1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. İlk kez 200'den fazla galaksi kümesi bulundu
İlk kez 200'den fazla galaksi kümesi bulundu

İlk kez 200'den fazla galaksi kümesi bulundu

İlk kez 200'den fazla galaksi kümesi bulundu

A+A-

Gök bilimciler, 200'den fazla bebek galaksi kümesi keşfetti.

"AstronomyandAstrophysics" dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı California Üniversitesi'nden David Koo, şimdiye kadar ilk kez bu kadar çok sayıda galaksi kümesi bulduklarını açıkladı.

Kümelerin büyük miktarda karanlık madde içerdiğine işaret eden Koo, "Karanlık madde, tıpkı bir yapıştırıcı gibi galaksileri bir arada tutuyor. Galaksi kümelerinin, evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık maddenin doğasıyla ilgili ipuçlarını bulmamıza yardımcı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Keşfedilen galaksi kümelerinin, sadece 3 milyar yaşında olduğu sanılıyor. Bilim adamları, evrenin halihazırda 14 milyar yaşında olduğunu varsayıyor.

Koo, "Bu tür gök ada kümelerine yüzde birlik bölge diyoruz. Bunlar, evrendeki en konsantre bölgeler. Hem görünür hem de görünmeyen madde içeren bebek galaksiler, evrenin en zengin parçaları olarak da nitelendiriliyor" diye konuştu.

Galaksi kümeleri, uzaya fırlatılan en büyük kızıl ötesi teleskop olan Herschel Gözlemevi'nin gönderdiği veriler sayesinde bulundu. Gök bilimciler, her bir kümede en az 10 galaksi bulunduğunu ve bu galaksilerin Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden bin 500 kat daha hızlı yeni yıldızlar doğurduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmaya katılan Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden BrendaFrye da "Bebek galaksiler, karanlık maddenin sırlarını çözmek için en iyi araç olabilir. Galaksi kümelerinin nasıl hareket ettiğini bulabilirsek, karanlık maddenin yer çekim etkisini ölçebiliriz" dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.