1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İHALE KRİZİ!
İHALE KRİZİ!

İHALE KRİZİ!

Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan protokol, müteahhitlerin tepkisine neden oldu!

A+A-

Müteahhitler, Ankara’da açılan ihalelere tepki gösterdi:

'ŞARTLAR EŞİT DEĞİL'

Vakıf eserlerinin restore edilmesine yönelik Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan protokol, müteahhitlerin tepkisine neden oldu, Vakıflar Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal ise “Müteahhitlerimizin hassasiyetini anlıyoruz, ancak, eğer bizim mali kaynağımız yoksa ve kültürel mirasımızın korunması için önümüze böyle bir şans çıkmışsa, değerlendirmemiz gerekir” dedi.

Protokol, vakıf eserlerinin yenilenmesine yönelik proje kapsamında ihalelerin Ankara’da açılmasını ön görüyor.

Müteahhitler ise “İhalelerin Ankara’da açılması”nı içeren protokolle birlikte, sektördeki diğer bazı sorunları da gerekçe göstererek eylem başlattı, devlet ihalelerine katılmıyor.

Müteahhitlerin bir kısmı, örgütlerinin aldığı karar gereği devlet ihalelerine katılmazken, 28 Ocak’ta araçlı eyleme hazırlanıyor.


Kayıtsız ve denetimsiz müteahhitliğin önüne geçilemediğini, yabancıların mülkiyet edinme sürecindeki yetki karmaşasının sürdüğünü, mahkeme kararına rağmen firmaların belediyelerden haklarını alamadığını ve Şehir Planlama Dairesi kaynaklı sorunların devam ettiğini de öne süren müteahhitler, sorunlarına çözüm istedi.


Müteahhitler: “Ankara’daki ihaleleri kazanmak zor”

Yenidüzen, sektördeki sıkıntılar ve alınan eylem kararı ile ilgili müteahhitlerle görüştü.

Korman Construction Ltd Direktörü Güney Çerkez, Ankara’da çıkılacak ihalelere yerli müteahhitlerin katılmalarının imkansız olduğunu, ihale şartlarının çoğu zaman yerine getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Noyanlar Construction Satış Pazarlama ve Şirket Müdürü Erman Esentuna ise birliğin eylem kararını desteklediklerini belirterek, sektörde birçok sıkıntının bulunduğunu, özellikle yabancı uyruklu kişilerin mal alımı ile ilgili sürecin yavaş olduğundan bahsetti.

Öte yandan Döveç Construction Ltd direktörü Burçin Döveç, sektörde yasal boşlukların bulunduğunu vurguladı. Kıbrıslı Türk müteahhitlerin Ankara’da açılacak ihalelere katılarak, kazanmasının oldukça zor olduğuna değinen Döveç, eşit şartların yaratılması gerektiğini dile getirdi. Bunun yanı sıra görüş almak için aradığımız Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof Dr İbrahim Benter’e ise ulaşılamadı.

-----------------------------------------------------

Müteahhitler ne dedi?

Çerkez: “ Müteahhitlerimizin Ankara’da çıkılacak ihaleye katılmaları imkansız”

Korman Construction Ltd Direktörü Güney Çerkez, Ankara’da çıkılacak ihalelere yerli müteahhitlerin katılmalarının imkansız olduğunu, ihale şartlarının çoğu zaman yerine getirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

“Ülkemizde çıkılacak ihaleye yerli müteahhitler katılabilir. Gerektiği takdirde, yurt dışından hizmet alımı satın alınabilir. Ancak Türkiye’de çıkılan ihaleye Kıbrıslı müteahhitler katılmaları imkansız” diyen Çerkez, Avrupa Birliği’nin Vakıflar İdaresi’ne ait tarihi eserlerin restorasyon ihalelerini Kuzey Kıbrıs’ta çıktığını hatırlattı.

Çerkez, sözlerini şöyle sürdürdü: “böyle bir adıma daha geniş açıdan bakmak gerekiyor. Yerli müteahhitlerde gerekli tecrübe yoksa işi nasıl öğrenecekler? İhalelere eğitici gözüyle bakmak şart”

Çerkez, birliğin uzun süredir hükümet ile uzlaşı arayışı içerisinde olduğunu da belirterek, sektördeki sıkıntıların çözülemediğini kaydetti.

İhalenin Ankara’da açılmasını gerektirecek çok ciddi bir sebep olmaması halinde Kuzey Kıbrıs’a daha fazla iş imkanı yaratılması gerektiğini savunan Çerkez, bu durumun tersinin yapılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Müteahhitler Birliği Yasası’na göre birliğin ‘boykot’ kararı alabileceğine, alınan karara ise tüm üyelerin uymak zorunda olduğuna da değinen Çerkez, 

Esentuna: “Yabancıların mal alımı ile ilgili süreç yavaş”

Öte yandan Noyanlar Construction Satış Pazarlama ve Şirket Müdürü Erman Esentuna, birliğin eylem kararını desteklediklerini ve katkıda bulunacaklarını belirtti.
Esentuna, sektörde birçok sıkıntının yer aldığını aktardı. Özellikle yabancı uyruklu kişilerin mal alımı ile ilgili sürecin yavaş olduğundan bahseden Esentuna, bazı başvuruların onaylanmadığını, bu konuda müşterilerine açıklama yapamadıklarını kaydetti.

Döveç: “Eşit şartlar yaratılmalı”

Döveç Construction Ltd direktörü Burçin Döveç sektörde yasal boşlukların bulunduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türk müteahhitlerin Ankara’da açılacak ihalelere katılarak, kazanmasının oldukça zor olduğuna değinen Döveç, eşit şartların yaratılması gerektiğini dile getirdi.

Döveç, “Yerli müteahhitlerin, Türkiye’deki ihalelere katılması ve kazanması çok zor. Şirket kurmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra ülkenin yabancı yatırımcılar için cezp edici hale gelmesi gerektiğini söyleyen Döveç, müteahhitlerin önünü açacak, yabancıların mal alımını kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğini savundu.

Döveç,  eşit şartlarda rekabet olanaklarının yaratılmasının önemine de değinerek, birliğin aldığı eylem kararına destek belirtti.

----------------------------------------------------------------

Vakıflar İdaresi Başkanı Rauf Ersenal: “Kültürel mirasımız için önemli bir fırsat, Ankara’da ihale mevzuat gereği”


Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında bir protokol imzalandığını belirterek, “Bu protokolün içeriği vakıf eserlerinin yenilenmesine yöneliktir ve tarihi dokumuzun korunmasına yönelik çok ciddi bir ihtiyaç karşılanacaktır” dedi.

“Bu işbirliği önemli bir toplumsal kazanım doğuracaktır” diyen Ersanal, ihalelerin Lefkoşa’da açılmasının önemli olduğunu, ancak, söz konusu projeyi finanse edecek Türkiye Vakıflar İdaresi mevzuatının buna imkan vermediğini söyledi.

Rauf Ersenal, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Vakıf eserlerinin restoresine hükümetler arası bir protokol imzalanmıştır. Tüm mali kaynak da Türkiye’den verilecektir. Türkiye’de Vakıflar İdaresi’nin bütçesi tümüyle kendi

mevzuatına bağlı olduğu için bu yöndeki ihalelerin Ankara’da açılması protokole girmiştir. Bu kaynağı kullanabilmemiz için başka bir seçenek sunulmamıştır. Türkiye Vakıflar İdaresi’nin mevzuatı gereği Lefkoşa’da ihale açma şansı yoktur, bize söylenen bu olmuştur. Burada söz konusu olan sadece ilgili protokolle ilgili bir uygulamadır. Diğer tüm yatırımlarımızın ihaleleri Kıbrıs’ta açılmaktadır. Surlariçi yıkılıyor, bu önemli tarihi dokuyu restore etmeye yönelik bizim mali kaynağımız yoktur ve böylesi bir teklifi de elimizin tersiyle itmek doğru olmayacaktır. Burada toplumsal bir kazanım söz konudur.

Eğer böylesi önemli bir toplumsal kazanım varsa ve Türkiye Vakıflar İdaresi’nin mevzuatı gereği önümüzdeki seçenek de buysa, saygıyla karşılamak gerekir. Müteahhitlerimizin hassasiyetini anlıyoruz, ancak, eğer bizim mali kaynağımız yoksa ve kültürel mirasımızın korunması için önümüze böyle bir şans çıkmışsa, değerlendirmemiz gerekir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum