1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “İKİ YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA YAPILMASI KONUSUNDA KARARLIYIM”
“İKİ YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA YAPILMASI KONUSUNDA KARARLIYIM”

“İKİ YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA YAPILMASI KONUSUNDA KARARLIYIM”

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, en geç önümüzdeki 2 yıl içinde Kıbrıs’ta bir antlaşma yapılması ve sonuca gidilmesi konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

A+A-

EROĞLU: “İKİ YIL İÇERİSİNDE ANLAŞMA YAPILMASI KONUSUNDA KARARLIYIM”

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı  Derviş Eroğlu,  en geç önümüzdeki 2 yıl içinde Kıbrıs’ta bir antlaşma yapılması ve sonuca gidilmesi konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Seçim ofisinden yapılan açıklamaya göre Güzelyurt, Bostancı ve Taşpınar’ı ziyaret eden Eroğlu Lefke Avrupa Üniversitesi, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, Yalova Spor Kulübü ve Bağcıl Spor Kulübü’nde vatandaşlarla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na ziyaretleri sırasında UBP Güzelyurt Milletvekilleri Kemal Dürüst ve  Ali Pilli, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, DP-UG İlçe Başkanı Türkay Tokel ile eski milletvekilleri Ahmet Çaluda ve Mutlu Atasayan eşlik etti.

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlı ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kıbrıs sorunu ve  önümüzdeki dönemdeki olası gelişmelerden söz etti.

“MASADA YALNIZ KALDIM... YARIN BAŞLA BEN DEVAM ETTİRMEYE HAZIRIM”

Kıbrıs müzakerelerinin Rum lider Anastasiadis’in masadan kaçması yüzünden yarıda kaldığını ve masada yalnız bırakıldığını kaydeden Eroğlu, yarın başlaması halinde müzakereleri devam ettirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Rum liderin eninde  sonunda masaya geleceğini söyleyen Eroğlu, “Bir takım sahadan çekildiği zaman suçlanan o olur. Ne olur? Hükmen mağlup sayılır. Ben rakiplerime bakıyorum. Onları destekleyen partilere bakıyorum, Eroğlu anlaşma istemez diyorlar” dedi.

“GERÇEKLERİ SÖYLEYEMİYORLAR”

Eroğlu, Rumlarla bir anlaşmaya varmak için müzakerelerin sürdürüldüğünü söyledi.

Hrisyofyas ile 2 yıl görüştüğünü, ancak bir anlaşmaya varamadıklarını ifade eden Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bir çok yabancı devlet adamıyla bir araya geldim.Durumun farkındadırlar. Mesela bir Dışişleri Bakanı bana ‘Hrisyofyas’ın anlaşma istediğine inanıyorum. Ama her hangi bir anlaşmayı halkına götürecek cesareti yok’  demişti. Demek ki o lider değildir diye kendisine yanıt vermiştim.

Bir lider kendisinin doğru bulduğu bir antlaşmayı halkına götüremeyecekse o masada ne işi var? Ama Rum liderler gerçekleri insanlarına yıllardan beri söylemedikleri için sıkıntıları var.Çünkü onlar yıllardır bütün göçmenler yerlerine geri dönecek. Türkiye’den gelenler geri gidecek. Türk askeri tümüyle çıkacak. Peki bunların olma ihtimali var mı? Yoktur.”


Kuzey Kıbrıs’ın 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu,  aradan geçen 40 yılda  bir çok gelişme yaşandığını altını çizdi.

“RUM’UN İSTEKLERİNE ‘EVET’ DİYEMEYİZ”

Gelinen aşamada Rum’un isteklerine “evet”  demenin mümkün olmadığını ifade eden Derviş Eroğlu, “Evet dememiz halinde bize yaşayacak toprak kalmaz. Bu topraklarda yaşama şansımız olmaz” dedi.

Kıbrıs sorununu 1963’ten beridir yaşayan bir kişi olarak halkının ne istediğini bildiğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Halkımızın beklentisi nedir? Nasıl bir lider bekler? Nasıl bir çözüm ister diye zaman zaman kamuoyu yoklamaları yapıyoruz..Kamuoyu yoklamalarında gördük ki, herkes çözüm ister ama kimse yerinden olmak istemez. Demek ki ben bunları dikkate alacağım. Ben, 40 yıl sonra insanlarımı yine göçmen durumuna düşüreceksem, o zaman bu anlaşma, anlaşma olmaz. Birkaç yıl içerisinde, en kısa zamanda ucu açık müzakerelerle değil, bir zaman limiti içerisinde, bu müzakereleri tamamlamak için aday oldum. Bu masada olan her şey konuşulmuştur. Konuşulmayan konu kalmadı. Geriye kalan da anlaşma iradesidir.

Rumlarda anlaşma iradesi olsa, bugün var olan gerçekleri dikkate alır ve bir anlaşmaya varılır. Ben en geç önümüzdeki iki yıl içinde Kıbrıs’ta bir antlaşma yapılması, sonuca gidilmesi için kararlı olduğumu söyledim”.

“SUÇLAMALAR FAYDA GETİRMEZ”

Birbirini suçlamanın bir fayda getirmeyeceğine işaret eden Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Talat’ın da 5 yıl bu görevi yürüttüğünü ancak sorunu çözemediğini hatırlattı.

Talat ile Hirstofyas’ın yoldaş olduğunu ve kader birliği yaptıklarına da dikkat çeken Derviş Eroğlu, “Soyvetler bloğunda kader birliği yaptılar. Ne çözmediler? Demek ki Rum’da çözüm iradesi yoktur. Ama  Eroğlu çözüm istemez dedikleri sürece Dünya da bizi seyretmeye devam edecek” dedi.

Bazı kesimlerin “Kıbrıs’ta barış engellenemez” dediğini  belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta 1974’ten beridir barış olduğunu, anlaşmanın eksik olduğunu söyledi.

11 Şubat ortak açıklama metnine de değinen Eroğlu, “O metni görsünler, okusunlar. Hala Rum halkını kandırmaya çalışmasınlar.Ortak açıklamada, eşit statüde iki kurucu devletten söz ediyor.Orada egemenliğin iki halktan kaynaklanacağı var.Ama Anastasiadis hala Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yoluyla federasyona dönüşecek diyor. Böyle saptırmalarla bir yere varılamaz”diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.