1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİ TOPLUMLU KIBRIS DİYALOG FORUMU
İKİ TOPLUMLU KIBRIS DİYALOG FORUMU

İKİ TOPLUMLU KIBRIS DİYALOG FORUMU

İKİ TOPLUMLU KIBRIS DİYALOG FORUMU

A+A-

İki toplumun siyasi partileri, sendikaları, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, “ortak kaygı ve zorlukların rahatlıkla ifade edilebileceği, tüm kesimleri kucaklayan, kapsayıcı ve sürekliliği olan yapıcı diyalog ve bilgi paylaşım ortamına olan ihtiyacı gidermek üzere” oluşturduğu; İki Toplumlu Kıbrıs Diyalog Forumu (İTKDF), bugün  ara bölgede Chateau Status Restoranı’nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

 

Basın toplantısında, Kıbrıs Türk Müzakereci Ergün Olgun ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki  müzakere heyetleri, bazı siyasi parti temsilcileri, sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri  ile işadamları da hazır bulundu.

Toplantı, Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak hazırlanan ortak deklarasyonun okunmasıyla başladı.

Türkçe olarak hazırlanan deklarasyonu Güven Bengihan, Rumcayı Elena Tandu ve İngilizce olanı ise Sotos Ktoris okudu.

Toplantı, okunan ortak deklerasyonun ardından resepsiyonla sona erdi.

Basın toplantısında yaklaşık bir yıldan bu yana katılımcı örgütlerin katılımıyla  gerçekleşen toplantılar sonucu hazırlanan bir ortak metin kitapçığı da dağıtıldı.

İTKDF’nin  ayrıca, toplumların en geniş kesimleri ile liderlikler arasındaki karşılıklı bilgilendirmenin güçlenmesine odaklanması yanında  Kıbrıs sorunu ile ilgili konularda ortak görüş birliği sağlanmasına da katkıda bulunması bekleniyor.

ORTAK DEKLERASYON ŞÖYLE:

“İki toplumun siyasi partileri, sendikaları, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum örgütleri olarak Kıbrıs Diyalog Forumu’nu oluşturmak için güçlerimizi birleştirdik.  Kıbrıs Diyalog Forumu, ortak kaygı ve zorlukların rahatlıkla ifade edilebileceği, tüm kesimleri kucaklayan, kapsayıcı ve sürekliliği olan yapıcı diyalog ve bilgi paylaşım ortamına olan ihtiyacı gidermek üzere oluşturuldu. İnanıyoruz ki diyalog toplumların en geniş kesimleri ile liderlikler arasındaki karşılıklı bilgilendirmeni güçlenmesine odaklanacak ve Kıbrıs sorunu ile ilgili konularda ortak görüş birliği sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

Gelecekteki çabalarımıza rehber olacağına inandığımız ve Kıbrıs Diyalog Forumu’nun yol haritasını oluşturan “Ortak Metni” Nisan 2014’den bu yana yoğun çabalar ortaya koyarak hazırlamış bulunuyoruz.

Tüm katılımcı örgütlerin 70’in üzerinde gerçekleştirdiği toplantı sonucunda büyük bir dikkat ve titizlikle hazırlandıkları bir mutabakat metnidir. Süreç, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-ACT) tarafından sekreterya görevi üstlenilerek desteklenmiştir.

AMAÇ

Siyasi, sosyo ekonomik, kültürel ve eğitim gibi alanlarda toplumun değişik katmanlarının düşünce ve görüşlerini anlayıp tartışma, farkındalık yaratma, geniş kitlelerin düşünce ve görüşlerini dikkate alıp bu görüşleri iki toplumun çözüme hazırlanmasına yardımcı olmak için diyaloğa davet etme, müzakere sürecine dahil edilmemiş konuların da ortaya atılıp tatrtışılabilmesi için zemin hazırlamayı amaçlıyor.”

Forumun kendini;  ortak bir anlayış ve gelecek vizyonuna çok yönlü bir bakış açısı yaratma ve birarada yaşama kültürü inşa etmeye adadığı da ifade edilerek, karşılıklı kabul edilebilir federal bir çözüme ulaşmayı amaçlayan tüm çabaları, müzakereleri öneriler sunarak ve seçenekler yaratarak destekleme ve kapsayıcı bir mekanizma olarak bilgi akışı sağlayacağı kaydedildi.

Forumun bunun yanında ortak bilgi kaynakları ve güvenli ortamlar yaratma suretiyle Kıbrıs’ın siyasi, ekonomik ve sosyal paydaşları olarak diyalog kültürünün güçlenmesi ve çeşitli konularda ortak anlayış geliştirmeyi de amaçladığı belirtildi.

Meşrutiyetini her kesimi kapsayan, katılımcı yapı ve şeffaflığından aldığı ifade edilen İTKDF,  iki toplumun siyasi, ekonomik ve sosyal örgütlerinin yer aldığı, tartışma ve ortak çalışma platforumu olarak tüm diğer örgütleri birlikte çalışmaya davet etti.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.