1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLK ADIM
İLK ADIM

İLK ADIM

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında işbirliği yapılmasına yönelik ilk adım bugün atılacak;

A+A-

 

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında işbirliği yapılmasına yönelik ilk adımın bugün atılacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında işbirliğine yönelik ilk adımın bugün Atina’da yapılacak üç ülke Dışişleri Bakanlıkları Genel Müdürleri toplantısıyla atılacağını yazdı.

Habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Anastasios Mitsialis, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nissim Ben Shitrit bugün Atina’da bir araya gelecek.

Gazete, görüşmede, üç ülkenin uluslararası örgütlerde işbirliği yapması, İsrail-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB içerisindeki faaliyetleri, Orta Doğu’daki durum ve teröre karşı mücadele konularının masaya yatırılacağını belirtti.

Güney Kıbrıs’ın, sonuçlar elde edilmesi için Tel Aviv ve Mısır eksenindeki görüşmelerin hızlandırılmasını da istediğini belirten gazete, Rum tarafı için, İsrail ve Mısır ile iki tane tamamlayıcı ve örtüşen üç taraflı siyasi işbirliği, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yapma girişiminde bulunduğu “bunaltıcı baskıdan” çıkışı teşkil ettiğini yazdı.

VENİZELOS

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Yunan Meclisi Dışişleri ve Savunma Komitesi’nde dün yaptığı açıklamada, Ankara’nın “meydan okumalarını”, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin ihlal edilmesi durumunda uluslararası meşruiyete bariz saldırı olarak nitelendirdi.

Fileleftheros gazetesine göre, Venizelos, ay sonunda Türk başkentine yapacağı ziyaret ve 5-6 Aralık tarihlerinde Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında sahip oldukları görüşleri aktarma imkanı bulacaklarını ifade etti.

Gerilimin azaltılmasını ve uluslararası meşruiyetin yerine gelmesini istediklerini ifade eden Venizelos, Yunan tarafının uluslararası unsurun tutumundan memnun olmadığını, uluslararası meşruiyete çağrı yapmanın yeterli olmadığını yasa dışı olan bir faaliyetin durdurulmasının istenmesi gerektiğini savundu.

Simerini gazetesi “Venizelos, Temasların Sürdürülmesini Üsteledi” başlıklı haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın Güney Kıbrıs ziyareti sırasında Rum Siyasi Parti Başkanları toplantısına katılarak, burada Türkiye ile temasların sürdürülmesini üstelediğini yazdı.

Habere göre, Venizelos, söz konusu toplantı sırasında, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Zirvesinin ve TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Atina ziyaretinin ertelenmesi durumunda, krizin artması tehlikesine neden olabileceği şeklinde telkinde bulundu. Venizelos ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin, Rum Yönetimi’nin de olur görüşüyle devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Gazete, toplantı sırasında karşıt görüşlerin ve anlaşmazlıkların da ortaya çıktığını, bu karşıt görüşlerin ise Rum Vatandaşlar İttifakı Yorgos Lillikas ile Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis’ten geldiğini yazdı.

Habere göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Davutoğlu’nun Atina ziyareti ile birlikte, Türkiye’nin “Yunanistan’ın Türkiye ile görüşmesinde herhangi bir sorun bulunmadığı” imajını ortaya koyma fırsatına sahip olacağı görüşünü savundu.

Rum Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis ise Davutoğlu-Samaras görüşmesinin gerçekleştirilmesine karşı çıktı. 

YUNANİSTAN ÇEVRE, ENERJİ VE İKLİMSEL DEĞİŞİKLİK BAKANI

Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde, Yunanistan Çevre, Enerji ve İklimsel Değişiklik Bakanı Yannis Manyatis’in, Atina’nın işbirliklerinin genişletilmesine hazır olduğu şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre, Yunan Çevre ve Enerji Bakanı Manyatis, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail ve Mısır işbirliklerinin herhangi bir ülke aleyhine olmadığını, aksine tüm bölge ülkelerine el uzattığını ifade etti.

Manyatis, hidrokarbondan faydalanmanın, İngiltere ve Norveç’te olduğu gibi,  kalkınma için iyi bir örneği teşkil ettiğini de söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.