1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİNCİ SONDAJ KAPIDA
İKİNCİ SONDAJ KAPIDA

İKİNCİ SONDAJ KAPIDA

Rum bakan Lakkotripis, doğalgazda sonuçlar beklenenden düşük çıkmasına karşın iyimserlik mesajları verdi:

A+A-

Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisinde 12. parselde gerçekleştirilen teyit sondajı sonuçları, 2011 yılında açıklanan araştırma sondajı sonuçlarına göre düşük olmasına karşın iyimserlik mesajı verdi.
   Simerini Gazetesi “Lakkotripis İyimserlik Mesajı Verdi... Çevreciler Doğalgazla İlgili Sonuçların Olumlu Olduğunu Söylüyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in, Levanten Havzası’ndaki en büyük üçüncü yatağın söz konusu olduğuna dikkat çektiğini aktardı.
   Habere göre teyit edilmiş rezervlerin, dünya çapında, mükemmel kalitede önemli bir yatağa işaret ettiğini söyleyen Lakkotripis, Rum Hükümetinin doğalgaz sıvılaştırma terminali inşa etme ve işletmeyle ilgili enerji stratejisinde bir değişiklik olmadığını vurguladı.

6-8 ay içerisinde ikinci teyit sondajı
   Noble Energy ile müzakerelerin kesintisiz devam ettiğini belirten Lakkotripis, önümüzdeki 6-8 ay içerisinde 12. parselde ikinci bir teyit sondajının gerçekleştirileceğini, böylece doğalgaz miktarının daha kesin bir şekilde ortaya konabileceğini ifade etti.
   Lakkotripis, 2014 yılında, teyit sondajı dışında, 6 muhtemel yatağın bulunduğu 12. parselde araştırma sondajının yapılmasının planlandığını söyledi.
   Güney Kıbrıs’ın “MEB”inde başka parsellerin var olduğuna dikkat çeken Lakkotripis, ENI’nin, 2014’ün üçüncü çeyreğinde, Total’in de 2015’in ilk çeyreğinde sondajlarına başlamayı planladığını belirtti.
Lakkotripis, bir teyit sondajının daha yapılacak olmasından dolayı küçük gecikmeler yaşanabileceğini de ifade etti.

Çevreciler sonuçları olumlu buldu
   Gazete Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin Lakkotripis’in 12. parselde doğalgaz miktarı ve kalitesiyle ilgili yaptığı açıklamayı olumlu bulduğunu yazdı.
   Habere göre Hareketin basın sözcüsü Eleni Hrisostomu, Lakkotripis’in, önceki gün partilerle yaptığı görüşmede uzun ve ayrıntılı bilgilendirmede bulunduğunu belirterek, bundan memnun kaldıklarını söyledi.
Doğalgaz miktarı ve “çok iyi” kalitesinin Güney Kıbrıs’ı enerji merkezi haline getirebileceği değerlendirmesinde bulunan Hrisostomu, bunun doğru icraatlarla gerçekleşebileceğini belirtti.

Londra’da konferans
   Gazete haberinin devamında Londra’da gerçekleştirilen bir konferansta “Kıbrıs’ın enerji alanında Avrupa için önemi ve hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesine yönelik ülkenin karşı karşıya kaldığı kışkırtmaların” vurgulandığını yazdı.
   Habere göre konferansın organizatörlerinden Kostas Andriosopulos, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada doğalgazdan doğrudan ekonomik kar elde edilmesinde 6-7 yıla işaret edildiğini belirterek, daha çok çalışma alanının oluşturulması ve daha çok ödenek akışı gibi dolaylı kazançların bulunduğundan söz etti.

3,6 tcf–6 tcf
   Haberde önceki gün açıklanan teyit sondajı sonuçlarına göre tahmini doğalgaz miktarının ortalama 5 tcf (trilyon ayak küp) olmak üzere 3,6 tcf ile 6 tcf arasında olduğu da anımsatıldı.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.