadan dükkan kapatır olduk. Yetkililer çarşının durumunu fark edip de bir an önce kararlarından dönmezlerse her şey daha da kötüye gidecek ve artık bu sorunlar baki olacak. İnsanlar artık bölgeye değil alışveriş yapmak için para almaya bile gelmiyorlar.

Benden hizmet karşılığı aylık rutin ödenen bir firma var ve çarşı yayalaştırıldıktan sonra para almak için bile gelmediler. En son para almaya gelen firma yetkilisi bir daha kendisinin bu bölgeye gelmeyeceğini söyledi, bundan sonra parayı ofislerine ulaştırmamızı istedi. Bir de biz projeye karşı çıktığımızda yetkililer bize zaten bizim işimizin bu çarşıya uygun olmadığımızı ve konsept değiştirmemizi istediler. Ben bu çarşıda 70 yıldır bu işi yapıyorum. Bu yaptıkları çok ayıp. Üzgünüz ve yayalaştırmaya da karşıyız.”


Bülent Aksoy: Turiste yol açarken yerli halka kapattılar

“Arasta Çarşısı, Lefkoşa’nın tarihi çarşısıdır. Eskiden yerli halk, tüm alışverişini Arasta Çarşısı’ndan yapardı. Rumlarla yakınlaşacağız diye açılan Lokmacı Kapısı’ndan KKTC’ye geçen turist için çarşıyı trafiğe kapattılar, kısacası turistler için yerli halka yol kapattılar. Ama turistin de artık çarşıya faydası yok. Yayalaştırma Projesi katkı sağlamadığı gibi zarar getirdi. Bu proje tarihi Arasta Çarşısı’na yapılabilecek en büyük yanlıştı. Çarşıyı korumamız gerekirken öldürmek için para döktük. Üstelik projenin gerisinde alt yapı yok. Çarşıda aydınlatma yok. İş yerlerimiz 18.00’den sonra Allah’a emanet. Öte yandan çarşıda bir tuvalet bile yok. Bence öncelikli çözümlenmesi gereken sorunlar bunlardır ve yayalaştırmaktan çok daha önemlidir.”


Hasan Çıraklı: Proje yeniden gözden geçirilmelidir

“Arasta Çarşısı’na araçlı girişin Yayalaştırma Projesi kapsamında kapatılması ile birlikte çarşının yerli halk ile olan bağı tamamen koptu. Eskiden de işlerimiz düşüktü ama en azından bir iki kişi de olsa halk geliyor bir geziyor gidiyordu. Şimdi ise biraz turist geliyor onlar da ne yazık ki, alışveriş yapmıyor. Esnafın hali perişan. Projenin bir an önce tekrardan ele alınması gerekir diye düşünüyorum. Aksi halde gerek Asmaaltı’nda gerekse Arasta Çarşısı’nda esnaflar birer ikişer kepenk indirecekler ve yıllara meydan okuyan tarihi çarşı kapanacaktır.”


Sedat Mete: Şikayetimiz çok, derdimiz büyük

“Çarşı yayalaştırıldığından beri esnaf, işsizlikten perişan oldu. Zaten düşük olan işlerimiz iyice dibe vurdu. Bölgede bir kere alt yapı yok. Altyapı olmadan yayalaştırmak ne kadar doğrudur sizler yapın hesabını. Arasta Çarşısı zaten her geçen gün yok oluyor. Yayalaştırılma ile birlikte yerli halkın ayağı çarşıdan kesildi. Turist de zaten artık alışveriş yapmıyor.

Öte yandan biz yayalaştırmadan şikayet ettikçe yetkililer hemen yolun bir kısmının trafiğe açık olduğunu belirterek savunmaya geçiyor. Öyle ama trafiğe açık olan yolları kim biliyor. Demirleri çaktılar gittiler ne yol çizgileri yapıldı ne de tabelalar belli. Belediyecilik hizmeti bile ağır aksak. Dükkanlarımızın önünü kendimiz temizliyoruz. Şikayetimiz çok, derdimiz büyük. Proje en kısa zamanda gözden geçirilmelidir.”


Erkan Özdoğan: Girne örnek alınabilirdi

“Yayalaştırma Projesi hayata geçti, çarşı esnafının işleri Allah’a şükür bozuldu. Mevcut vaziyetten kesinlikle memnun değiliz. Ayrıca yayalaştırma demek bir yandan yolda yayaya yer açarken diğer yandan çarşıyı ya da o bölgeyi öldürmek demek değildir. Yayalaştırmanın bir örneği Girne çarşısında var. Girne’de ne yaptılar, yolu bir araç geçecek şekilde daralttılar, kaldırımları ise mümkün olduğunca genişlettiler.

Eğer amaç yayanın yolda yerini genişletmekse Lefkoşa’da da Girne çarşısında yapılan gibi bir şey yapılabilirdi. Eskiden de işlerimiz çok iyi değildi ancak güneşli havalarda insanlar çıkar bir çarşıya gelirdi. Yayalaştıracağız dediler ne alt yapı yaptılar ne de bölgeye insan çekecek herhangi bir etkinlik. Üç beş demir çaktılar bir de simit arabası koydular. Olan biten her şey bu.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.