1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLK ADIMDA TELLER BİRLEŞECEK!
İLK ADIMDA TELLER BİRLEŞECEK!

İLK ADIMDA TELLER BİRLEŞECEK!

İLK ADIMDA TELLER BİRLEŞECEK!

A+A-

Kıb-Tek ile AIK yetkilileri, enerji hatlarının paralel olarak birbirine bağlanabilmesi için gerekli tüm teknik konularda anlaştı.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Güney Kıbrıs Elektrik Kurumu (AIK) arasında teknik düzeyde yapılan görüşmeler sonucunda her konuda anlaşmaya varıldığını ve elektrik enerjisi konusunda ortak kullanımının sadece siyasilerin bir imzasına kaldığını söyledi. 

   Hem elektrik enerjisinin güvenli kullanımı hem de maliyetlerin aşağıya çekilebilmesi için, iki ülke arasında paralel olarak ortak kullanımın başlaması gerektiğini söyleyen Cesurer, “ Bu iki ülkenin de yararına olacaktır” dedi.
   “Geçmişte her iki taraf da karşılıklı olarak elektrik enerjisi alışverişinde bulunmuştu ve herhangi bir sorun da yaşanmadı. Biz sendika olarak her iki tarafta da üretilen elektrik enerjisinin hem maliyet olarak daha aşağıya çekilmesi hem de daha efektif kullanılabilmesi için bir anlaşma yapılması taraftarıyız ve bize göre de gerekli bir adımdır. Zaten Elektrik Kurumu ile AİK arasında bu konu ile ilgili teknik bazdaki görüşmeler yapılmış ve herhangi bir problem kalmamıştır” diyen Cesurer, ülke için hayati bir öneme haiz bu konu hakkında siyasilerin aynı çabayı göstermediğini savundu.

 

Sebebi “toz”
Diyalog’a konuşan El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, yüksek gerilim hatlarındaki bakım ve onarım nedeniyle yapılan elektrik kesintilerinin yaz aylarında gerekli olduğunu belirterek şunları söyledi; “Oldukça tozlu bir ülke olmamız nedeniyle, yüksek gerilim hatları üzerine biriken toz zerreciklerinin çiğ nedeniyle nemlenmesi arızalara sebep olduğundan bu işlemlerin rutin olarak yapılması gerekiyor. Biriken tozların çiğ ile nemlenmesi sonucunda hem kaçak hem de arızalar meydana geliyor. Yapılan bu kesintilerde çalışanlar fincanları ve trafo merkezlerini temizleyerek arızaların önüne geçmeye çalışıyor. Şu anda yüksek gerilim hatlarında herhangi bir sorun yoktur, yani hatlar eski değildir.
Mevsimlerde düşüyor
“Ülkemizde şu anda 270 megavat civarında bir elektrik enerjisi tüketiliyor. Bu rakamlar özellikle ilkbahar ve sonbaharda, yani mevsim geçişlerinde 150 – 160 megavata kadar düşüyor. Şu an itibarı ile ihtiyaç halinde 320 megavata kadar elektrik enerjisi üretimi yapabiliyoruz. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde ihtiyaç 310 megavata kadar çıkmıştı ancak şu anda insanların daha tasarruflu kullanımı nedeniyle bu rakamlar 270 megavat civarlarında gidiyor.”

Diyalog 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.