1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ VE ÖĞRENCİLERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN KONFERANS
İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ VE ÖĞRENCİLERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN KONFERANS

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ VE ÖĞRENCİLERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN KONFERANS

XVII. yüzyıl Tekke Şairi olan Niyazî-i Mısrî'nin hayatı, eserleri, tasavvufî yönü, şiirleri ve etkisi hakkında bilgi...

A+A-

 

“Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler” adlı konferans, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, XVII. yüzyıl Tekke Şairi olan Niyazî-i Mısrî'nin hayatı, eserleri, tasavvufî yönü, şiirleri ve etkisi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Turabi, Niyazi-î Mısrî'nin şiirlerinin, Yunus Emre’den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şair olduğunu, şiirlerine 302 adet beste yapıldığını ve bunlardan 192 tanesinin notalarıyla tespit edildiğini belirtti.

Niyazî-i Mısri'nin  XVII. yüzyıl mutasavvıf şairi olduğunu anlatan Prof.Turabi, Niyazî-i Mısri'nin  hayatı hakkında kısaca şu ifadelere yer verdi:

“Niyazî-i Mısri, 1613 de Malatya'da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmet olup, medrese tahsilini Malatya, Diyarbakır, Bağdat ve Kahire’de yapmıştır. Halveti tarikatine intisab etmiş ve Elmalılı Sinan Ümmi Hazretlerinin halifesi olmuştur. 1698 yılında Limni de vefat etmiştir.

Güçlü ve akıcı üslubu ve işlediği konular sebebiyle şiirleri Yunus Emre’den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şairimizdir. Şiirlerine 302 adet beste yapılmış, bunlardan 192 tanesi notalarıyla tespit edilmiştir.”

Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi konferansın ardından Niyazî-i Mısrî'nin ilahilerinden 13 tanesini kanun eşliğinde seslendirerek icra ettiği mini bir konser verdi. Konserde kendisine bendiriyle Nuri Göktürk refakat etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.