1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU AÇIKLANDI
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU AÇIKLANDI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU AÇIKLANDI

900 BİLİM İNSANIYLA HAZIRLANAN BU RAPOR

A+A-

BM GENEL SEKRETERİ BAN: "BİLİM İNSANI DEĞİLİM AMA DÜNYANIN BİRÇOK YERİNİ GEZDİM VE KÜRESEL ISINMA ETKİLERİNİ BİZZAT GÖRDÜM"

IPCC BAŞKANI RAJENDRA K. PACHAURİ: "DÜNYA GENELİNDEN 900 BİLİM İNSANIYLA HAZIRLANAN BU RAPOR ŞİMDİYE KADAR HAZIRLANAN EN KAPSAMLI DEĞERLENDİRME RAPORUDUR"

"B PLANI DİYE BİRŞEY YOK ÇÜNKÜ YAŞAYACAĞIMIZ BAŞKA BİR GEZEGEN YOK"

İklim Değişikliği Hükümetler arası Panel'in üç çalışma grubu tarafından hazırlanan raporlardan oluşturulan sentez 5. Değerlendirme Raporu açıklandı.

Yeryüzünde uzun ve kısa vadedeki iklim değişikliğinin nabzını ölçen ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Meteoroloji Örgütü'ne üye ülkelerden oluşan "İklim Değişikliği Hükümetler arası Panel"in (IPCC), 2007 yılından sonraki 4. raporunun ardından 5. Değerlendirme Raporu, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen basın toplantısıyla dünya kamuoyuna duyuruldu.

Tivoli Kongre Merkezi'nde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile IPCC Başkanı Rajendra K. Pachauri, Peru Çevre Bakanı Manuel Pulgar-Vidal ve Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michel Jarraud'un da katılımıyla yapılan basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban, bir süre önce Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile Grönland'a gittiğinde buzulların erimesini ve iklim değişikliği sonuçlarını burada bizzat gözlemlediğini söyledi.

Ban, "Bilim insanı değilim ama dünya genelinde seyahat ediyorum gittiğim yerlerde Amazon havzasında da Grönland'da da iklim değişikliğinin etkilerini görebildim. Eğer hemen ve kararlı şekilde harekete geçersek yaşanılabilir bir dünya imkanımız var" dedi.

İnsanlık için çok kritik ve önemli bir zamanlama olduğunu ifade eden Ban, IPCC'nin artan iklim değişikliğinin anlaşılması için çaba gösterdiğini ve duyurulacak raporun dünyanın her tarafından 900 bilim insanının katılımıyla hazırlandığını kaydetti.

Ban, "Bugün duyuracağımız sentez rapor şimdiye kadar hazırlanan en kapsamlı değerlendirme raporudur. Raporun 3 temel hususu; ilki iklim değişikliği üzerindeki insan etkisinin açık olduğu, ikincisi yıkıcı sonuçları durdurmak için hızlı hareket etme gereği, üçüncüsü de iklim değişikliğini sınırlandıracak daha iyi bir gelecek için araç ve seçenekler olduğudur" diye konuştu.

Eylül ayında New York'ta ev sahipliği yaptıkları toplantıya katılan hükümet başkanları, finansçılar ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin tümünün iklim değişikliğine karşı evrensel bir çevre anlaşmasının önemini güçlü bir şekilde ifade ettiğine değinen BM Genel Sekreteri Ban, alınacak önlemlerin ekonomik büyümeyle paralel gitmesinin mümkün ve önlem alınması için bilim ve araçların uygun olduğunu vurguladı. Ban, iklim değişikliğine karşı önlem alınmaması durumunda doğacak sonuçların önlem alınması maliyetlerinin çok üstünde olacağını vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, şirketlere yenilenebilir ve sürdürülebilir yatırımlar yapmaları çağrısında da bulunurken, herkesin bireysel anlamda bile yapılacak şeyler olduğunu bilmesini istedi.

"KÜRESEL ISINMA ÇOK AÇIK"

Daha sonra sentez rapor ile ilgili bir görsel sunum eşliğinde konuşan Nobel ödüllü IPCC Başkanı Pachauri ise dünya genelinden 900 bilim insanı tarafından 30 bin sayfadan fazla çalışmanın değerlendirilmesiyle hazırlanan bu raporun şimdiye kadar hazırlanan en kapsamlı değerlendirme raporu olduğunu söyledi.

İklim değişikliğine karşı önlem alırken ekonomik ve insani kalkınmanın sürdürülmesine müsaade eden birçok çözüm olduğunu belirten Pachauri, "İklim değişikliğini sınırlandırma imkânlarına sahibiz. İhtiyaç duyduğumuz tek şey iklim değişikliğini anlama ve değişim arzusudur" dedi.

Sera gazlarını düşürülmesi konusunda politika yapıcıların bu raporun sonuçlarından faydalanacağını umduklarını söyleyen Pachauri, "Küresel ısınma çok açık, refah seviyesi korunarak alınabilecek önlemler var. İklim değişikliği gıda üretimini etkileyecek ve insanları yaşadıkları yerlerden edecek. B planı diye bir şey yok çünkü yaşayacağımız başka bir gezegen yok" diye konuştu.

"Gerçekten iklim değişikliği etkilerini sınırlandırma, eşitlik, adalet gibi konuları ve sürdürülebilir bir kalkınma ile yoksulluğu ortadan kaldırmayı başarmanın gerekliliğini gündeme getiriyor. İklim değişikliğini ifade etmek bireysel faktörlerin kendi menfaatlerini geliştirmek istemeleri halinde mümkün olmayacak. Uluslararası işbirliği dahil ancak yardımcı olacak yanıtlarla başarılabilir" diyen Pachauri, katkıda bulunan yüzlerce uzmana teşekkür etti ve çalışmanın yeni bir iklim anlaşmasına yönelik çalışma yapacak müzakereciler ile hükümetlere destek olması temennisinde bulundu.

IPCC VE RAPORLARI

Birleşmiş Milletler ile Dünya Meteoroloji Örgütü'ne üye ülkelerden oluşan "İklim Değişikliği Hükümetler arası Paneli (IPCC) 5 ila 7 yılda bir dünyanın iklim sisteminin geldiği durum ile ilgili değerlendirme raporları hazırlayarak duyuruyor. Bu raporlardan ilki 1990, ikincisi 1996, üçüncüsü 2001 ve dördüncüsü 2007 yılında yayınlandı.

IPCC'nin 5. Değerlendirme Raporu, son 13 ayda parçalar halinde açıklandı. Küresel iklim değişikliğinin bilimsel temelleri ve geleceğe dair ilgili öngörüleri içeren ilk bölümünün ardından iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri ile iklim değişikliğine uyum için seçeneklerin değerlendirildiği ikinci çalışma grubu raporu ve iklim değişikliğiyle mücadele için uygulanabilecek stratejiler, politikalar ve araçlara odaklanan üçüncü çalışma raporu yayınlanmıştı. Bu raporların ardından üç çalışma grubunun değerlendirmelerini bir araya getiren Sentez Rapor (5. Değerlendirme Raporu AR5) Kopenhag'da açıklanmış oldu.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.