1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİ GARANTÖR GÜCÜN AÇIKLAMASI GÜNDEME OTURDU!
İKİ GARANTÖR GÜCÜN AÇIKLAMASI GÜNDEME OTURDU!

İKİ GARANTÖR GÜCÜN AÇIKLAMASI GÜNDEME OTURDU!

RUM BASINI TÜRKİYE’NİN MÜZAKERELERE İLK KEZ BU KADAR AKTİF KATILACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ

A+A-

RUM BASINI TÜRKİYE’NİN MÜZAKERELERE İLK KEZ BU KADAR AKTİF KATILACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ

MÜZAKERECİLERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMEYİ RUM YÖNETİMİ İSTEDİ, YUNANİSTAN ARACI OLDU, TÜRKİYE KABUL ETTİ

TÜRKİYE’NİN ÜYELİK MÜZAKERELERİNDE, KIBRIS KÖKENLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ HATIRLATILARAK KOLAYLIK VAADİ

VENİZELOS DURUMU KASULİDİS’E BİLDİRDİ

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Yunan dengi Evangelos Venizelos’un dün gece New York’ta gerçekleşen görüşmesine, iki garantör gücün Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının müzakerecileriyle görüşmeye hazır olduğunun açıklanması Güney Kıbrıs’ın gündeminde de ön sıralara yerleşti.

Politis “Türkiye’yle De Diyalog Açılıyor... Davutoğlu ve Venizelos Müzakerecilerle Görüşecek... Maraş’la İlgili Plan Gündemde Üst Sırada” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Davutoğlu ve Venizelos’un, Kıbrıs’taki iki toplumla doğrudan görüşmelerini de kapsayan yeni bir müzakere tipini başlatmaya hazır olduklarını kamuoyuna açıkladıklarını yazdı.

Türkiye’nin ilk kez Kıbrıs sorununun çözüm müzakeresine bu kadar doğrudan katılmakta olduğuna dikkat çeken gazete Ankara’nın, Maraş’la ilgili fikirler hazırlamakta olduğu yolundaki bilgilerin artmakta olduğuna da işaret etti.

Gazete “Müzakereciler Artık Türkiye ve Yunanistan’la Konuşacak” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

“Türkiye ve Yunanistan Dışişleri bakanları artık Kıbrıs’taki iki tarafın müzakerecileriyle doğrudan görüşme yapacak. Bu esasen, Türkiye’nin ilk kez müzakerelere bu kadar aktif katıldığı anlamına geliyor. Kıbrıs Rum tarafının Maraş’la ilgili önerisi, kapalı Maraş’la ilgili bazı fikirler üzerinde çalışıyor görünen Türkiye de dâhil bütün tarafların gündeminin en üst sırasında bulunuyor.

ERTUĞ YUNANİSTAN’LA, MAVROYANNİS DE ANKARA’YLA GÖRÜŞECEK

Edindiğimiz bilgilere göre iki taraf  Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıslı Türk müzakereci Osman Ertuğ’un da Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşme yapacağı konusunda anlaştı.

Venizelos, BM’deki Yunanistan Daimi Temsilciliği’nn Basın Bürosu ve İletişim Ofisi’nde gerçekleşen görüşme sonrasında soruları yanıtlarken “Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri de ele aldık. Sayın Davutoğlu Sayın Downer’la görüşme fırsatı buldu. Ben de Sayın Downer’ın ziyaretini kabul edeceğim” dedi ve şöyle devam etti:

“Kıbrıs hükümeti bizden Kıbrıslı Türk müzakereciyle görüşmemizi istedi. Biz görüşmeye hazırız. Tabii Türk hükümeti de Kıbrıslı Rum müzakereciyle görüşmeyi kabul ederse’ dedi. Kıbrıs hükümetinin Maraş’la ilgili önerisi aracılığıyla yaratmaya çalıştığı yeni hareketliliğe işaret ederken de ‘Bu çok önemli, Kıbrıs sorununda ivme yaratılmasına katkı koyacak yeni bir müzakere unsurudur’ ifadesini kullandı.

İki Bakan Kıbrıs sorunu dışında Suriye ve Mısır’daki durumu da ele aldı.  Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü işbirliğinin nasıl yorumlandığı sorusuna karşılık ise Venizelos, ‘Sayın Davutoğlu içeriği ve görüşmenin niteliği hakkında bilgi istedi’ dedi. Türk muhatabına bölgedeki ülkeler arasında var olan diğer birçokları çerçevesinde bir işbirliği oluşumu olduğunu söylediğine işaret etti ve şunları ekledi:

‘Biri (işbirliği oluşumu) ötekini ortadan kaldırmıyor ve hiçbiri hiç kimsenin aleyhine değildir. Biz geniş ölçekli işbirliklerine açığız. Türkiye’yle uluslar arası hukuk çerçevesinde iyi ilişkimiz vardır.”

Fileleftheros haberi “Yunanistan-Türkiye’nin Katılımı Anlaşması... Mavroyannis Ankara’ya Ertuğ Da Atina’ya... Venizelos-Davutoğlu Gündeminde Maraş Da... Yunanistan Dışişleri Bakanı Kıbrıs Dışişleri Bakanı İle Telefon Görüşmesi Yaptı” başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı.

MÜZAKERECİLERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMEYİ RUM YÖNETİMİ İSTEDİ, YUNANİSTAN ARACI OLDU, TÜRKİYE KABUL ETTİ

Gazete New York’ta dün gerçekleşen Davutoğlu-Venizelos görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’un Atina’da, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in de Ankara’da kabul edilmesi anlaşmasına varıldığını yazdı, şu detayları verdi:

“Bu gelişmeyi Yunanistan aracılığıyla Lefkoşa talep etti. Lefkoşa Türkiye’nin Kıbrıs sorununa aktif katılımını istiyor. Aynı zamanda Lefkoşa ezelden beridir, Kıbrıs sorununun uluslar arası yönlerini Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti olarak görüşmek istiyordu.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Ancak bu gelişme ile bazı meseleler ortaya çıkıyor. Türkiye’ye gidecek olan Kıbrıslı Rum müzakereci Ankara’ya istediği zaman gidebilecek mi? Kıbrıs Rum toplumunun temsilcisi olarak Kıbrıs sorununun uluslar arası yönlerini mi yoksa iç yönlerini mi (görüşecek)? Bu gelişme Ankara tarafından nasıl ortaya konulacak?  Bilgi sahibi bir kaynak Kıbrıslı Rum müzakerecinin Ankara’da, Türkiye’yi ilgilendiren bütün konuları (güvenlik, toprak, v.b.) görüşeceğini söyledi.

İki Dışişleri bakanının 30 dakika süren baş başa ve devamında bürokratların katılımıyla devam eden görüşmelerinde Maraş konusu da ele alındı. İyi bilgi sahibi bir kaynağa göre Ahmet Davutoğlu Anastasiadis’in önerisini ne kabul etti, ne reddetti ne de yorumladı.

TÜRKİYE’NİN ÜYELİK MÜZAKERELERİNDE, KIBRIS KÖKENLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ HATIRLATILARAK KOLAYLIK VAADİ

Görüşme gündeminde Yunanistan’ın beklenmekte olan AB dönem başkanlığını devralması konusu da vardı. Bilgi sahibi kaynakların söylediğine göre Venizelos Türk dengine, Türkiye’nin üyelik müzakerelerini kolaylaştırmada hiçbir sorun olmadığını söyledi ancak Davutoğlu’nu, Ankara’nın Kıbrıs kökenli yükümlülüklerine havale etti. Aralarında büyük görüş ayrılıkları olduğunu saptadıkları MEB konularını da Hrisi Avgi konusunu görüştüler.”

Devamla, Venizelos’un, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la da görüştüğünü hatırlatan gazete 20 dakika süren bu görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunundaki çabalarını her zaman desteklediğini söylediğini yazdı.

VENİZELOS DURUMU KASULİDİS’E BİLDİRDİ

Simerini “New York’ta Davutoğlu-Venizelos Anlaşması... Yunanistan ve Türkiye Müzakerecilerle... Atina ve Ankara Mavroyannis ve Nami İle Ayrı Görüşmeler Yapacak” başlıklı haberinde Türkiye ve Yunanistan’ın Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının müzakerecileriyle ayrı görüşmeler yapma konusunda anlaştıklarını yazdı.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisini anlatırken Nami (Dışişleri Bakanı Özdil Nami?)  ismini kullanan gazete özetle şu vurguyu yaptı:

“Bu anlaşmayı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos’un New York’ta Türk dengiyle görüşmesinin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bilgi sahibi bir kaynak açıkladı. Venizelos, Kıbrıslı dengi Yoannis Kasulidis’e hali hazırda durumu (telefonla) bildirdi.”

Alihtia haberi “Türkiye Kıbrıslı Rum Müzakereciyi Tanımaya Hazır Olduğunu Söylüyor... Evangelos Venizelos New York’ta Ahmet Davutoğlu ile Görüştükten Sonra Ankara Da Kıbrıslı Rum Müzakereciyi Kabul Ederse Yunanistan’ın Kıbrıslı Türk Müzakereciyi Kabule Hazır Olduğunu Söyledi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Haravgi “Kıbrıs Sorununda Yeni İvme... Yunan Hükümeti Kıbrıslı Türk Müzakereciyle Şartlı görüşecek” başlığını kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.