1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. İLK DEFA KANITLANDI !
İLK DEFA KANITLANDI !

İLK DEFA KANITLANDI !

1997 yılındaki teori 16 yıl sonra...

A+A-

1997 yılındaki teori 16 yıl sonra...

Bir grup fizikçi, yaşadığımız evrenin bir yansımadan ibaret olabileceğine dair şimdiye kadarki en büyük kanıtı buldu...

1997 yılında Arjantinli teorik fizikçi Juan Maldacena sicim kuramına yeni bir tanım getirdi. Maldacena, holografideki soyut kavramların, matematik yoluyla somut ve kesin hale getirilebildiği varsayımsal bir evren öneriminde bulundu.

O dönemde bu teori bilim adamlarını çok heyecnalandırmıştı. Çünkü Maldacena'nın teorisi Einstein'ın yer çekimi kuramıyla kuantum fiziği arasındaki tutarsızlıkları çözüyordu.

Günümüzde ise Japonya'daki Ibaraki Üniversitesi'nden Yoshifumi Hyakutake ve iş arkadaşları bu teoremi kanıtlama adına en elle tutulabilecek kanıtı buldu. Yayımladıkları iki sayfalık araştırmanın ilk sayfasında kara deliklerin iç enerjisini, yapısını ve sicim teorisine göre durumunu hesapladı. İkinci sayfada ise aynı hesaplamayı yer çekimi olmayan daha alt bir düzlemde olan kozmostaki karşılığına göre tekrarladılar. Karşılaştırmalar sonucunda iki hesaplama da tutarlı çıktı. Şu anda Princeton Üniverstiesi'nde görev yapan Maldacena araştırmayı incelediğinde "tüm hesaplamalar doğru görünüyor" açıklamasında bulundu. Maldacena sözlerini, "Belki de ilk defa matematiksel olarak da kanıtlamış oldular ki teorilerimiz doğruydu. Bazı kara delikler düşük düzlemdeki evrenlerden tekrar yaratılabilir."
,

VATAN

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.