1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İlaçların yan etkileriyle ortaya çıkıyor!
İlaçların yan etkileriyle ortaya çıkıyor!

İlaçların yan etkileriyle ortaya çıkıyor!

İlaçların yan etkileriyle ortaya çıkıyor!

A+A-

Ağız kuruluğu için hangi bölüme/doktora gidilir?

Tıp dilinde kserostomia olarak bilinen ağız kuruluğu, genellikle bazı ilaçların yan etkilerinden, yaşlanma ya da kanser için radyasyon tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Daha az sıklıkla, ağız kuruluğu tükrük bezlerini doğrudan etkileyen bir durumdan kaynaklanabilir. Peki , Ağız kuruluğu için hangi bölüme gidilir? 

Ağzımızı nemlendirmek, temizlemek ve yiyecekleri sindirmek için hepimizin tükürüğe ihtiyacımız var . Tükürük ayrıca ağızdaki bakteri ve mantarları kontrol ederek enfeksiyonu önler. Yeterli tükürük olmadığında ağız kuruluğu meydana gelir. Ağız kuruluğu hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Ağız kuruluğu için hangi bölüme gidilir? İşte cevabı…

agiz-kurulugu-1-1.jpg

AĞIZ KURULUĞU NEDİR?

Ağız kuruluğu ağzınızdaki tükürük bezlerinin ağzınızı ıslak tutmak için yeterli tükürük yapmadığı bir durumu ifade eder. Ağız kuruluğu genellikle bazı ilaçların ya da yaşlanma sorunlarının yan etkisinden ya da kanser için radyasyon tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Daha az sıklıkla, ağız kuruluğu tükrük bezlerini doğrudan etkileyen bir durumdan kaynaklanabilir.

Tükürük, bakterilerin ürettiği asitleri nötrleştirerek, bakteriyel büyümeyi sınırlandırarak ve yiyecek parçacıklarını yıkayarak diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Tükürük ayrıca tat alma yeteneğinizi geliştirir ve çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırır. Ayrıca tükürükteki enzimler sindirime yardımcı olur.

Ağız kuruluğu genel sağlığınız, diş ve diş eti sağlığı ile iştahınızı ve de yediklerinizden tad almanızı büyük ölçüde etkiler.

AĞIZ KURULUĞU NEDENLERİ

Pek çok şey ağız kuruluğuna neden olabilir. Genellikle susuz kalmaktan kaynaklanır. Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar tükürük üretiminizi de etkileyebilir ve ağız kuruluğuna neden olabilir. İştah bastırıcılar ve kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar ve takviyeler ayrıca ağız kuruluğuna neden olabilir.

Ağız kuruluğunun diğer nedenlerinden bazıları şunlardır:

Stres
Kaygı
Tütün ve alkol kullanımı
Sakinleştirici ilaçlar
Radyasyon tedavisi
Romatoid artrit veya Sjögren sendromu gibi bazı otoimmün bozukluklar
Yaşlanma

AĞIZ KURULUĞU İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Ağız kuruluğu için öncelikle bir diş hekimine gidilerek tedaviye başlanabilir. Uzun süre ağız kuruluğu yaşayan kişilerin ise hastalık tanı ve tedavisi için Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.