1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİ TOPLUMUN DA BUNA İHTİYACI VAR
İKİ TOPLUMUN DA BUNA İHTİYACI VAR

İKİ TOPLUMUN DA BUNA İHTİYACI VAR

Mehmet Çağlar Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi toplantısına katıldı.

A+A-

ÇAĞLAR: “AÇIKLANAN ORTAK METİN KIBRIS’TA OLUMLU BİR ATMOSFER YARATTI. İKİ TOPLUMUN DA BUNA İHTİYACI VARDI”

“SON DÖNEMDE DİNLERİN TOPLUMLARI BİRLEŞTİRİCİ ROLÜ HAKKINDA MESAJLAR VERİLİYOR”

“EKONOMİK SIKINTILARA RAĞMEN KUZEY’DEKİ KÜLTÜREL MİRAS VE VARLIKLARIN KORUNMASI İÇİN PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR ANCAK GÜNEYDE KIBRISLI TÜRKLERE AİT ÇEŞİTLİ İBADET YERLERİ BAKIMSIZ”

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Güzelyurt Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi AKPA Heyet Başkanı Mehmet Çağlar Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi toplantısına katıldı.

Çağlar, toplantıda Kıbrıs konusunu ve adadaki dini inanç özgürlüğünü değerlendirdiği bir konuşma yaptı.

Kıbrıs’ta iki lider tarafından açıklanan ortak metnin adada olumlu bir hava yarattığına dikkat çeken Mehmet Çağlar, “İçinde farklı kültürleri, dinleri ve etnik kökenleri barındıran Kıbrıs’ın zenginliğinin yaşatılması, geleceğe taşıması için herkes daha fazla gayret göstermeli” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, 7-8 Mayıs’ta yapılan toplantıda, komite gündeminin yanı sıra “Orta Doğu ve Güney Akdeniz’de Dini İnanç Özgürlüğü” ele alındı.

Toplantıda söz alan Mehmet Çağlar, Kıbrıs’ta farklı dini inanca ve etnik gruplara ait insanların yüzyıllardır uyum içinde yaşadığını belirtti.

Konuşmasında Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecine değinen Çağlar, açıklanan ortak metnin Kıbrıs’ta olumlu bir atmosfer yarattığına işaret ederek, iki toplumun da bu atmosfere ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“SON DÖNEMDE DİNLERİN TOPLUMLAŞTIRICI RÖLÜ HAKKINDA MESAJLAR VERİLİYOR”

Mehmet Çağlar, toplum liderlerinin yanı sıra iki toplumun dini liderlerinin de son dönemde çeşitli toplantılar yaptığını söyledi, söz konusu toplantılarda dinlerin toplumları birleştirici rolü hakkında mesajlar verdiğini belirtti.

“DİNİ LİDERLER GÖRÜŞMELERİNİ SAYGI ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜYOR”

Çağlar, iki toplum liderinin dini inançlarının farklı olmasına rağmen görüşmelerini saygı çerçevesinde sürdürdüğüne dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve Müslüman olmayan kişilerin ibadetlerini özgürce yerine getirebildiklerini belirten Mehmet Çağlar, Gazimağusa, Karpaz, Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’taki kiliselerde Ermeni, Maronit ve Kıbrıslı Rumların ibadet etmelerine olanak tanındığını anımsattı.

“GÜNEY’DE YAŞAYAN MÜSLÜMANLARIN İBADET EDEBİLECEKLERİ YALNIZCA ÜÇ YER KALDI”

Adanın kuzeyindeki ekonomik sorunlara dikkat çeken ve dünyadaki kurumlardan yeterince destek alınmadığını kaydeden Çağlar, bunlara rağmen Kuzey’deki kültürel miras ve varlıkların korunması için projeler geliştirildiğini hayata geçirildiğini söyledi.

Mehmet Çağlar, “Güneyde Kıbrıslı Türklere ait kültürel mirasın birkaçı hariç birçok ibadet yeri bakımsız kaldı. Hatta yıkıldı. Güney’de yaşayan Müslümanların ibadet edebilecekleri yalnızca üç yer kaldı” dedi.

“DAHA FAZLA GAYRET GÖSTERİLMELİ”

Güneydeki 193 caminin sadece 32’sinin ayakta kaldığına birçoğununsa tamamen yıkıldığına dikkat çeken Mehmet Çağlar, “İçinde farklı kültürleri, dinleri ve etnik kökenleri barındıran Kıbrıs’ın zenginliğinin yaşatılması, geleceğe taşıması için herkes daha fazla gayret göstermeli” dedi.

Çağlar, adada çözümle bir barışın gerçekleşmesinin de en büyük temennisi olduğunu vurguladı.

“KIBRISLI TÜRK BİR MİLLETVEKİLİNİN AKPA PARLAMENTERLERİNE HİTAP ETMESİ BELKİ DE İLK”

Konuşmasında toplantıyı düzenleyen Bakoyannis’e teşekkür eden Mehmet Çağlar, Kıbrıslı Türk Milletvekili olarak Yunanistan Parlamentosu’nda AKPA parlamenterlerine hitap etmesinin belki de ilk olduğunu söyledi, “Kıbrıs Türk halkı adına bundan onur duyuyorum” dedi.

Toplantıda AKPA Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi Başkanı ve Yunanistan Dışişleri Eski Bakanı Theodora Bakoyannis, Yunanistan Meclis Başkanı Vangelis Meimarakis, AKPA Başkanı Anne Brasseur ve Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Constantinos Arvanitopoulos toplantıda birer konuşma yaptı.

Yunanistan Patriği II. Theodoros, Kıbrıs Maronitler Başpiskoposu Youssef Antoine Soueif, Lübnan Başpiskoposu Clemis Daniel Kourieh, Yunanistan Ortodoks Genel Piskoposu Pavlos, Mısır Ortodoks Kilisesi Başkanı. Poules Halim, Akdeniz ve Ortadoğu İslam Çalışmaları Başkanı Dr. Sotriris Roussos ve İslam ve İran Çalışmaları Uzmanı Dr. Evangelos Venetis sunumlarını yaptı.

Komitenin özel gündem toplantısından sonra gündemdeki Batı Sahra, Kosova ve Avrupa Birliği’nin Federal Avrupa Birliği’ne dönüşmesi gibi konular ele alındı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.