1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İKİ HALK, YAN YANA BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ"
“İKİ HALK, YAN YANA BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ"

“İKİ HALK, YAN YANA BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,kapıların açılmasıyla adadaki iki halkın yan yana barış içinde yaşayabileceğini gösterdiğini belirterek,

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kapıların açılmasıyla adadaki iki halkın yan yana barış içinde yaşayabileceğini gösterdiğini belirterek, “Geriye ne kalıyor. İki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmak... Neticede her iki halkın da bir anlaşmaya ihtiyacı vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün, İş Kadınları Derneği yeni yönetim kurulunu kabul edip görüştü. Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, KKTC’de ve dünyada kadınların gün geçtikçe daha ön plana çıktıklarına işaret ederek, “Eskiden erkekler okur, kızlar okumaz diye bir düşünce vardı. Ama günümüzde gerek lise, gerekse üniversite çağında artık kız erkek ayırımı yoktur. Herkes istediği eğitimi almakta, istediği işi de yapabilmekte” dedi.

Kadınların siyaset konusunda biraz çekingen olduğunu kaydeden Eroğlu, her siyasi partinin kadın kollarının, erkeklerden daha fazla çalıştığını ancak adaylık söz konusu olduğunda tereddütlerin başladığını ve seçim zamanlarında teklifi götürdükleri kadınların tereddüt ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şimdilerde bu tereddüt ortadan kalkarken, kontenjanların ortaya çıktığını belirterek, kadınların, siyasette de daha aktif olması temennisinde bulundu. Eroğlu, “Sizin iş hayatında olmanız, bakanlıklarda üst kademelere kadar çıkmanız, hepimizin arzu ettiği bir şeydir” dedi.

KIBRIS MÜZAKERELERİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üniversiteyi bitirir bitirmez kendini Kıbrıs olaylarının içinde bulduğunu ve hala kurtulamadığını belirterek, Kıbrıs’ta kalıcı, yaşayabilir bir anlaşmaya varılması temennisini yineledi.

Eroğlu, “Müzakere masasında amacımız Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı olacağına inandığım bir anlaşmaya varmaktır. Bunun için uğraş vermekteyiz” dedi.

Güney Kıbrıs’ın, dünyanın tanıdığı, AB üyesi bir ülke konumunda iken, KKTC’nin sadece Türkiye tarafından tanınan bir devlet olmasının aralarındaki en büyük fark olduğunu kaydeden  Eroğlu, şöyle devam etti:

“Çözümsüzlükten dolayı mağduriyet yaşayan biziz. Rumların bu anlaşma olması konusundaki isteksizliği, Türklerden daha fazla bir şey koparma iç güdüsünden kaynaklanıyor olabilir. Bu yanlış bir düşüncedir. Neticede her iki halkın da bir anlaşmaya ihtiyacı vardır.”

Sınır kapıları açıldığında Güney Kıbrıs’ta başkan olan Papadopulos’un halkını korkutarak, KKTC’ye geçişlerini engellemeye çalıştığını kaydeden Eroğlu, buna rağmen iki halkın yan yana barış içinde yaşayabileceğini ortaya koyduğunu ve bunu tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.

“GERİYE BİR ANLAŞMAYA VARMAK KALDI”

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Geriye ne kalıyor. İki halkın barış içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varmak. Ben memnuniyetle görüyorum ki Kıbrıs Türk halkı bir anlaşmadan yana. Özellikle müzakerelere desteğini belirten kurum ve kuruluşların olması beni memnun ediyor.

Güney Kıbrıs’ta liderliği teşvik eden kitleler yok ki, bugüne kadar müzakere masasında bizden daha rahat oturuyor. Anlaşma olmasa da bizim hayatımız bir şekilde devam ediyor düşüncesinden kurtulamadılar. İnşallah bu yeni dönemde, mesafe kat edebilirsek, daha mutlu olacağız.

Biz halkımıza hep olabilecekleri söyledik. Rum tarafı ise olması mümkün olmayan şeyleri söyleyerek, halkını çözüme hazırlamamaktadır. Bütün göçmenler geri dönecek diyorlar. Bunun aradan 40 sene geçtikten sonra mümkün olmadığını söylemeleri gerekirken hep umut pompalıyorlar.

Güney Kıbrıs’ta kurum ve kuruluşların hükümet üzerinde anlaşın diye baskı kurduğunu görmüyorum. Halk da kendi liderini bir anlaşmaya ihtiyaçları olduğu baskısı altına alabilirse, anlaşma daha kolay olabilir diye düşünüyorum”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasının sonunda, İş Kadınları Derneği’ne desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Anlaşma yapmak sadece benim elimde değil. İnşallah karşı taraf da daha makul önerilerle gelir ve bir sonuca varırız. Hala umudumuzu yitirmedik” dedi.

EREL

İş Kadınları Derneği Başkanı Semral Erel de konuşmasında, barış sürecinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanında olduklarını iletmek istediklerini söyledi. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın bulunduğuna inandığını kaydeden Erel, Kıbrıs’ta üreten kadına devletin sahip çıkmadığına işaret ederek, dernek olarak adanın dört bir yanında üreten kadınlara el uzattıklarını belirtti.

Semral Erel, “İnsanlar birlik ve beraberlik içinde, adaletin ve refahın olduğu yerde ülkesini sever ve üretim sevdasına kapılır. Ülkesinde bir şeyler yapma arzusunda olur” dedi.

Erel, şöyle devam etti:

“Hiçbirimiz gençliğimizi yaşayamadık. Hiç olmazsa yaşlılığımızda güzel bir dünyada yaşayalım ve çocuklarımıza güzel bir dünya bırakalım. Bunun boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz. İnanırım ki siz de bu borcunuzu ödeyerek, görevinizi bırakacaksınız”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.