1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKİSİ DE KIBRISLI.. BİRİ TÜRK BİRİ RUM...
İKİSİ DE KIBRISLI.. BİRİ TÜRK BİRİ RUM...

İKİSİ DE KIBRISLI.. BİRİ TÜRK BİRİ RUM...

Sayıları az olsa da,

A+A-

 

Sayıları az olsa da, Türk – Rum iş ortaklıkları son zamanlarda artıyor... Dipkarpaz köyünün çıkışından, Apostolos Andreas Manastırı’na doğru giden yolun 10’uncu kilometresindeki balıkçı lokantasında, bu ortaklığı görmek mümkün.


Baf’ın Aksilu köyünde 1959 yılında dünyaya gelen ve 29 yıl Londra’da yaşadıktan sonra 2011 yılında ülkeye kesin dönüş yapan Zafer Biler; 1966 yılında Dipkarpaz’da doğan ve hep bu köyde yaşam süren Nikos Htisti ile birlikte tam bir yıldır, “taze balık”larıyla ünlü restoranı çalıştırıyor.

Anne babası 1974 sonrası Karpaz’daki Büyükkonuk köyüne göç eden Zafer Biler, 1982’de İngiltere’ye göç etti. Orada evlendi. İki oğlu oldu. Oğulları halen İngiltere’de yaşam sürüyor.
2011’de eşi ile İskele’ye yerleşen Zafer Biler, bir gün yine eşi ile birlikte müşteri olarak geldiği Nikos Htisti’nin restoranına, o gün ortak oldu.

“Birlikte çalışıyoruz, birlikte yiyoruz, içiyoruz ve iş yapıyoruz” diyen Zafer Biler, ortaklıklarını ve dostluklarını “mükemmel” olarak niteledi.

Nikos Htisti, 17 yaşında evlendi... Bugün en küçüğü 25 yaşında dört çocuğu ve dört de torunu var... Genç yaşta dede oldu... Ancak yaklaşık 15 yıl önce eşini kanserden kaybetti... Kendini işine verdi...

Restoran, kayınpederine aitti... Dipkarpaz’da bugün sayıları 300 olan Rum nüfus, 1974 sonrası Mağusa’ya gidebilmek için izin alınması gereken günler yaşadıysa da, “Şimdi o günler geride kaldı” diyen Nikos Htisti, restoranla ilgili de uzun bir mahkeme süreci yaşamak zorunda kaldı.

Kayınpederinin malı olan restoran, 1974 sonrası bir başkasına “tahsis “edildi... Ancak mülk, yasal tapu Htisti’nin kayınpederinindi... Konu mahkemeye taşındı. 2006’da “asıl mal sahibi” hakkını geri almayı başardı ve o günden beri, Nikos Htisti, restoranı başarıyla işletmeye başladı.

Şimdi, yabancı turistlerin tur yemeklerine, günlük taze balıkla özel müşterilerine hizmet veren iki ortak, hem işbirliklerinden, hem dostluklarından son derece mutlu...

Tek sorun yol
Nikos Htisti, en büyük sorunlarının, Apostolos Andreas’a giden yol olduğunu belirtti.
 Htisti, Zafer Biler ile dostluk ve ortaklıklarının “örnek” olmasını diledi. “Yol ciddi sorun, turistler her gün kaza yapıyor, mutlaka Dipkarpaz – Apostolos Andreas Manastırı yolunun yenilenmesi lazım” diyen Nikos Htisti, restoranda sadece günlük balık pişirdiklerini, bu konuda iddialı olduklarını da ekledi.

Türkiye’nin Muş ilinden 1974 yılı sonrası Kıbrıs’a göç eden Dipkarpazlı personelleriyle şakalaşmayı da ihmal etmeyen Htisti ve Biler, “bu restoranda, dostluğun ve birlikte yaşamanın, çalışmanın güzelliği var” diye ekledi.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.