1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İKV: "(KARARIN) GÜNCEL MÜZAKERE SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ"
İKV: "(KARARIN) GÜNCEL MÜZAKERE SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ"

İKV: "(KARARIN) GÜNCEL MÜZAKERE SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ"

AİHM kararı...

A+A-

İKV: "AİHM'İN KARARINI VERİRKEN, OLAYIN ARKA PLANINI GÖZDEN KAÇIRMASI VE SADECE GÜNEY KIBRIS RUM TEZLERİNİ DİKKATE ALMASI BÜYÜK TALİHSİZLİKTİR"

Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Güney Kıbrıs'ın başvurusu üzerine Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum eden kararına ilişkin, "Uluslararası camianın Kıbrıs sorununda çözümün bu kez gerçekleşeceği umuduyla yaklaştığı güncel müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İKV'den yapılan yazılı açıklamada, kayıpların tek taraflı olmadığı ve AİHM'nin yaklaşımı ve kararının zamanlamasının düşündürücü olduğu belirtildi.

Kıbrıs'ta can kayıplarının tek taraflı olmadığı, harekattan önce de meydana geldiği, dolayısıyla AİHM'in kararını verirken, olayın arka planını gözden kaçırması ve sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tezlerini dikkate almasının büyük talihsizlik olduğu vurgulanan açıklamada, bu durumun AİHM'in tarafsızlığına ve saygınlığına gölge düşürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Karar, müzakere sürecini olumsuz etkileyebilir. Kıbrıs'ta yıllardır sürmekte olan sorunların halline yönelik Türkiye'nin de önderlik ettiği barış görüşmelerinin şubat ayında başlamasının ardından bu kararın verilmiş olması, zamanlama açısından oldukça düşündürücüdür. Uluslararası camianın Kıbrıs sorununda çözümün bu kez gerçekleşeceği umuduyla yaklaştığı güncel müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyoruz."

Davacı Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin öne sürdüğü, "Türkiye'nin bu sorunu siyasi yollarla çözmek konusunda isteksiz davrandığı" tezinin doğru olmadığı aktarılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye, Kıbrıs'ta daha önce 2002'de ortaya konulan ve bu kayıp sorunlarının da halline yönelik çözüm üretecek olan Annan planını desteklemiştir. 2004 yılında adanın iki tarafında da yapılan referandumda, Planın, Türk tarafının büyük çoğunluğunca kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rum kesiminin çoğunluğu tarafından reddedilmiş olmasını tekrar kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AİHM'nin konuyla ilgili 2001 yılında vermiş olduğu karardan 9 yıl sonra gecikmeli bir şekilde adilane tazminat için başvuruda bulunması, gerek Kıbrıs sorununun, gerekse Türkiye ile AB süreci de dahil çeşitli alanlardaki sorunların çözümüne yönelik iradesi ve samimiyeti konusunda soru işaretleri oluşturmaktadır. İKV olarak, Kıbrıslı Türkler'in güvenliğini muhafaza etmek ve bozulan anayasal düzenin tekrar kurulmasına katkı sağlamak üzere uluslararası hukuktan doğan haklar mucibince Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı sonrasındaki olaylar ile ilgili olarak, tam da çözüme yönelik müzakereler başlamışken, AİHM'in bu kararıyla 90 milyon avro tazminat ödemeye mahkum edilmesinin, çözüm ortamını olumsuz etkileyeceğinden endişe duyuyoruz. Hatta son zamanlarda yeni bir ivme kazanan Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu ve katılım müzakereleri sürecine olumlu yansımayacağını düşünüyoruz."

Siyasi ve uluslararası konjonktürü dikkate almadan, sadece zorlayıcı önlemlerle Türkiye üzerinde baskı kurmaya çalışılmasının yapıcı bir tavır olmadığı belirtilen açıklamada, aksine sürecin hızlanmasının önündeki engellerin ancak her iki tarafın konuya çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemesiyle mümkün olabileceği bildirildi.

Açıklamada, Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkilerinde bu tür olayların ortaya çıkardığı umutsuzluğa kapılmadan ve Avrupa Birliği (AB) tam üyelik hedefi doğrultusunda "uzun ve ince" yoldaki yürüyüşüne devam etmesi gerektiği kaydedilerek, "Bu son olay da göstermiştir ki; Türkiye'nin AB sürecinde de önünü açacak şekilde, Kıbrıs sorununun artık acilen kalıcı bir çözüme ulaştırılmasının zamanı gelmiştir" denilen açıklamada,. Umarız, AİHM'nin bu kararı, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik son zamanlarda oluşan olumlu havaya gölge düşürmez" denildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.