1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLGİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR
İLGİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

İLGİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

RUM BASINI TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU KARARLARINA İLGİ GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

A+A-

Rum basını, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) KKTC’de kalan taşınmazlara ilişkin başvuru yapan Rumlarla ilgili kararlarına ve ödediği tazminat miktarlarına ilgi göstermeye devam ediyor.

Fileleftheros gazetesi “12 Kilometrekareyi Türkleştirdiler – Ankara’nın Kıbrıs Rum Taşınmazlarını Toplu Türkleştirme Planı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, TMK’nın, Kıbrıslı Rumların KKTC’deki eski taşınmazlarına ilişkin, kurulduğu tarihten itibaren toplam 12 kilometrekarelik (12 bin hektar) alana dair karar ürettiğini iddia etti.

Gazete, KKTC’nin toplam alanının 3 bin 355 km2  olduğunu, bunun yüzde 23’ünün de “devlet arazisi” (Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olan arazi) olduğunu savunarak, geriye kalan alanın yüzde 78,6’sının Kıbrıslı Rumlara ait, yüzde 21,4’ünün ise Kıbrıslı Türklere ait özel araziler olduğunu ileri sürdü.

Bu rakamlar baz alındığında “devlete” ait arazilerin toplamının 771 km2 , Kıbrıslı Rumlara ait arazilerin toplamının 2031 km2  ve Kıbrıslı Türklere ait arazilerin toplamının ise 553 km2 olduğunu iddia eden gazete, TMK aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 12 km2 Kıbrıs Rum arazisinin “Türkleştirildiğini” öne sürdü.

Gazete, söz konusu rakamın Kıbrıslı Rumların KKTC’deki eski taşınmazlarının yüzde 0,6’sına tekabül etmesi ve bazı çevrelerce küçük bir rakam olarak algılanmasına karşın sistematik bir “Türkleştirme” yapıldığını savundu.

TMK’nın Kıbrıslı Rumların başvurularını değerlendirirken, taşınmazın sahil şeridinde ya da kalkınma planları çerçevesinde olup olmadığını dikkate aldığını iddia eden gazete, ayrıca köy köy ne kadar taşınmaz için ne kadar tazminat ödendiğine dair ayrıntıya da haberinde yer verdi.

Gazete ayrıca, Komisyonun 2006 yılından 3 Ekim 2013 tarihine kadarki kararlarında toplam 138 Milyon 593 bin 591 Sterlin tazminat ödediğini de öne sürdü.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.