1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. İLK İŞİM AKINCI İLE GÖRÜŞMEK
İLK İŞİM AKINCI İLE GÖRÜŞMEK

İLK İŞİM AKINCI İLE GÖRÜŞMEK

“ÖNCELİĞİM AKINCI”

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis seçilmesi durumunda yapacağı ilk girişimin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmek olacağını açıkladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Simerini, Fileleftheros ve Atina Haber Ajansı’na (ANA-MPA) Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs’taki seçimler ve iç siyaset konularını içeren röportajlar verdi.

Simerini gazetesinde, “İlk Randevu Akıncı’yla – Anastasiadis: Türkiye’ye Siyasi Bedel Ödetilmesi Hakkındaki Öneriler Gerçekçi Değil” başlıkları altında yer alan söyleşisinde Anastasiadis, seçilmesi durumunda ilk icraatının Cumhurbaşkanı Akıncı’yla bir araya gelmek olacağını söyledi.

Anastasiadis söyleşisinin Kıbrıs sorununa ilişkin kısmında, 6 Temmuz 2017 tarihinde Crans Montana’da gerçekleştirilen zirvede yaşananlara ilişkin bilindik tezlerini yineledi.

Crans Montana zirvesinde, güvenlik ve garantiler konularına ilişkin bütünlüklü bir öneri sunduğunu iddia eden Anastasidis, Türkiye’nin ise, BM Genel Sekreteri’ne, garantiler ve müdahale haklarının kaldırılması konusunda esnek davranabileceği izlenimi verdiğini savundu.

“ÖNCELİĞİM AKINCI”

Anastasiadis, “BM’nin kendisinden ve Akıncı’dan girişim beklediği, seçilmesi durumunda Kıbrıs sorununda hangi girişimleri üstleneceği” şeklindeki bir soruya “ilk girişim, nereye gittiğimizi görebilmek adına Sayın Akıncı’yla temasa geçmek olacak” yanıtını verdi.

Anastasiadis şunları söyledi: “Başka temeller ve başka planlara ilişkin açıklamalar oluyor. Bu sebeptendir ki, her şeyden önce Sayın Akıncı’yla uzlaşı olması gerekir. Yani, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni fonksiyonel, federal bir rejime dönüştürecek bir çözüm için mi müzakerelere devam edeceğimizi netleştirmeliyiz. Eğer hemfikirsek BM Genel Sekreteri’ne başvuracağız. Eğer hemfikir değilsek, onlar başak bir şey ima ediyorlarsa, BM Genel Sekreteri’ne nasıl gidebiliriz ki?”.

“Bugüne kadarki tezlerine bakılarak Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü Kıbrıslıların iyiliği için söylemenin yanlış olacağını, Türkiye’nin istediği şeyin, ne yazık ki, Kıbrıs’ı stratejik hedeflerini uygulama aracına dönüştürmek olduğunu” da iddia eden Anastasiadis, Türkiye’nin aksine ikna edilmesinin, Türkiye’ye siyasi ve ekonomik bedel ödetme sözleri vererek değil, beş daimi üye ve diğer ülkelerle ilişkileri geliştirerek yapılabileceğini öne sürdü.

Anastasiadis söyleşisinin geri kalan kısmında ise iç siyasete ilişkin açıklamalarda bulundu.

“GÜVENLİK KONSEYİ DAİMİ ÜYELERİYLE YENİ KONFERANS”

Öte yandan Anastasiadis, “Fileleftheros” gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorununun çözümü için yapılacak yeni bir konferansa BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile AB’nin de yer alması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

“Karşı taraftan (Kıbrıs Türk tarafı kastediliyor) müzakere masasına yeniden oturulmasının aynı hedef için olmayacağı yönünde mesajlar geldiği” şeklindeki yorumsal bir soruya Anastasiadis, “niyetlerin seçimden hemen sonra belli olacağı” yanıtını verdi.

Yeni bir konferans için iyi hazırlık yapılması gerektiğini vurgulayan Anastasiadis, bu hazırlığın Yunanistan-Türkiye, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri-Türkiye arasında diyaloglarla yapılabileceğini belirtti.

Anastasiadis, Türkiye’ye dost ülkelere, ortak kabul edilebilir bir çözüme ulaşabilmek adına yardım edebilecek şekilde müdahil olmalarının zamanı geldiği mesajını gönderdiğini de ifade etti.

UNFICYP’in görevi süresinin uzatılmasına ilişkin raporda, Yeşil Hat’tın gözetlenmesi konusunda UNFICYP’in taviz verdiğine ilişkin söylemlerin sorulması üzerine ise Anastasiadis, “bu haberlerin tamamen yalan olduğunu, gerçekleri yansıtmadığını” öne sürdü.

Anastasiadis, “Akıncı’yla aralarındaki kimyanın bozulup bozulmadığı” şeklindeki bir soruya karşılık ise, “Akıncı’yla aralarında bir soğukluk oluştuğunun doğru olduğu” yanıtını verdi.

“Gerçek niyet olması ve Akıncı’nın, seçildiği ilk zamanlardaki gibi, Ankara’dan bağımsız şekilde konuşabilmesi durumunda bu soğukluğun kolayca ortadan kalkabileceğini” öne süren Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkleri refaha kavuşturmak hedefi yerine üçüncü bir ülkenin politikasına hizmet edildiği gördüğünüzde güvensizlik, karşılıklı saygıda azalma ve endişe başlar” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.